Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się czy źle robię

czy moja znajoma ma rację...

Polecane posty

Mam 15 miesięcznego synka i kładę go do łóżeczka z butelką mleka, a on sobie ładnie zasypia, ja wychodzę z pokoju tylko zostawiam uchylone drzwi. Do pokoju mojego synka wchodzi się z salonu, więc ja w tym salonie czuwam... a moja znajoma do mnie jak ja mogę w pokoju zostawić dziecko same, jeszcze się udusi i co? Już sama nie wiem czy dobrze robię? Mam wyrzuty sumienia, ale jak ja w tym pokoju z nim zostanę to on nie zaśnie :( Czy ona ma rację?

Z butelką mleka ? Niebezpieczna i bardzo niezdrowe dla zębów .

Gość dark fairy lady
ja sadze ze ma.powinnas siedziec przy dziecku w takim miejscu zeby cie malo widzialo.zasnie,nic sie nie martw.i jest taka mozliwosc ze dzicko sie zakrztusi.

Gość też matka jestem
dziecko ma 15 miesiecy a nie 1,5 miesiąca. Nie musisz przy nim 24 na dobe siedziec i na niego patrzeć. Moje dziecko też w tym wieku zasypiało z butelką. Wypijało mleko i wyrzucało butelke z łóżeczka, a potem usypiało.

ale mój nawet jak zakaszlnie to go w salonie słyszę. Wiem, że nie zdrowe dla zębów, ale za to w dzień myjemy często. Chyba oduczę go zasypiania z butelką

Gość hawela
no z butelka mleta to troche nie bezpieczne bo może sie zachłysnć . ale twoja znajoma nie ma racji dziecko powinno samo zasypiac , kja robie tak jak ty kłade dziecko do łużeczka , zasłaniam rolety całuje i wychodze do salonu , salon jest obok wienc mam wglad na dziecko

Spróbuj -może się uda :) Choć wiem ,że nie będzie łatwo :) Powodzenia :)

Gość hawela
wiesz co nie ma sensu oduczanie nic mu się nie stanie z ząbkami , tylko jak dajesz mu mlko to w pozycji siedzacej albo od główke dłuza poduszke żeby miał podparcie , z miesiacami sam odstawi mleko , nie bedzzie go już potrzebował

Gość też matka jestem
jasne. najlepiej uczmy już noworodki picia z kubeczka jedzenia nożem i widelcem i sikania do toalety. Butelka to symbol dzieciństwa. A w byciu dzieckiem nie ma nic złego. Nie ma 5 lat przecież. nawet 2 nie ma. Dlaczego chcesz zabrać mu butelkę? On będzie przez reszte swojego życia dorosły więc pozwól mu pobyć dzieckiem!

Nie chodzi o zabieranie butelki , tylko o zasypianie z nią w buzi :)

do też matką jestem - źle mnie zrozumiałaś, ja nie chcę go oduczyć picia mleka z butelki tylko zasypiania z butekką

awe1 dokładnie tak :)

Gość też matka jestem
W takim razie przepraszam. Źle zrozumiałam. Na codzień spotykam się z takim "wyścigiem szczurów" wśród dzieci, a raczej wśród mam i chyba jestem przewrażliwiona na tym punkcie.

Powodzenia Autorko :) Tak naprawdę, najważniejszy jest rozsądek i intuicja matczyna .W końcu tylko Ty znasz swoje dziecko najlepiej i tego się trzymaj :) Pozdrawiam

Gość hawela
wyscig szczurów dobre okkreślenie w wieku 2,5 a nawet mniej do przedszkola z angielskim ... paranoja , a dobrze robisz że nie siedzisz z dzieckiem jak go usypiasz pózniej bedziesz miała problemy z usypianiem bo bedziesz chciała coś zrobić a on bedzie wymagał żebys przy nim była

Wiecie , ja nigdy nie brałam udziału w "wyścigu szczurów'':) Moim dzieciom pozwalałam rowijać się we własnym tempie i teraz mam mądre ;) dzieci .

do też matka jestem - nic nie szkodzi :) , powiem więcej mój prawie 5letni syn pije 2 razy dziennie mleko z butelki, bo z kubeczka czuje zapach mleka i twierdzi, że brzydko mu pachnie :D Próbowałam go oduczyć, ale się nie udało, sam kiedyś z tego wyrośnie :) awe1 🌼 Dziękuję wszystkim za cenne dla mnie rady

znajoma ma rację-to mimo wszystko niebezpieczne.A jeśli chodzi o ząbki to nie ma tu znaczenia,ze czesto myjecie zeby w ciagu dnia.Wyobraź sobie,ze codziennie wieczorem juz w łóżku zjadasz posiłek.Nie idziesz juz umyc zebow.Blee.Fundujesz dziecku próchnicę.Tak samo jest z podowaniem w nocy herbatki.

do gonzallo wiem, że to nie jest zdrowe, ale np jak dziecko plącze w nocy bo chce mu się pić to co mam mu nie dać? Wody nie lubi :(

Gość tak sobie zapytam
dziecko nei lubi pić wody bo tak go przyzwyczaiłaś, pewnei dostawał mleko albo słodzone herbatki

Gość do autorki.......
robisz jak najbardziej prawidłowo. I naprawde brawo dla Ciebie że nauczyłaś zasypiać dziecko samo!!! popatrz po topikach ile tutaj matek pyta jak tego nauczyć. Moja ma 2 latka i jeszcze niestety tego nie umie. Nic mu się nie stanie, uczy się samodzielności.

do tak sobie zapytam - herbatki mu nie słodzę, pije nadal herbatkę Bobovita. Wody nie lubi od zawsze, dawałam mu jak był maleńki, później próbowałam mu podawać co jakiś czas i nadal nie chciał, nawet jeśli nie podałam mu herbatki, a chciało mu się pić to płakał, a wody nie wypił :( do "do autorki...." - mój synek mając 6 miesięcy już zasypiał sam bez problemu :) . Proponuje metodę 3,7,12min

Mam ten sam problem, moje dziecko ma teraz 26 miesięcy i bez butelki nie zasnie. Używa jej jako smoczek. Próbowałam zmienić butelkę i sądziałam ze ją to zniechęci, ale nic z tego, wielka awantura , płacz. Szkoda gadać. Do tego budzi się w nocy 1-2 razy do jedzenia . Z drugiej strony nie chce jej oduczać bo w ciagu dnia mleka się nie dotknie, a za dużego wyboru nie ma bo jest alergikiem.

Może niech Mały je \"poza\" łóżeczkiem. Jawiem, że buteleczka przyspiesza zasypwianie /bosz, ale zabrzmiało/... ale łóżeczkojest do spania a nie do jedzenia. Bardzo fajnie, że Mały potrafi zasypiać bez Ciebie. Bawo:) i nie zmieniaj tego:)

a gdy ja bylam mala mama tez dawala mi butle czesto gesto przez sen. problemow z prochnica wiekszych nie mialam, moze kiedys teraz juz od kilku lat mam mocne i zdrowe zeby, ale za to mialam problem z krzywym zgryzem od smoczka. wlasnie przez takie zasypianie ze smokiem w buzi. ja sama bede sie starala aby do czegos takiego nie dopuscic u swojego dziecka.