Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama gimnazjalistki

Pomóżcie mi bo już wysiadam....

Polecane posty

Gość ankaskakanka24
moze popros ja zeby jeszcze raz dokladnie napisala to równanie bo tu nie wiadomo co jest nad a co pod kreską ułamkowa

o matko :O wiadomo co gdzie jest ale nie wiadomo jaką metodą obliczyć, a z tego co widzę autorce nie bardzo zalezy na odpowiedzi bo nie odpisuje ... swoją drogą córka musiala robic tego typu zadanie w szkole wiec nie wiem w czym problem

Gość Z WŁASNOŚCI PROPORCJI

Gość mam nadzieje ze to prowokacja

WYNIKA, że (2x+3)/5=(2-x)/(3-x) to to samo, co: (2x+3)*(3-x)=5*(2-3) dalej już potrafisz?

Lub druga metoda: pomnożyć stronami przez (3-x) wyjdzie to samo-równanie kwadratowe

Gość mi ewentualnie
wyszlo 1/6

Gość ankaskakanka24
jesli to wyglada tak 2x+3/5=2-x/3-x To ja nie wiem gdzie jest problem

oczywiscie autorka nie moze odpowiedziec na proste pytania sotyczące aktualnych tematów córki ... :O Tam wyjdzie jedna liczba do potęgi wiec nie wiem jak w gimnazjum się takie rzeczy oblicza. ja bym zrobila z tego rownanie na deltę i już

Gość lkfjs
ann ale nie stresuj sie tak :D i wyobraz sobie ze dla niektorych nie musza koniecznie byc to zadania jak to stwierdzilas 'na podstawie'. sa umysly humanistyczne i scisle.. Chociaz zapewne Ty wszystko wiesz :) (bez urazy) pozdrawiam !

no ja jestem tym umysłem humanistycznym niestety :D :P i z matmy nigdy nie byłam dobra, ale proporcje to podstawy, dlatego tak dziwi mnie ze autorka, nie dosc ze chce zrobic zadanie za dzieciaka to jeszcze chce się nami wysłużyć :P

Ann raczej bez delty Przejrzalam ksiazke i nie zauwazylam delt.Raczej prostsze rozwiazania wchodza w gre:)

Gość ankaskakanka24
chyba juz rezygnowała Nawet rownania odpowiednio nie wpisała bo to (2x+3)/5=(2-x)/(3-x) a to 2x+3/5=2-x/3-x to jest róznica a my nawet nie wiemy jak to wyglada

wiem, wiem juz wczesniej autorka napisala ze nie przerabiają delt...

dziewczyny ja liczylam to i mi wyszlo 1/4, bez zadnych delt, to jest rownanie z jedna niewiadomą, wynik z tylu ksiazki chyba jest nie tak :) k ktoś to jeszcze liczy?

ja liczylam z deltą, i tez wyszło mi 1/4 :) a to jest rownanie z jedną niewiadomą? mi wychodzilo z x i z x2 :)