Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepewnosc budujacej dom

budowa domu - co byscie wybrali ?

Polecane posty

Nie tylko projekt jest wazny, ale rowniez otoczenie, sasiedztwo. Biorac pod uwage rozne okolicznosci, co byscie wybrali? co byloby Wam najblizsze? 1. dom wolnostojacy w miescie ( najdrozszy wariant) 2. dom wolnostojacy 30-40 km pod miastem=prawie wies 3. dom w zabudowie szeregowej w miescie 4. dom blizniak w miescie (ale sasiedzi dookola, dzialka mala 5 arow) 5. dom na wsi (cywilizowanej)czyli takiej, gdzie nie ma gospodarstw, ale sa same domki, 30 arow ziemi dookola, wiec nie czujesz sie scisniety przez sasiada, jednak 30-40 km do miasta, rodzina daleko, czujesz sie obco, nikogo nie znasz, bo to nie twoje tereny, nie znasz nikogo i niczego 6. mieszkanie w bloku 7. apartament w bloku (w tej samej cenie mozna wybudowac dom) Ktory wariant najbardziej by Was kusil lub juz podjeliscie decyzje o przeprowadzce ?

Gość dfhg
całe zycie mieszkałam na ursynowei teraz od 5 lat mieszkam 20km od wawy na wsi..mam duzy dom i 5tys działki..nigdy nie wróce do bloku lub szeregowca!!w zyciu

a nie czulas sie dziwnie zamieniajac Warszawe na wies? przeciez to duza i istotna zmiana w zyciu czlowieka :O

Ja wlasnie stoje przed takim dylematem co wybrac? jednak nie sadze by zamiana miasta na wies byla dla mnie do przeskoczenia :( mimo iz maz bardzo chce. Cale to gadanie o spiewaniu ptakow, ciszy, spokoju nie robi na mnie wrazenia :o wiem, ze wiecej strace niz zyskam....

Ludzie - czemu tak chcecie mieszkac na wsi ? :o wytlumaczcie mi, co Was przegania z miasta? serio pytam

Gość domek na wsi
ja zaczynam budowę na wsi, 15 km od miasta. wiesz dlaczego teraz ludzi goni na wieś? bo prawie każdy w rodzinie ma swój środek lokomocji. kiedyś w rodzinie albo był samochód, albo nie - częsciej nie było, więc ludzie szukali mieszkań w mieście, bo wygodniej. to może być jeden z powodów. nawet dzieci jeżdżą skuterkami do szkoły. takie jest moje zdanie. ja mam dosyć mieszkania w bloku, dosyć spalin i huku samochodów za oknem i dlatego budujemy na wsi, wśród zielonych pól, niedaleko rzeczki

Gość tylko i wyłącznie wariant 1

Gość toalla
ja wybieram wariant nr 1 ZDECYDOWANIE!!!!!

domek na wsi - to fakt, ze majac srodek lokomocji przemieszcze sie tam gdzie chce i kiedy chce,ale trzeba brac pod uwage rozne warunki i warianty.Moze byc zima stulecia i juz autkiem nigdzie nie podjade... Na wsi do sklepow daleko a nawet jesli sa we wsi, to sa slabo zaopatrzone,poza tym czuje sie wieksza samotnosc nie widujac tak czesto ludzi jak w miescie, daleko do stacji benzynowych, marketow, PRZYJACIOL, daleko od rodziny pozostawionej w miescie, czulabym sie odizolowana :( Cisza tez bywa przytlaczajaca ... Jak znalezlizcie w sobie sile i zapal by dostrzec uroki zycia na wsi ? jak z siebie to wykrzesac ? ale na sile chyba sie nie da 😭 Miasto ma tyle mozliwosci i tyle do zaoferowania, jak chciec dobrowolnie z tego zrezygnowac????????? jaka trzeba miec motywacje????? PODZIWIAM WAS

Zapomnialam dodac, ze moj znajomy wyprowadzil sie wlasnie kiedys z miasta na wies i co .............? po 5 latach wrocil, NIE DAL RADY :O

Gość silezja
ja wybieram również szukam mieszkanie w bloku wieś odpada, mam wielu znajomych którzy wpadli na taki pomysł , cierpią i bardzo żałują po latach -brak aglomeracji ludzkiej to wada nie do przejścia -brak sklepów, ryneczku, przychodni, szkoły , bez samochodu ani rusz i w zime kupa odśnieżania itp musi być w miescie, może niekoniecznie centrum, normalne mieszkanie w odnowionym elewacji bloku.Ładnie sobie urządzić, modnie bądź kupić w dobrym stanie i nie wykosztowywać się na apartament. Dom w mieście - zabójcze koszty, w życiu człowiek nie skonczy budowy lub wykanczania dom bliźniak może być ze wzg na ogródek

Gość ja mam wariant nr 5
przenigdy nie chciałabym w bloku albo w szeregowcu !!!!!

kurka - to lokalizacja nie robi Ci zadnej roznicy ?????

Gość toalla
dom w mieście to najlepsze rozwiązanie. ja mieszkam przy bocznej ulicy, niezbyt uczęszczanej ( można sobie nawet na rolkach pojeździć, samochody jeżdżą rzadko i wolno :-P ) na spaliny nie narzekam, na hałas również. za to pare kroków dalej jest już główna ulica, szkoła 3 min drogi od domu, apteka,przychodnia, sklepy, poczta niewiele dalej. takie rozwiązanie jest najlepsze, ale trzeba dobrze trafić w miejsce. moje jest idealne. nie zamieniłabym mojego miejsca zamieszkania ani na blok, a ni na dom na wsi - próbowałam, dziękuję....

