Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta co nie zna języków

Ile potrzeba czasu na naukę j.angielskiego?

Polecane posty

Zamierzam zacząć uczyć się angielskiego. Ze słyszenia, znam tylko kilka zwrotów i wyrazów/nazw przedmiotów, itp. Gdybym miała wyjechać na jakieś zagraniczne wakacje, nie potrafiłabym się dogadać ani wytłumaczyć, czego potrzebuję, no w ogóle, cokolwiek:-O Stąd pytanie -Ile czasu średnio potrzeba, by w miarę komunikatywnie/ dość dobrze, poznać ten język? Czy na początek, opłaca mi się brać lekcje indywidualne, które (o zgrozo!), kosztują średnio 65zł/80zł za 50min:-O Ile ewentualnie musiałabym takich godzin wykupić? :-O

ja bym radzila zaczac samodzielnie..kupic ksiazki z Cd itd...a potem,jak jujz bedzie miala jakis poziom,to pojsc na opanowanie poprawnej gramatyki i doszlifowanie slowek... zeby sie nauczyc jezyka potrzeba cholernie duzo czasu...

Gość jesli chcesz się tylko dogadać
to wykup kurs gdzie nauczają metodą callana (speed), myślę że bedzie to najbardziej efektywne. indywidualnych lekcji na poaczatek raczej nie polecam, one są dobre gdy na przykład przygotowujesz sie do jakiegoś egzaminu.

patrzyłam już na książki w księgarniach i tak naprawdę, one są niezbyt zrozumiale napisane dla ludzi, którzy nigdy nie uczyli się tego języka. Nawet te dla poczatkujących są dla mnie za trudne:-O

Nie, nie, nie chodzi mi tylko o to, by móc się dogadać gdzies na wczasach, ale w ogóle chciałabym poznać ten język. Chciałabym rozumieć wiadomości w tym języku, teksty anglojęzycznych piosenek, itp.

Gość jesli chcesz się tylko dogadać
no nie... książki i samodzielna nauka odpadają... idż lepiej na kurs, godzina kursu na pewno nie wynosi 50 zł, 1 semestr to ok 590zł (to tak +/-)

to kup sobie rozmowki angielsko polskie i naucz sie tylko zwrotów gdzie kibel itd. ja sie ucze angola 7 lat i teraz studiuje jeszcze ten jezyk i to nie tak hop siup sie go nauczyc przede wszystkim duzo pracy wlasnej

a dobre jest tez ogladanie filmow po angielsku np z polskimi napisami wtedy słyszysz co oni mowia i czytajac po polsku rozumiesz potem zobaczysz raz dwa ci wejdzie do głowy i zaczniesz tylko w angolu ogladac moj chlopak tak wlasnie nauczył sie troche jezyka teksty piosenek nie sa najlepszym zrodlem nauki bo tam pełno jest slangu i czesto tekst jest bezsensowny po przelozeniu na polski ale warto słuchac jakis wiadomosci warto sie osłuchac z jezykiem i do tego sama pracuj z ksiazkami nie ma rzeczy niemożliwych systematyka i własna praca działaja cuda

niestety idywidualne lekcje, w warszawie kosztują średnio 65/80zł za 50min. (bo już się orientowałam) :-O Tatiana, zerknę okiem na te złotyemysli. Dziekuję. Ponadto, rozejrzę się za kursami grupowymi (chociaż nie chciałabym, żeby ktoś mnie spowalniał i tempo pracy nad materiałem, zależało od zdolności przyswajalnych innych, mniej 'kumatych' uczestników ;) ) no, ale nie jestem miliarderką i na kilkadziesiąt/set lekcji idywidualnych,mnie nie stać. Zastosuję się więc do Waszych wskazówek:)

Dziękuję za wszelkie wszystkie opinie. Pozdrawiam. Miłego dnia🖐️

Gość lostka
Moim zdaniem nie warto wydawac kasy na drogie kursy czy korepetycje z Polakiem. Kup sobie te ksiazke: http://www.bookcity.pl/6873/Essential_Grammar_in_Use i przerabiaj rozdzial po rozdziale. Na plytce sa dolaczone dodatkowe cwiczenia, wiec bedziesz mogla sie osluchac z jezykiem.

Gość lostka
tatiana, przestan spamowac tymi beznadziejnymi zlotymi myslami, bo to juz sie robi niesmaczne:O

Wydaje mi się, że najczęściej takie kursy angielskiego trwają ok 2 semestrów - każdy poziom można zaliczyć w takim czasie. W sumie razem się uzbiera, ale wydaje mi się, że jak się już ktoś zaczyna uczyć, to tak się zbierze kilka lat. Z tego co wiem, to Axon ma bardzo atrakcyjną ofertę jeżeli chodzi o kurs angielskiego, można sobie zerknąć na ich stronę i poczytać, jak to wszystko się odbywa.

