Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upssss

jakie sa powody szybkiego spadku wagi?

Polecane posty

Gość upssss

Witam, mam 19 lat i przy wzroscie 170 jesczze dwa miesace temu wazylam 62kg. Dzisiaj waze juz 54,5, pomimo tego ze nie stosuje zadnych diet... bardzo mnie zastanawia co moze byc tego powodem.. moze ktos sie orientuje?

Gość upssss
tylko i wylacznie powodem moze byc tarczyca?

Gość powodów może byc mnóstwo
tarczyca, pasozyty, nowotwór- to takie z którymi ja się bezpośrednio spotkałam

Gość upssss
uuu a wiecie jakie moze trzeba zrobic badania zeby sie dowiedziec co jest powodem?

Gość upssss
czyli widze ze duzo tego moze byc... a ktos moze mial takie objawy i dowiedzial sie co to jest? byly jakies inne dolegliwosci?

Gość monetka
cukrzyca

Gość jak tarczyca
to zbadaj TSH , przy nadczynności się chudnie

Gość upssss
odebralam wlasnie wyniki i tsh wynosi u mnie 10.78. co to znaczy? :P nadczynnosc czy niedoczynnosc tarczycy bo juz niewiem :P

Gość upssss
nierozumiem :]

Gość derby
a jaka jest noma tego tsh ,powinno byc obok wyniku....

Gość upssss
norma wynosi 0.27 do 4.2. tylko zastanawiam sie czy to jest duzo za duzo czy nie jest tak zle, noi wlasnie czy to jest niedoczynnosc czy nadczynnosc bo na roznych stronach widzialam rozne interpretacje

Gość derby
masz niedoczynnosc ,jak najszybciej idz do lekarza ...dziwne tylko bo zwykle sie tyje przy niedoczynnosci tarczycy...... wynik sporo ponad norme ale moja sisotra miala 22 i wyregulowala lekami teraz ma ok.2

Gość upssss
no wlasnie tyje sie, wszytskie objawy mi pasuja wlasnie do niedoczynnosci oprocz wlasnie tej wagi... no pewnie ze pojde do lekarza sama mi kazala przyjsc jak tylko odbiore wyniki, ale jesczze troche badan mi zostalo... dzieki za informacje, troche Twoje slowa mnie uspokoily

Gość derby
endkokrynolog wysle cie na pwotorne badanie tsh i dodatkowego hormonu oraz na usg tarczycy -ocenic jej wielkosc czy sa ewent.guzki itp. dostaniesz leki i sie wyrowna ,przy nich mozesz przytyc ......z tym tyciem to roznie jest wiekszosc kobiet z niedoczynnoscia tarczycy tyje ale znam i chude jak szczapy :D moja siostra jest na swiezo z tym problemem to pisze co wiem od niej .......tylko ze ona tyla coraz bardziej i narazie jest dalej otyla przy lekach,nie schudla ani grama

Gość upssss
ulalaa a nie leczona tarczyca moze miec jakies powazne skutki?

Gość nawet powazne skutki
moze miec nie leczona wiec lec do tego lekarza bo na poczatkowym etapie mozna ja uspic farmakologicznie a jak sie ja zaniedba to radioaktywna terapia lub co gorsza operacja czasem nie jedna,chora tarczyca to nic dobrego,bo uszkadza inne organy np.serce lub inne ,zycze zdrowia

Gość upssss
dzieki wam bardzo za rady i informacje, ale itak normalnie nie moge o tym przestac czytac :P moze to glupie ale przyznam ze troche sie ciesze ze cos mi wykryli, bo to sie leczy i bedzie dobrze, a tak to przez tyle lat caly czas spiaca, caly czas zimno... a wiecie moze czy ciagle czerwone lub sine rece tez sa tego objawem?

Gość derby
no wlasnie zmeczenie, ziebniecie , czesto spowolniona akcja serca to najczestsze objawy niedoczynnosci ale ogolne badania tez powinnas zrobic w tym cukier no i usg tarczycy tez jest kluczowym badaniem ale to juz zleci ci endokrynolog....nie martw sie poczujesz sie lepiej jak zaczniesz leczenie........musisz sie liczyc z przyjmowaniem lekow do konca zycia ale co tam.....

Gość upssss
cukier tez mialam i wyglada na to ze jest dobrze. dokladnie jest tak: GLUC3 64mg/dL a wartosci oczekiwane to 60-100 wiec jest ok :)

Gość derby
no to ok z tym cukrem ,wyglada na to ze dokucza ci "tylko" tarczyca ,wezmiesz leki i bedzie dobrze ,szybciutko zapisuj sie do endokrynologa bo wiesz unormowanie tych hormonow nie jest proste i dobrze by bylo zaczac jak najszybciej kuracje ,leki wprowadza sie od najmniejszych dawek i zwieksza stopniowo.....a niewiadomo jak dlugo juz cie meczy ta niedoczynnosc....

Gość upssss
no jesli tylko objawy typu zmeczenie, sennosc ( w gimnazjum codziennie po szkole kladlam sie spac, jelsli mialam trening odrazu po treningu do spania, a jesli treningu nie bylo to o 21 juz spalam), ciagle uczucie zimna swiadcza o niedoczynnosci to mam ta chorobe juz od poczatku gimnazjum. ale jesli tyle lat bym to miala to nie rozwinelo by sie bardziej?