Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama malutkiego dziecka

Błagam o odpowiedź

Polecane posty

Moje półroczne dziecko ma katar. Lekarka poleciła podawanie 10 kropelek witaminy c dziennie. Przez pomyłke zamiast 10 kropelek cebion podalam dziecku 10 kropelek witaminy D3, a wcześniej dostal już 2 krople tej witaminy. W sumie podalam mu 12 kropel. Czego się moge teraz spodziewać? Biegunka? Wymioty? Coś może się stać? Co zrobić?

Gość o czym ty myslisz mamusiu

staly obok siebie dwie buteleczki. Maly plakał nalałam dalam i dopiero jak wypił to zobaczyłam. Jestem przerażona :(

najlepiej poradz sie lekarza na stronie www.dziecko24.pl udzieleja odpowiedzi pediatrzy w ciagu jednej godziny, pozdrawiam

Gość ile zwykle mu podajessz

Gość o czym ty myslisz mamusiu
Występujące objawy są związane z hiperkalcemią - nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry, bóle głowy. Przy towarzyszącej hiperkalciurii może dochodzić do tworzenia złogów nerkowych (kamica nerkowa), a także zwapnień (nefrokacynoza), następnie do niewydolności nerek. Złogi wapniowe mogą pojawiać się w tkankach: np. tętnicach, sercu, płucach. U dzieci można obserwować opóźnienia w rozwoju dziecka.

Gość oooojjjjjjj
nic nie powinno się dziać to nie antybiotyk, może jakaś biegunka ale nie martw się to nic groźnego, swoją drogą trzeba uważać na leki.

Hmmmm... radzę zadzwonić do pediatry z prośbąo konsultację... albo do szpitala pediatrycznego- odpowiedzą na Twoje pytanie.

chyba zadzwonie do jakiegoś szpitala i zpaytam. Boże drogi :(

Gość poiuytre
Stwierdza się brak apetytu, wymioty, zaparcia, słabe przyrosty masy ciała, zaburzenia neurologiczne (obniżone napięcie mięśniowe, wygórowane odruchy głębokie, nadpobudliwość, rzadko śpiączkę czy drgawki), wielomocz, wzmożone pragnienie, powiększenie wątroby i śledziony. Może ujawnić się nadciśnienie tętnicze. W bardziej zaawansowanych przypadkach może wystąpić kamica układu moczowego aż do wapnicy nerek (związana z wydalaniem dużych ilości wapnia z moczem) oraz zwapnienia w tkankach miękkich. Ponadto stwierdza się zmiany w układzie kostnym pod postacią uogólnionej demineralizacji kośćca. chociaz nie sadze, zeby po 1 razie cos sie stalo. Na 2 raz MYSL KOBIETO I PRZECZYTAJ 2x CO JEST NAPISANE NA OPAKOWANIU

Gość Szukam i szukam
Zadzwon na pogotowie i sie zapytaj .

Gość co za pomysłka
mysłe ze moze sie to objawiac biegunką a poza tym wstrzymalabym sie z podawaniem mu tej witaminy przez pare dni

Gość jdhewbc
o matko, przedawkowałaś jak nic.... Dzwoń na pogotowie

Gość qwer
Odezwij się, napisz co Ci poradzili !!!

dzwoniłam do szpitali bo w jednym lekarka powiedziała mi "prosze iść spać i dac mi spokój". Nasza służba zdrowia :-o Dowiedziałam się, że nic nie powinno się stać. Mam jutro jeszcze zapytać swojego pediatry. Prawdopodobnie będzie miał biegunkę i przez tydzień mam nie podawać witaminy. Trzeba będzie sprawdzić nerki czy się jakiś kamień nie osadził. Boże drogi. Niepopatrzyłam. Dwie podobne buteleczki. W pokoju się tylko lampka nocna świeciła.

Gość oiuygt
Żartujesz ???? Naprawdę tak powiedziała ???? Ja pierniczę....

Gość oiuf
Już teraz nie masz co płakać nad rozlanym mlekiem... Obserwuj dziecko, jutro idź do pediatry. Spokojnie, trudno zdarzyło sie, następnym razem napewno będizesz uważać !!!

Gość niewidzacapytajaca
kochana zadzwon do jakiegos prywatnego pediatry , ale jutro rano , moze przez noc mu nic nie bedzie.

Gość jaaaaa myślę że
taką dawką nie powinnać mu zaszkodzić jednorazowo. co innego, jak czytałam, że dzieciak złapał otwartą butelekę i wypił praktycznie całość.... porażenie mózgowe :(

Jeśli dziecko lubi (a nawet jak nie to sie postaraj wcisnąć) jak najwięcej wody. Szybko wysika tą witaminę, a i nerki się przeczyszczą. Bez przesady z tymi objawami co Ci napisały dziewczyny wyżej - przecież nie podałaś mu tyle kropki przez kilka dni tylko raz. Odstaw na razie tę witaminkę i obserwuj. Myślę, że dzidzi może się również więcej pocić.

Rozmawiałam z pediatrą do której mały jest zapisany. Powiedziała, ze nic się nie stało, że czasem jak idą ząbki a ciemiączko jest duże to ona przepisuje nawet 6 kropelek d3 oczywiście przez jakiś czas np tydzień. Uspokoiła mnie. Dziecko całą noc przespało. Obudziło się dopiero o 7 na karmienie. Jest spokojne i wesołe. Nic go nie boli. Teraz przez jakiś tydzień nie będę podawać d3. Na butelce z witaminą c przylepiłam wypukłą naklejkę. teraz już nawet po dotyku mi się nie pomyli.

Gość To Ty w pokoju
trzymasz witamine d, ona powinna stac chyba w lodowce? No i z lekami to nie żarty. Ale na pewno bedzie dobrze.

Gość dajcie juz spokoooj
mamo nie martw sie, objawy przedawkowania witaminy d3 pojawia sie jesli podasz dziecku cala buteleczke, a nie 10 kropel wiecej niz powinnas. nie martw sie na zapas. oczywiscie jak pojawia sie jakies niepokojace objawy to idzcie do lekarza, ale powtarzam: to nie bylo przedawkowanie. dziecko ma 6 miesiecy a nie 6 dni.

Nie martw się :) Zgadzam się przedmówcą :)

Gość WIT D TRZYMA SIE
W SUCHYM I CIEMNYM MIEJSCU GDZIE TEMP. NIE PRZKRACZA 25 ST C.

otatnio w TV mowili na ten temat-o przedawkowaniu mozna mowic gdy dziecko wypije np cala buteleczke. mysle ze po 12 kroplach nic sie nie stanie, ale moze na wszelki wyadek nie podawac przez nastepne 3 dni?