Gość silezja
ja mam 4 kolegów, którzy zbudowali dom na wsi pod miastem wszyscy po latach bardzo żałują i ja widzę jak się męczą pojechanie do sklepu z żoną i dzieckiem to dla nich wyprawa sprzedali mieszkania w blokach i teraz żałują, szczególnie jak mają dziecko bo jak pójdzie do szkoły to trzeba wozić autem , wszędzie autem ja tak nie lubię, mam auto i prawo jazdy ale czasami chce podjechać autobusem, powędrować trochę między ludźmi, spotkać kogoś, pogadać. mój brat też zbudował rezydencję na wsi i teraz mówi że jakby czas się cofnął to kupiłby 4 pokoje z kuchnią w bloku za te pieniądze.Ma dwoje małych dzieci, żona bez prawa jazdy i niesamowita męczarnia, wożenie wszystkich codziennie, zakupy ,nawet nigdy piwa nie może wypić.

Gość Wariant 5

Gość Wariant 5
ale tak pod samym miastem anie 30 km za miastem:)))

Gość silezja
jak ktoś nie lubi bloków to ok może być domek albo bliźniak w mieście ale nie na wsi, tymbardziej jak ktoś pracuje

Gość IbupromMax
zmienilem blok na dom jednorodzinny i nigdy nie zamienie z powrotem go na blok..

robi. budować będziemy na wsi. dostaliśmy tam działkę, więc w sumie tak wyszło. a wyłożyć kasę i na działkę i na dom w mieście to trochę za dużo

a dlaczego nie ma wariantu domek pod miastem ? nie 20-30 km od miasta ale tak 2-5 w jakiejs podmiejskiej dzielnicy..tak jest najlepiej. chyba :) z tego co tu jest wybrałabym chyba 5 , chociaz tyle km to aleko :o

Gość silezja
obecnie mieszkam w domku w mieście ale chce kupić mieszkanie w bloku w bloku to zapłacę rachunki, mieszkanie wyremontuję i mam spokój nie mam czasu ani chęci bez przerwy wszystko naprawiać, odśnieżać, remontować dach, ogrodzenie i tak wkoło macieju, skarbonka bez dna. Najlepiej pokoje w bloku i święty spokój a działkę rekreacyjną pod miastem mam.

to było do grejpfrutowej. a co do odśnieżania i innych prac... mieszkałam całe życie na małym osiedlu, gdzie mieliśmy ogródki, grabiliśmy liście, wynosiliśmy pranie na dwór, to wszystko za ogrodzeniem, własny plac zabaw na 4 bloki... więc trochę jak u siebie na podwórku. teraz po przeprowadzce mieszkam w bloku przy hałaśliwej ulicy i mnie szlag trafia, bo jak wychodzę, to od razu na ulicę. co z tego, ze sklep mam pod nosem :)

Gość autorko
teraz mieszkam w 1. tzn dom wolnostojący w mieście, ale nie jest to duże miasto takie ok 100 tys mieszkańców. W przyszłości dom na cywilizowanej wsi ale 10 km od miasta, nie więcej :)

Gość autorko
na studiach wynajmowałam mieszkanie w bloku - nigdy więcej!! jak tylko ktoś do mnie przychodził, to sąsiadki uchylały drzwi i oglądały, w czasie sesji ja się uczę a nade mną impreza do rana, albo chory dzieciak za ścianą kaszle całą noc, nie mówiąc o tym, że w sobotę od 6 rano wszyscy robili pranie i odkurzali - normalnie masakra.

to pewnie ja robiłam to pranie, bo jestem rannym ptaszkiem, hehe :D

Gość dfhg
powiem ci tak mowisz ze to daleko i do sklepu i do miasta??! nie zartuj ja jade do wawki na mokotów pół godziny,a jak mieszkałam na ursynowie to nie raz wiecej zajmowało mi przejechanie z ursynowa na bemowo,czy prage.. odsnieżanie? kłopot? lepsze niż areobik..a poza tym jesteś u siebie..jak ci sie nie chce to nieodsniezasz i tyle.. znajomi ??za daleko >>?? nie dosyc ze poznałam tutaj przmiłych znajomych i mam ich teraz wiecej to wszyscy moi bliscy z ursynowa bardzo chcetnie przyjezdzaja na wekeend... sklep za mało wyposażony? nie przesadzaj..raz w tyg jedziesz na wieksze zakupy wracajac z pracy a tak masz pod nos świeze mleko,chleb i jajka.. nigdy w życiu nie zamienie sie na mieszkanie.. i chciaąłm tak daleko od wawy bo chciałam miec cisze i spokój.. ni wiem dlaczego tak wasi znajomi strasznie narzekaja?? wiele osób mi bliskich kupiło dom,.lub budowało w okolicy i widze jak promienieja.. wiadomo jak jestes tpisiara-solara..to lepiej siedz w miescie.. ja uwielbiam moj ogród,,sadze,piele..uprawiam warzywniak,chodze na spacer,,wreszcie moge miec dużo psów..mam 7 ;) i dwa koty. nikt mi nie wali w rure żebym sciszyła radio.. robie grille,imprezy,, albo jak mam ochote to zaszywam sie na ogrodzie i opalam do woli.. aha i jestem młoda osoba mam 25 lat.. nie mam problemu zeby dojechac do wawy..nawet na impreze..obok jest pociag..w pół godziny jestem w wawie jak chce drinkowac..