Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość merthee21

bardzo pilne pytanie-pączki

Polecane posty

Gość merthee21

hej :) własnie robią po raz pierwszy w zyciu pączki ;) z tego przepisu : •cukier puder 1 do posypania •sól 1 szczypta •spirytus 1 kieliszek •cukier waniliowy 16 g •oliwa 5-6 łyżek •jajko 1 szt •żółtka 6 szt •mleko 1/2 L •cukier 10-15 dag •drożdże 10 dag •mąka 1 kg •konfitura z róży 1 według uznania •sok i skórka z cytryny 1 szt do smażenia •olej 1,5 L Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać az ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki, dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. i mam pytania : po utarciu jajek itp, mam "wyrabiac ciasto,az bedzie odstawac od dłoni"- tj, mam je przelozyc z garnka na stolnice i wyrbiac ręcznie? a po drugie : po czym poznam optymalna wielkosc pączków? na ile mam je zostawić do wyrośniecia? bardzo bardzo dziekuje za wskazówki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam ciato Ci się rozpłynie jeżeli je wylozysz na stolnicę, bynajmniej ja wyrabiam w misce pączki do wyrosnięcia tzn. do podwojenia swojej objętości. mnie tam zawsze wychodzą pączki ale dziś nie smażę, dziś chytam się cudzych ;) powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość merthee21
dzięki bardzo :) ale ma "odstawac od dłoni"- to jak, w miscy mam wyrabiac dłonmi,czy jakaś łyzka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość merthee21
no, to będzie ciekawe :) trzymaj kciuki,od tego zalezy,czy mnie teściowie polubią :P miłego dnia i dzieki raz jeszcze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość merthee21
ehh,jescze jedno :P "Wyrabiać az ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki, dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min, gdy zacznie rosnąć wyrobić." za kazdym razem wyrbiam tak samo,tak? tj, tak jakbym cały czas wyrabiałą,tylko z przerwą na rosniecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mertee21
no bo moze chodzilo o jakis inny rodzaj wyrbiania ;d ale mnie rece booooooooola ale zrobilam i chyba nawet wyszły :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×