Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aliszia

Czy będąc dziewicą można mieć wykoanną cytologię?

Polecane posty

Gość aliszia

Od pewnego czasu szybko łapię infekcje. W ciągu roku już dwa razy się leczyłam. Nigdy nie miałam wykonywanej cytologi ani żadnego wymazu czy posiewu. Teraz znów coś złapałam i podejrzewam, że w końcu ginekolog zleci mi badanie ale chcę wiedzieć wcześniej czy dzieiwca może miec robione owe badania skoro jest błona.

Gość aliszia
Nikt nie wie? Przeciez tu siedzą wyłącznie megamózgi:P

Gość polaczka
spoko, przez odbyt ci wymaz weźmie :D nie bój nic :D

Gość bazienka
Wszystko zależy od kształtu Twojej błony dziewiczej. Jeśli możesz bez problemu włożyć do pochwy tampon, nie ma przeciwwskazań do cytologii. Inna rzecz, że ginekolodzy średnio chca wykonywać cytologię dziewicom- mówią, że "nie powinno sie nic dziać" póki nie współżyjesz i że dopiero ruchy frykcyjne mogą działać na komórki szyjki... sama musiałam nalegać 2 miesiące na cytologię ( byłam dziewicą, ale u mnie w rodzinie były choroby narządów rodnych, i miałam 21 lat, czyli wiek, po którym cytologię mieć powinnaś, niezależnie od aktywności seksualnej), i intelogentny pan doktor potraktował mnie metalowym wziernikiem dla wieloródek "bo mu się plastikowe małe skończyły", aua. Jak już uda ci sie umówić na badanie, zadbaj, żeby znalazł sie dla ciebie mały wziernik. Sama cytologia wygląda tak, że po założeniu wziernika lekaż pobiera materiał takim patyczkiem ze szczoteczką na końcu. Ustrojstwo jest małe, więc z błoną dziewiczą tez nie powinno byc problemu. Tylko zastanawiam się, czyt u Ciebie cytologia akurat jest potrzebna, można chyba zrobić sam wymaz (może masz po prostu jakąś ukrytą nawracającą infekcję, albo zaburzone ph i stąd częste infekcje... ja odkąd załatwiam się we własnej toalecie w domu nie mam problemów, natomiast po skorzystaniu z jakiejkolwiek toalety publicznej miałam infekcje średnio co 2 tyg-2 miesiące...) powodzenia;)