Żadna, nawet najlepsza książka do nauki nie da nam tyle samo co prawdziwe lekcje angielskiego. A to dlatego, że możemy się uczyć z książki ale i tak nie ma kto skorygować np. robionych przez nas błędów. Najlepiej jest zapisać się do szkoły językowej (wychodzi taniej niż prywatne lekcje), tylko sprawdzonej, takiej, gdzie grupy są małe i nauczyciel każdemu może poświęcić wystarczająco dużo czasu. Agnieszkaj - z tego co wiem to w Axonie jeden poziom robi się w przeciągu jednego semestru, a nie jak w innych szkołach w ciągu całego roku

Gość jowitkaa
Podstawy można nabyć samemu lub zapisując się na jakiś kurs - to idzie dość łatwo. Najgorzej jest z odblokowaniem się przed mówieniem, kiedy zajdzie taka potrzeba. Myślę, że ciekawym pomysłem może być zapisanie się do szkoły typu: http://www.english-by-phone.pl/ gdzie z native speakerami będziesz mogła prowadzić konwersacje na różne tematy. Mogą to być zagadnienia związane z podróżami - tzw konwersacje "na przetrwanie" lub jakiekolwiek inne, (na przykład potrzebne Ci w pracy) Teraz można zapisać się tam na darmowe lekcje próbne, gdzie przy okazji oceną Twój poziom angielskiego.

Gość ciekawe czy się nauczyła po 4
latach? Ja zaczynam i szukam topików z angielskim w temacie. M.in. trafiłam na ten i nasunęło się pytanie, czy pani, która prawie 4 lara temu zadała pytanie, umie już język :)

Ile potrzeba czasu na naukę ang . To trudne pytanie to już zalezy od cb od przyswajania przez Cb wiedzy . Ale wiem że kursy językowe online pomagają mam jeden fajny który sam używam www.chatterbox.pl/pl/13-darmowa-lekcja.html . Pierwsza godzina kursu za damo . Lektor online ustalasz sobei dogodne godziny nauki . Polecam sprawdzić pierwszą godzinę .

Gość dziś na pomarańczowo
żeby się plus minus dogadać mnie wystarczyłby tydzień. mówię orientacyjnie, bo język znam dobrze, uczyłam się w sumie 4 lata w Polsce i kilka miesięcy na wyspach (mowa potoczna). na wakacje mogę pojechać spokojnie, lotnisko, sklep, restauracja, hotel - porozmawiam bez problemu. jakiś urząd czy coś w tym stylu - dogadam się, ale na pewno nie będę doskonała.

Gość kup ksiazke assimil
I profesora henry do nauki slowek, to na poczatek jest dobre... Ja tak zaczynalam.

Gość gość
Na początek przejdź całe Duolingo w przeglądarce. Za free :)

Ktoś tam pisał ze 7 lat się uczyangielskiego i to nie tak hop siup...co za debilem trzeba być? :O

Gość asaram
Fakt, że nauczyć się angielskiego to nie tak hop siup. Ja skończyłam kurs w speak up, chodziłam tam lekko ponad rok. Uważam, że mój angielski jest zadowalający. Oczywiście wiadomo, że akcent nie jest jeszcze taki jakbym chciała i z pisaniem też jeszcze nie jest idealnie, ale spokojnie się dogadam, porozmawiam właściwie o wszystkim. Spokojnie mogłabym wyjechać i nie miałabym bariery językowej.

Gość Majeczkabajeczka
bo akurat speak up to dobra szkołą, ja niestety swego czasu trafiłam na szkołę no name i głupia byłam bo dopiero po 2 latach się ewakuowałam bo nie chciałam bulić kasy bez sensu

Gość gość
asaram a opowiedz coś o tym jak te kursy tam wyglądają?? Chodzi mi o wielkość grup, przystępność nauczania, elastyczność, atmosferę itp.

Gość gość
Ja myślę, że w rok – jeżeli ktoś intensywnie podchodzi do tematu to angielski można opanować w sposób bardzo dobry. Kwestia systematyczności i może podjęcia później jakiegoś kursu. Ja akurat chodzę na kurs zaawansowany do http://www.bestcentrum.pl/ i bardzo mi to pomaga, bo są lektorzy, którzy prostują ewentualne błędy.

Gość gość
Zeby nauczyc sie języka potrzeba paru lat wytężonej pracy. Poza tym indywidualna nauka ,owszem ,ale przede wszystkim dobry nauczyciel .Nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak ktos nauczy sie wymowy ..... Skoro sam nie zbyt dobrze słyszy poszczególne dźwięki .Pomc nauczyciela moim zdaniem jest konieczna .Trzeba pamietać ,zeby dobrze mowic ,ktos musi nam pokazać jak układać właściwie jezyk w buzi,bowiem każdy dźwięk jest niezwykle ważny .....a zatem fonetyka niezwykle ważna w nauce języka .Nie zrobimy tego sami ....

Gość gość
00:31 Dobrze napisałeś, zobaczymy kiedy będą Cię krytykować?