Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SZPINAKOWA

czym przyprawić szpinak

Polecane posty

Gość SZPINAKOWA

żeby był jak najsmaczniejszy? :) normalnie dodaje sol i piepz tylko ale moze cos jeszcze dodajecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZPINAKOWA
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta 100
Czosnek. Albo gałka muszkatałowa. Ale z czosnkiem lepszy, do tego śmietana lub ser pleśniowy - pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaiii
ja do szpinaku dodaję czosnek i wbijam surowe jajko ,oczywiście na patelnie i zapiekam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZPINAKOWA
karmie wiec nie wiem czy czosnek moge ale smietana jak najbardzoej, zaraz ide sparawdzic czy mam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dodaję obowiązkowo: sól, pieprz, czosnek. Poza tym jajko, smietanę i starte, kwaśne jabłko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majorkanka
Dziś zrobiłam pyszny szpinak (mrożony, rozdrobniony). Właściwie taka gęsta zupa szpinakowa. Dodałam ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, łyżeczkę chrzanu i szczyptę cukru. Pyszności!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czosnek + ser plesniowy Albo dodaj sosu ostrygowego, będzie orientalnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja przyprawiam zawsze czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą. Ser pleśniowy, ser feta, też super. I śmietana oczywiście bardzo tez pasuje.I jajko. Można taki szpinak owinąć ciastem francuskim i zapiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na pewno sól i czosnek, ale na stronie Krakowskiego Przedmieścia w Zabierzowie widziałam, że połączono naleśniki ze szpinakiem z borowikowo-śmietanowym sosie, więc można by poeksperymentować. Wydaje mi się, ze ze szpinakiem można próbować, bo w zasadzie zawsze może być tylko lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podobnie jak większość :) Czosnek i gałka muszkatołowa:) W chińskiej restauracji jadłam smaczny szpinak z sezamem - ale JAK to zrobili, to nie mam pojęcia :) ale przepis można napewno wyszukac w necie = dla chętnego nic trudnego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gencyanna
francuska zupa cebulowa knorra. Tylko nie rozpuszczać. Po prostu dosypać jak przyprawę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość styl girly
Ciekawe szpinak z sezamem musi dobrze smakować. Ja robię zawsze z czosnkiem, jajkiem i odrobiną jogurtu albo śmietanki. W jednej restauracji w Krakowie Le scandale widziałam też szpinak bardziej na słodko- z rodzynkami i orzeszkami pinii serwowany na grzankach. ktoś próbował takiego połączenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szpinak+ser typu lazur(dużo)+ śmietana lub jogurt nat. + suszone pomidory (wspomagają image tego dania i są smaczne)+makaron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćNel
Warto dodac śmietany lub jogurtu zawarty w nich wapń zwiąże szczawiany zawarte w szpinaku oraz masło - w tłuszczu rozpuszcza się żelazo i staje sie łatwiej przyswajalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jaaaaaa1
Ja kupuje mrożony obecnie szpinak. Brykiety. Zawsze szpinak podsmażam. Gdy woda odparuje dodaje dużo czosnku, pieprzu i soli do smaku Na sam koniec ser feta. :) Dodaję cały, bo szpinak kupuje 750 g. :) A nawet półtorej kostki feta. :) Do tego piers z kurczaka podsmazona. Taki farsz jest idealny do naleśników. :) I tak też robie. Z tym, że zawijam jak na krokiety. :) Naprawde pycha! Polecam. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czosnek, czosnek i jeszcze raz czosnek. Do tego sól, pieprz i to powinno wystarczyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Osobiście używam tylko i wyłącznie świeży szpinak w liściach (w okresie gdy nie występuje w warzywniakach to w marketach kupuję świeży szpinak baby). Wrzucam go na suchą patelnię (można dodać oliwę lub masełko) i mieszając cały czas doprowadzam do "zwiędnięcia" i odparowania lub jak mam mało czasu - soki ze szpinaku odcedzam na sitku. Dodaję kilka kropel oliwy i kilka ząbków czosnku (wg uznania) przeciśniętych przez praskę i marcarpone. Doprawiam solą i pieprzem i to jest najprostszy przepis na najpyszniejszy sos do makaronu lub do łososia grillowanego. Na koniec można posypać startym parmezanem. Wersja bardziej rozbudowana obejmuje wcześniejsze podsmażenie pokrojonego wędzonego łososia (aż nabierze różowego koloru), dorzucenie do niego szpinaku przygotowango wg wcześniej podanego schematu + wciśnięty sok z 1/2 cytryny + pokrojony koperek na wykończenie dania. Do tego wszystkiego makaron, do którego pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w paski cukinię (pokrojona np obieraczką do warzyw wzdłuż aby przypominała makaron tagliatelle).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czosnek, pieprz, sól, bazylia, troszkę chili Można też dawać różne dodatki np. kurczaka. Ja osobiście polecam z paluszkami surimi, pomidor (wcześniej obrać ze skórki, podsmażyć) i troszke makaronu, Ja dodaje makaron pełnoziarnisty rurki. Pyyszneee :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×