Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzydulka ulka

75g glukozy - na pierwszy strzał?

Polecane posty

Gość brzydulka ulka

na poczatku ciazy lekarz zlecil mi badanie poziomu glukozy we krwi, wynik byl dobry teraz kiedy jestem w 27 tygodniu zlecil badanie po obciazeniu 75g glukozy. zastanawiam sie dlaczego odrazu 75 a nie 50??? zastanwiam sie jak ja to wypije, czy mzona zapic woda czy to jakos sfałszuje wynik?

nie można zapić wodą :( bleee obrzydliwość możesz sobie wkropić sok z cytryny, trochę pomaga

Gość brzydulka ulka
badanie mam w piatek, ogolnie nie przepadam za słodkim, a powiedzcie mi jak to mniej wiecej smakuje jak taki syrop do rozcienczania z woda czy jeszcze bardziej słodko??? i najpierw pobieraja krew pozniej to pije i pozniej po jakim czasie pobieraja ponownie krew?

Gość brzydulka ulka
up up up

Gość alaaa33
hej, tez miałam na od razu glukoze 75, smakuje obleśnie, jak mega słodki gęsty syrop ale da sie przeżyć, niestety mi nie pozwolono zapić niczym. Gino tak uzasadnił podanie od razu 75tki ze dopiero po wyniku po wypyciu 75 mozna zainicjować ewentualne leczenie czy diete bo dopiero to badanie w stu procentach stwierdza czy jest cukrzyca czy jej nie ma. Jesli wyjdzie nieprawidłowy wynik po 50 i tak trzeba zrobic jeszcze 75 wiec od razu zlecił mi 75

Smakuje jak hmmm gęste słodkie coś. Jest do wypicia, gorsze rzeczy piłam :D. Dodasz cytryny i przejdzie. Wyjdzie z tego taka bardzo słodka lemioniada. Najpierw popbiera się krew na czczo, potem po godzinie i po dwóch.

Gość brzydulka ulka
chyba oszaleje siedzac 2 godziny w laboratorium;-(

Gość alaaa33
ja sobie nakupiłam gazet i jakoś dałam rade, ale fakt, nudy straszne

Widzę że u każdej było inaczej.... Ja na pierwszy strzał miałam 50 g .Krew miała być pobrana po 1 godzinie. Po 20minutach od wypicia zemdlałam(lekarz który przyszedł do labolatorium mnie zbadać powiedział że omdlenia i wymioty po wypiciu glukozy to norma ) . Drugi raz miałam na 75 g.Też pobranie krwi po 1 godzinie (nie musiałam tak czekać,mogłam iść na spacer a punktualnie się stawić w labolatorium na pobranie krwi) .Lekarz pozwolił mi popijać wodą mineralną .

Mi nie pozwolono chodzić dlatego, że w czasie ruchu poziom glukozy spada. Wynik może być zafałszowany. Tak mi to tłumaczyli :). faktycznie potem jak mierzyłam cukier to jak więcej się ruszałam to miałam niższy cukier niż jak siedziałam w domu na pupie po zjedzeniu czegoś.

Gość magda pe el
kurczę, a mnie to nawet smakowało :D pewnie jestem jedyna :D

Gość magda240777
Mnie tez jakos od tego nie odrzucilo, nie pwoiem, zeby smakowalo, ale po opisach tutaj bylam pewna, ze albo zwroce albo heftne :-) Aha, no i na te dwie godziny poszlam do pracy- moze to niedobrze? Chociaz siedzialam na tylku...