Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gijjaaa

wymioty u niemowlaka

Polecane posty

Gość gijjaaa

moj polroczny synek zwymiotowal jakies pol godziny temu. rano zjadl troszke kaszki, potem podziubal buleczke i niedawno dalam mu chrupka kukurudzianego dla dzieci. po tym zwymiotowal, ma lekko cieple czolo, chyba ma stan podgoraczkowy. co to moe byc???/czy to moze byc zwiazane z zabkowaniem???bo wczoraj przebil mu sie drugi zabek, poradzcie plissss

jesli wymiotuje regularnie to trzeba pokazać dziecko lekarzowi.Niemowle bardzo szybko się odwadnia.Trzeba podawac płyny.Jesli ta sytuacjia sie nie zmieni szybko do lekarza.Moze potrzebna bedzie kroplówka?

Gość gijjaaa
to bylo takie jednorazowe puki co, i pierwszy raz sie tak zdarzylo. a moze to byc przez zabkowanie??

Gość gijjaaa
a wczoraj jeszcze bylam u lekarza i maly byl ogolnie badany, osluchany i wyszlo ze zdrowy

A wczoraj był badany w związku ze szczepieniem ? Niekiedy po szczepionkach dzieci wymiotują albo w przychodni podłapał rotawirusa

Gość erfgthgyj
obserwuj małego, jeśłi wymioty się powtózą to idz do lekarza, bo może to być przeziebienie, a może to być faktycznie rotawirus, kóry wylęga sie w ciagu około 24 godzin od zetkniecia się z kimś innym. Ale na razi eni panikuj, tlkyo patrz co się z dizeckiem dizeje.

Gość erfgthgyj
ahaprzy rotawirusie dziecko ma wysoką gorączkę. ZMierz mu najlepiej temp w pupce - odejmuje się 0.5 przy termometrze rtęciowym.

Gość gijjaaa
wcoraj byl badany do szczepienia, ale nie zostal szczepiony ze wzgledu na brak danej szczepionki. A jakie jeszcze sa objawy rotawirusa??wysoka goraczka tzn jaka??powyzej 38??I wymioty nieustepujace?? a jesli juz nie wymiotuje to chyba nie mam sie czym martwic???jest lekko cieply ale to vhyba przez zeby

Po prostu obserwuj z tą gorączką przy rotawirusie jest różnie czasem jest tylko 37 ale zazwyczaj dziecko źle się czuje jest marudne i płaczliwe

Gość gijjaaa
no to mnie wystraszylyscie.... maly jest marudny i placzliwy, ciagle jeczy ale juz od kilku dni, zeby mu ida i dlatego. To skad mam wiedziec dlaczego taki jest??? dodam ze wczoraj bylam u lekarza tylko w miejscu gdzie chore dzieci nie maja dostepu,tylko zdrowe

Gość też mam półroczniaka
dałaś mu chleba i chrupke. Mogla mu sie przylepic gdzieś w przelyku i podrażniać więc to zwymiotował. Albo idą mu zęby i sobie wsadził tą chrubkę za głęboko do gardełka (albo rękę czy zabawkę) i sprowokował wymioty albo mu scisnęłaś żołądek po jedzeniu. jednorazowe wymioty u niemowlaka nie są niepokojące.

Gość też mam półroczniaka
chrupkę oczywiście a nie chrubkę

Gość gijjaaa
wlasnie sie obudzil, zmierzylam po odjeciu ma 37,5, narazie juz nie wymiotowal, ale jest taki marudny, wychodzi mu drugi zab, nie ma biegunek... mam sie na razie nie martwic??? wcoraj po badaniu wyszlo ze wszystko ok, tylko gardlo lekko zaczerwienione mial

Gość gijjaaa
acha, no niby tak, moze gdzies mu sie tam przykleilo czy cos..... oby tylko to

Gość erfgthgyj
napisałam CI nie panikuj, tylko obserwuj dziecko. Dzieciątko to normalny człowiek, tlyko, ze mniejszy:) POwodzenia mamusiu..pamietma jak ja byłam przstraszona kiedy mój synek zwymiotował pierwszy raz...chyba tez był w wieku twojego dizecka. Nie iwem dlaczeog tak się stąło zadzwoniłam do lekarki i zapytałam co mam robić: nie dawac mu prze godzine nic do picia, potem troszkę wody, potem jak nei wyzmiotuje to za jakiś czas wiecej a potem normalnie kaszkę czy mleczko, al emożesz torszke mniej i obserwuj...

