Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainteeeresowana

USG polowkowe

Polecane posty

Gość zainteeeresowana

Kto mi wyjaśni na czym polega usg polowkowe?Czym rozni sie od normalnego usg? Ile trwa? Odbywa sie przez powloki brzuszne? W ktorym tygodniu sie je wykonuje?-tylko w 20?

wykonuje sie miedzy 18-22 usg robi sie przez brzuch i jest to zwyczajne usg sprawdzaja wszystkie pomiary, obwody, narzady itp w polowie ciazy mozna isc tez na usg 3d-kolorowe ;)

Gość Anialisa
Połówkowe - bo jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się je w połowie ciąży. Można to zrobić między 20 a 25 tygodniem ciąży. W moim przypadku trwało coś około 40 minut. Lekarz dokładnie sprawdził wszystkie narządy, pomierzył je, sprawdził przepływy, łożysko, stan pępowiny, szczególną uwagę zwracał na serce (ale to specjalista w badaniu USG serca płodu). Synek miał policzone i pomierzone wszystkie kosteczki, obwody, zmierzoną ilość wód płodowych i jeszcze inne rzeczy, ale wszystkiego nie pamiętam. Na tym etapie ciąży dziecko już jest ostatecznie ukształtowane i tylko rośnie, dlatego to dobry moment, aby sprawdzić położenie i wielkość narządów. Wszystko dobrze widać i jeśli są jakiekolwiek nieprawidłowości, to lekarz je zauważy. To ważne badanie, w zasadzie może być przedostatnim w ciąży - o ile ciąża przebiega prawidłowo. No i można się już dowiedzieć niemal ze 100% pewnością (zależy to od klasy sprzętu i umiejętności czytania obrazu USG przez lekarza), jaka będzie płeć.

Gość Anialisa
Lub tak jak napisała Evi - można zrobić to USG od 18 tygodnia ciąży. Jak najbardziej przez powłoki brzuszne.

Gość libra 123456789
USG połówkowe przeprowadzić najlepiej od 20-24 tygodnia. Robi się go przez powłoki brzuszne. Lekarz sprawdza jak wyglądają wszystkie narządy wewnętzrne - czy dobrze się rozwijają. Trwa około pół godziny (zależy do tego jak dziecko się układa, czy można dotrzeć do wswzystkich narządów - ja np. musiłam wyjść na specerek i wrócić, żeby synek się odwrócił ). W opisie po badaniu była mowa o: obrysie czaszki, sierpnie mózgu, komorach bocznych mózgu, obrysach twarzoczaszki, ciągłości górnej wargi, ciągłości i symetrii kręgosłupa, płucach, wielkości serca i jego położeniu względem żołądka, obrazie jam serca, połączeniu komorowo - naczyniowym, akcji serca, ciągłości powłok brzucha, przyczepie pępowiny, naczyniach pępowiny (trójnaczyniowa), obrysach żołądka, nerek i pęcherza moczowego oraz nóżek i rączek. Okreslony też był \"wiek\" , położenie łożyska i położenie płodu . Zmierzony był obwód główki, szerokość ciemieniowa główki, długość kości udowej i obwód brzuszka. N a tej podsatwei okreśona była waga dziecka. Myślę, że czas badania zależy też od tego czy bedzie to \"normalne USG\" czy 3d. Ja miałam normalne, lekarze potrafią wyczytać z niego wszystko co potrzebne:)

Gość gość
Witajcie, jestem w ciąży i na dzień dzisiejszy przebywam za granicą. Wracam do Polski dopiero w 25 tygodniu ciąży. Czy mogę wtedy wykonać usg połówkowe? czy to nie jest za późno. Tu gdzie teraz mieszkam to badanie jest bardzo drogie i nie mam zaufania do tutejszych lekarzy