Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie podp. sie czarnym nickiem

sprzedaż działki-umowa przedstępna

Polecane posty

ile czasu mija od jej podpisania do podpisania ostatecznej umowy i od czego to zależy?

Gość od umawiających się
wszystko robicie jak i kiedy chcecie

Gość wssystko jest
powinno byc okreslone w umowie przedwstepnej, jest wynikiem umówienia sie stron na jakas date.

dokładnie chodzi o to, czy jeśli umowa przedwstępna była podpisana ok. 20 grudnia to mozliwe jest, żeby jeszcze nie było tej ostatecznej? nie kupuję ani nie sprzedaję, ale należą mi się pieniadze ze sprzedaży i chciałabym wiedzieć czy ta osoba która ma je dać nie kręci. Rzekomo nie ma na umowe żadnej konkretnej daty, ale nie mogę jej zobaczyć.

Gość od umawiających się
Skoro ni e zadbałaś o datę w czasie zawierania umowy to może jej nie być. Przeczytaj dokładnie umowę.

nie mam dostępu do umowy, bo ja jej nie zawierałam. Co się dzieje w czasie między tymi umowami, czy czeka się na jakieś dokumenty, czy to może trwać dwa miesiące? Zakładając, ze obie strony chca jak najszybciej dokonczyć formalności.

Gość od umawiających się
Nie rozumiem jak możesz nie mieć dostępu do umowy, z tego co piszesz jesteś stroną, bo inaczej pieniądze nie należałyby ci się :-O

nie chce za dużo tłumaczyć, chodzi o podział spadku.

Gość od umawiających się
masz prawo żądać wglądu do umowy i wszystkich papierów dotyczących twojego spadku - skoro to spadek to ty jesteś współwłaścicielką więc tym samym jesteś sprzedającą - masz udział w dziale spadku obejrzenie dokumentów to PODSTAWA

Gość od umawiających się
ufać znaczy sprawdzać - bo ludzie oszukują nie ma nic gorszego niż współwłasności :-( wiem coś o tym ...

tyle, że to spadek "za życia" , ze tak to określę. Ktoś dzieli swój majątek, mnie też się część należy, ale ciągle się wszystko przeciąga i mam wrażenie, że ta osoba po prostu kręci. Nie chce mi się tłumaczyć za dużo, bo już trochę się z tego powodu nadenerwowałam. A umowy nie mogę zobaczyć. Rzekomo ta osoba czeka na jakieś dokumenty ale nie mogę się konkretnie dowiedzieć na jakie, częsć już jest ale nie wszystkie... Ale ciagle słyszę ze już zaraz lada chwila będą pieniadze...

Gość od umawiających się
czyli to nie jest spadek a darowizna - to onzacza, że jesteś uzależniona od dobrej woli właściciela (rodzica, dziadków itp.) - mogą ci coś dać, ale nie muszą - :-O

Gość od umawiających się
umowa przedwstępna może być w dowolnej odległości od umowy właściwej, tak jak się strony umówią, nawet rok, to tylko wola stron

czy jeśli umowa przedwstępna była podpisana ok. 20 grudnia Data zawarcia umowy przedwstępnej nie ma nic do rzeczy. I ktoś Cię wkręca, że nie ma daty umowy właściwej. Termin, to podstawowy element umowy przedwstępnej, zwykle 4-6 tygodni.

Gość od umawiających się
musztarda, wszystko zależy od umawiających się, data także lub brak tej daty - miałam takie umowy przedwstępne to wiem :-O

Może i miałaś takie umowy, nie wiem. Nie mów mi, że tak się zawiera standardowo umowy przedwstępne, bez podania terminu zawarcia umowy właściwej.

teoretcznie tak ale był wybór-albo działka albo pieniądze z niej, gdybym wybrała działkę to już bym ją miała. Zresztą to nie jest najważniejsze, chodzi mi tylko o to, o co zapytałam wcześniej: jeśli umowa przedwstępna była podpisana ok. 20 grudnia to mozliwe jest, żeby jeszcze nie było tej ostatecznej? Na jakie dokumenty może czekać ta osoba? Jeżeli będę to wiedzieć, to będę wiedzieć na czym stoję, czy ktoś mnie nie oszukuje. Widzę, ze orientujesz się w tym trochę to przy okazji zapytam, czy wiesz moze jak to jest gdy osoba umiera i zostaje mieszkanie do podziału miedzy dwoje dzieci, które są zgodne co do podziału to trzeba zakładać sprawę w sądzie? i czy trzeba odczekać jakiś czas od śmierci czy można rozpocząć podział spadku juz miesiąc po śmierci? Dzięki za pomoc

Ta osoba od początku coś kręci bo sprzedaje ziemię juz od prawie roku, a też chodzi o to, ze ciagle mówi, ze trzeba zapłacić za jakieś dokumenty z gminy o prawie pierwokupu i i za coś tam jeszcze itd. i bierze ode mnie na to pieniadze więc sie mam prawo trochę juz denerwować. i chciałabym się dowiedzieć czy teraz też nie ściemnia bo są mi potrzebne pieniądze, mniej wiecej tyle ile pożyczyłam jej a ciągle słyszę że już za tyle dni, w nast. tygodniu będą...