Gość erfgthgyj
jak miał zaczerwinione gardełko, to może jakieś przeziębienie tez być. Jak będziesz miała duże wątpliwości to skonsultuj to z lekarzem.

Gość gijjaaa
no dzieki dziewczyny. to teraz juz spadam i zobaczymy...potem sie odezwe co i jak... ale mysle ze bedzie dobrze bo juz nie wymiotowal

Gość gijjaaa
no i jestem, maly ma goraczke 37,8, rosla caly czas wiec dalam mu czopka. wymiotow juz niema i mam nadzieje ze nie bedzie. czy myslicie wiec ze ta goraczka to z zabkowania?/// ogolem jest marudny i ciagle ma paluchy w buzi... wczoraj jak bylam u lekarza to pediatra pewnie by cos zauwazyla niepokojacego, prawda??? jak myslicie???? wasze zdanie

Gość gijjaaa
martwie sie a wiem ze tu mozna sie poradzic, bo jestescie w temacie ;)

Gość do gijjaa
autorko byc moze to rotawirus lub cos podobnego . na wszelki wypadek nie podawaj zadnego mleka ani nabialu bo moze nasilic sie biegunka ( podczas biegunki organizm nie toleruje laktozy .) podawaj mu tylko sama kaszke ryzowa na wodzie . chrupki moga byc . mozesz podac dzieku gotowana marchewke dziala zestlajaco . a w aptece mozesz kupic bez recepty lek o nazwie enterol ( tylko kup w saszetkach ) to lek przeciw biegunkowy bardzo skuteczny .

Gość do gijjaa
moze byc rowniez smecta troche słabszy lek przeciwbiegunkowy . i jeszcze jedno skoro dziecko wymiotuje podawaj mu czesto picie tylko nie od razu cala butle tylko 1 łyzeczke wody co minute . sokow nie podawaj tylko przegotowana wode . jesli nie lyzeczka to niech pije z buleki doslownie po 2 lyki

Gość gijjaaa
wlasnie zrobil taka rzadka kupke, ale tylko puki co raz, wiec narazie nie moge mowic o biegunce.... ale juz nie wymiotuje, wode pije po troszeczku doslownie(soczki i tak rzadko mu daje), dalam mu do jedzenia marchewke z ziemniaczkiem-taka papke. Czy jesli goraczku ustanie do jutra i nie bedzie juz mial wymiotow ale np, ze dwa razy zrobi jeszcze raz taka kupke to mam isc do lekarza???czy poczekac jeszcze??

Gość gijjaaa
no kurcze, jakis czas temu wypil troszke mleka, nie wiedzialam ze nie mozna

Gość gijjaaa
doczytalam troche o biegunce na necie i z tego co zrozumialam to jesli nie bedzie mial wysokiej goraczki(pow.39) i jesli ustapi biegunka lub sie zmniejszy, nie bedie wymiotow to moze na razie nie isc do lekarza, czy tak???

tak jeżeli dziecko pije nie ma objawów odwodnienia to można nie iść do lekarza najlepiej poić co parę minut małymi łyczkami ale jeżeli dziecko ma silną biegunkę i do tego silnie wymiotuje to lepiej pokazać lekarzowi

Gość NA BIEGUNKE DOBRE JEST
TEZ SIEMIE LNIANE - SIEMIE KTORE KUPUJE SIE W APTECE - TO SIE GOTUJE I PODAJE O KONSTYTENCJI KISILU

witam mamy mam pytanie moj polroczny syn po kazdym zjedzeniu papki wymusza wymioty kaslajac i wszystko wymiotuje;zaprzestalam dawania mu papek ale dzisiaj podalam tylko jabluszko starte i to samo,wszystko zwymiotowal co to moze byc?dodam ze ogolnie jest zdrowy i nie ma oznak choroby czy ktoras z was tez tak miala?moze zjada za duzo?chociaz te ilosci sa naprawde male jak na jego wiek doradzcie

Gość skład mają trochę inny
a może je za szybko

podnosze moze jakies inne matki mi doradza?dlaczego wymusza wymioty obojetnie co zje?