Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wychodzę za mąż

co i kiedy?????

Polecane posty

Gość wychodzę za mąż

dziewczyny w czerwcu mam ślub, więc na 3 miesiące przed trzeba udać się do USC i spisać najpierw protokół przedmałżeński. ale co najpierw USC i póżniej protokół czy na odwrót. musimy jeszcze iść na spotkanie poradni przedmałżeńskiej, ja myślę że w marcu byśmy musieli już iść a chłopak uważa że w kwietniu, sama już nie wiem, jak to jest u was??

Gość do poradni to wy juz lepiej
idźie teraz umówić się na termin o ile u was zapisują na terminy. W krakowie obecnie r=terminy w poradniach to kwiecien i maj. W innych sedzi się na dwie godziny przed otwarciem aby móc wejśc na rozmowe. A takich rozmów jest aż 3. Więc lepiej abyście zabrali się za to już....

A po co się idzie do poradni przedmałżeńskiej? To jakiś obowiązek? Pytam, bo serio nie mam pojęcia!!

Gość wychodzę za mąż
u nas w poradni na szczescie nietrzeba sie zapisywać mamy tylko kalendarz i tam juz jest wyszczegolnione kiedy sa spotkania, 25 marca jest spotkanie i mysle ze na nie pojdziemy,

Gość wychodzę za mąż
z tego co wiem to w poradni uczą o naturalnych metodach planowania rodziny, 2 spotkania są w grupie a 1 indywidualnie,

najpierw idziesz do USC po papierek z informacja o braku przeciwskazan do slubu konkordatowego no i wasze akty urodzenia jesli jeszcze niemacie wyciagnietych. Poradnie rzeczywiscie lepiej idzcie sie dowiedzieć czy niema tak ze musicie sie na termin zapisac ,wiec lepiej zrobcie to teraz. No i do koscioła spisać protokół...no i jeśli ślub 12 czerwca to minimum 12 marca bo inaczej to zaswiadczenie z USC nie bedzie wazne.

Gość do poradni to wy juz lepiej
a jesteś pewna że nie będzie kolejki? W krk jest codziennie otwarte ponad 10 roznych poradni i kolejki są masakryczne. Ja bym zrobiła to na twoim miejscu jak najszybciej. Wizyty w poradni sa obowiązkowe-trzy. A idzie się tam na rozmowe

tak to autorko pokręciłaś że w końcu nie wiaodmo o co Ci chodzi :o jeśli bierzesz slub kościelny konkordatowy (?) to zaświadczenie z USC jest ważne chyba 2 czy 3 miesiące przed slubem, a protokół spisujesz u księdza tez jakoś w tym terminie więc chyba lepiej mieć najpierw papier z usc a potem go zaniesc księdzu zbey mogl dane wpisac z tego. Jeśli nie byłas jesczze u księdza to zanim pójdziesz na te nauki w poradni musisz od księdza dostac karteczkę aby w poradni mogli Ci ją podbić, a ta karteczkę dostaje się podczas 1 wizyty u księdza. 2 wizyta jest tydzien przed slubem, gdzie oddajesz skompletowane podpisy i zaświadczenia.

Gość gggggggggggg098765
dziewczyny no właśnie tu na forum były tematy co i jak załatwiać z tymi papierkami w USC i kościele po kolei ale nie mogę znaleźć może któraś ma i wklei link

sękata ma rację Najlepiej to najpierw idź do księdza, on Ci wszystko wyjaśni. U mnie papierki z USC były ważne tylko 2 miesiące i z tymi papierkami się spisywało protokół, czyli najpierw ksiądz, później USC i znowu ksiądz. Do poradni też skierował nas ksiądz - podał terminy i miejsca do wyboru. Generalnie bardzo pomógł w organizacjach, bo podsunął informacje dot. organisty, kwiatów i takie tam inne.

Gość wychodzę za mąż
dzięki dziewczyny za pomoc. w weekend będę miała trochę czasu to sprawdzimy co i jak.

Gość a jak wyglądają
te spotkania w poradni przedmałżeńskiej? Odbywają się w większej grupie czy tylko 3 osobowej (narzeczeni plus prowadzacy)?

W większej grupie - mieliśmy spotkania o tematyce ogólnej - ok 100 osób na sali, a później o NMPR w mniejszych grupach - ok 20 osób. Te spotkania ogólne były 2 razy, te o NMPR - 3 spotkania, z czego ostatnie indywidualne, ale udało mi się tego uniknąć ;)

Gość a jak wyglądają
Dzięki za odpowiedź. A nie wiesz może co było na tym indywidualnym spotkaniu? :o

Gość to zależy gdzie się robi porad
ja no miałam trzy spotkania, z czego dwa były w trójke tzn my i prowadzaca, a jedno indywidualne-tylka ja plus prowadząca i tylko narzeczony plus prowadzaca.

Wiem - indywidualnie omawiano narysowane wykresy temperatur. Mi udało się tego uniknąć, bo akurat wyszłam ze szpitala, gdzie mierzono mi temperaturę - miałam cały czas stan podgorączkowy, więc robienie wykresu nie miało sensu.