Gość od umawiających się
do sprzedaży działki potrzebny jest wypis z ksiąg wieczystych, czasem kupujacy może chcieć mapkę działki z gminy, może wszyscy współwłaściciele nie moć się dogadać co do terminu zrealizowania umowy u notariusza? może tez ta działka miec jakieś obciążenia hipoteczne i trzeba najpierw papiery z banku, aby to wykreślić z hipoteki - są różne mozliwości ... Nie możesz normalnie zapytać darczyńcy?? Domyslam się, że twoj dziadek lub rodzic ? A przynajmniej wiesz czy ta umowa przedwstępna była u notariusza zrobiona czy spisali ją sobie na kolanie w domu?? Bo tak tez bywa jako, że umowa przedwstęna nie jest obowiązkowa. jak spadkobiercy są zgodni to mogą dokonac podziału u notariusza stawiając się wszyscy - jakiś czas temu było taniej zrobić dział spadku przez sąd nawet jak wszyscy byli zgodni (notariusz był drozszy) - teraz nie wiem czy sąd czy notariusz jest tańszy

Gość od umawiających się
osoba mająca prawo pierwokupu zgłasza się przy umowie i kupuje mogą tez się sądzić o prawo pierwokupu - trudno doradzic nie znając sytuacji na twoim miejscu poczytałabym kodeks cywilny o spadkach, darowiznach, współwłasności i prawie pierwokupu Powtarzam osoba bedąca darczyńcą nie ma obowiązku dawać ci czegokolwiek. Ty nie rozmawiaj z tym co kupuje tylko ze swoim darczyńcą.

umowa była podpisana u notariusza, tyle wiem. Miało być tak, że tylko przyjdzie coś tam z W-wy i już bedzie podpisywana ta ostatecznma umowa. działki są dwie i ponoć z jednej przyszło to już po dwóch tygodniach a z drugiej nie, ale nie wiem co dokładnie, a że się nie znam to ta osoba może mi wcisnąć byle jaki kit. Wiem, że działaka nie jest obciążona, o wypisach z ksiąg wieczystych że przyszły była mowa jeszcze w tamtym roku więc też odpada. Właśnie nie mogę zapytać, bo nasze stosunki to trochę skomplikowana sprawa. a jeżeli chodzi o podział spadku to tzreba odczekać pół roku czy nie?

Gość od umawiających się
"i czy trzeba odczekać jakiś czas od śmierci czy można rozpocząć podział spadku juz miesiąc po śmierci?" jesli zgłoszą się na pewno absolutnie WSZYSCY uprawnieni do spadku to nie trzeba czekać miesiąca - ale i tak sądy wyznaczają dalekie terminy uzyskanie w sadzie postanowienia o nabyciu spadku to osobna sprawa niż dzielenie masy spadkowej po śmierci każdej osoby najpierw spadkobiercy muszą dostać z sądu postanowienie o nabyciu spadku

dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, rozjaśniło mi się trochę w głowie. dzięki Tobie może będzie mi łatwiej dowiedzieć się wreszcie konkretów w tej sprawie. pozdrawiam serdecznie

Gość od umawiających się
jeśli umowa przedwstępna była u notariusza to on powinien był zadbać o datę graniczną, ale to też nie jest pewne nie będąc w księgach wieczystych jako współwłaściciel lub jako uprawniona do czegoś z tej działki możesz sprawdzić jedno: każdy obywatel może pójsć do ksiąg wieczystych i sprawdzić jaki jest aktualny stan każdej działki np. czyja własnością jest aktualnie i czy jest obciążona - może sprawdzenie tego cos ci pomoże? współwłaściciel może uzyskac więcej informacji o działce, ale każdy inny czlowiek może sprawdzić jej własność i obciążenie, bo każdy może chcieć ją kupić. tylko w księgach wieczystych kolejki :-O

dzięki wielkie za tę ostatnią wypowiedź, przynajmniej mogę sprawdzić, czy ta działka tak naprawdę nie jest już sprzedana a ja o tym nic nie wiem, bo może też i tak być.