Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieromantyczna

Ciąża a praca prosze o porade

Polecane posty

Gość nieromantyczna

Witam, jestem w 9tc. nie czuję się najlepiej (mdlości, wymioty, ogolna ospałośc) i chciałabym pójśc na tygosniowe zwolnienie. nie powiedzialam jeszcze pracodawcy o ciąży ale ze wzg na zwolnienie chce dzis powiedziec i stad moje pytanie. Czy ciąża jest prawnie chroniona od poczatku czy jest jakis okres do ktorego pracodawca moze mnie zwolnic? Obilo mi sie o uszy ze do 18 tygodnia ale nie moge nigdzie znależć potwierdzenia tej inforamcji.

wiesz ja poszlam na pierwsza wizyte do lekarza to odrazu pytal o zwolnienie...a pracodawca nie moze cie zwolnic .

Gość qwertyui
jeśli masz umowę na czas nieokreślony to nie musisz się przejmować niczym. ten wspominany 3 miesiac dotyczy umów na czas określony i chodzi o to ze jeśli umowa kończy się po 3 miesiącu ciązy wówczas jest przedłużana do porodu.

Gość nieromantyczna
czyli nie ma takiego przeposu ze do 18tc pracodawca ma prawo mnie zwolnic?

Gość nieromantyczna
mam umowe na czas nieokreslony. czyli rozumiem ze musze sie niczym martiwc i az do zakonczenia urlopu macierzynskiego nie maja prawa mnie zwolnic? dziekuje za pomoc

Nie, nie mają prawa zwolnić :) Ale pamiętaj też, że powinnaś dostarczyć do kadr zaświadczenie od ginekologa o tym, że jesteś w ciąży, informacja "na gębę" nie jest właściwa :)

Gość nieromantyczna
ale chce dostac za zwolnienie 100% wynagrodzenia a tyle dostane tylko jak przyniose zaswiadczenie ze jestem w ciazy

Gość moniaw
Witam Mam pytanie proszę o szybką odpowiedź mam umowę na czas określony do końca grudnia 2011 roku teraz jestem w 5 tygodni ciąży czy jak powiadomię pracodawce to może mnie zwolnic. Wiem że w pracy mają być zwolnienia