Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Centralne ogrzewanie

Identyczna reakcja na ambiwalentne uczucia. To się jakoś nazywa, ale zapomniałem

Polecane posty

Gość Centralne ogrzewanie

Mniejsza z tym do czego jest mi to potrzebne, po prostu nawet nie wiem gdzie tego szukać. Kiedyś na studiach coś o uszy mi się obiło, ale bardziej odbiło niż się w pamięć wbiło. Do rzeczy. W przypadku ambiwalentnych uczuć/emocji, reaguejmy tak samo i na to jest jakieś określenie (słowo). Najprostszy przykład to miłość i nienawiść do kogoś, gdzie rekacją wspólną dla obu cech może być chociażby unikanie drugiej osoby. Inne pobudki ale takie samo zachowanie.

Gość zmanierrowana
chodzi ci o uczucia ambiwalentne czy o przeciwstawne/rozne to nie jest to samo piszesz amibiwalentne a opisujesz rozne

Gość ambiwalencja2
Ambiwalencja (intencjonalność dwuwartościowa) – postawa, charakteryzująca się jednoczesnym występowaniem pozytywnego jak i negatywnego nastawienia do obiektu (np. ciekawość i strach dziecka wobec pojawiającej się w otoczeniu nowej osoby; jednoczesne uczucie miłości do rodzica oraz nienawiści za np. fizyczne znęcanie się), głoszeniem całkowicie sprzecznych stwierdzeń (ambisentencja) lub wykonywaniem sprzecznych ze sobą czynności (ambitendencja) bez świadomości ich sprzecznego charakteru. Stanowi jeden z głównych objawów dezintegracji psychicznej w schizofrenii. Termin wprowadził do psychiatrii Eugen Bleuler w 1911 roku. wynika, ze ambiwalencja to przeciwstwne uczucia

Gość zmanierrowana
uczucia ambiwaletne to takie ktore wystepuja jednoczesnie u jednej osoby czym innym jest to ze dwie osoby kierowane roznymi pobudkami moga reagowac w ten sam sposob