Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie o Hiv

PYTANIE O HIV

Polecane posty

Gość pytanie o Hiv

mam pytanie-jestem w ciazy. slyszalam, ze na zachodzie robia ciezarnym profilaktyczne badanie na hiv, zeby w razie potrzeby ochronic plod... ja przed moim mezem mialam 4 partnerow, poza tym slyszalam ze mozna sie zarazic u dentysty lub fryzjera. w karcie ciazy jest taka pozycja-wynik badania na hiv, ale moj lekarz nie widzi potrzeby wypisania mi skierowania na takie badanie. czy ktoras z was robila takie badanie bedac w ciazy? chocby na wlasna reke? jak to zalatwic i ile kosztuje?

Gość no niezle niezle./
okolo 30 zl a na wynik 2 tugodnie sie czeka, zrobia prawie kazdym labolatorium

Gość pytanie o Hiv
ja chce profilaktycznie zrobic takie badanie-dziwie sie, ze w polsce nie robia. moja kolezanka rodzila w Niemczech i miala wszystkie badania. a tu nawet na toksoplazmoze lekarze nie daja skierowania, bo niby to nie jest konieczne. a sa jakies objawy bez badania, ze sie ma hiv?

Gość Mariunio
Nie mozna sie raczej zarazic u dentysty czy u fryzjera. To sa mity. Zarazic sie mozna poprzez transfuzje krwi, kontakt z krwia / wydzielinami zarazonego (ale tez tylko wtedy gdy ta krew wejdzie w kontakt z zadrapaniem czy krwawiaca rana na Twojej skorze), a takze poprzez stosunek seksualny bez zabezpieczenia (prezerwatywy). Nie ma objaw zarazenia HIV, ktore mozna rozpoznac "golym okiem". Jedynie badanie krwi na obecnosc przeciwcial. Pozdrawiam,

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiili
Ależ w Polsce też się robi ciężarnym testy na HIV i inne choroby weneryczne. A po drugie co to byłby za dentysta, w jakiej dziurze żeby tam się zarazić.

Gość pytanie o Hiv
tak slyszalam w telewizji o tym dentyscie-z 10 lat temu wszystko bylo mozliwe... teraz moze juz nie. wystarczy pojsc do laboratorium i powiedziec ze prywatnie chce sie zrobic test i placi sie 30 zl, tak...pojde sprawdzic w mojej przychodni.

Gość lilife
jja rodzilam w niemczech..i tam jest standardem badanie na hiva....no, ale nie dziewie sie....zarazonych jest pewnie 2, albo 3 razy wiecej niz w polsce....kazdy chce wiedziec na czym stoj;)

Gość garfield_arbucle
Z tego co mi wiadomo, to kiedy chcemy zajść w ciążę/jest się w ciąży powinno się zrobić test na HIV - najlepiej jest porozmawiać o tym z lekarzem, jeśli sam tego nie zaproponował. A co do zakażenia u dentysty to z założenia nie jest to ryzykowna sytuacja. W 1990 roku były pogłoski o zarażeniu podczas zabiegów stomatologicznych, jednak nie zostało to wyjaśnione do końca i nie wiadomo, czy te zabiegi były faktyczną przyczyną (źródło: http://pastylka.pl/forum/hiv/9305,czy-wizyta-u-dentysty-niesie-ryzyko-zakazenia)

Gość hhheeehhh
Ja mialam skierowanie na toksoplazmoze, na hiv, choroby weneryczne od lekarza, a chodze na nfz..

jak chcesz mieć to badanie to masz tak na serio 4 drogi: 1). twój ginekolog - łaski nie zrobi mówisz mu że obawiasz się i że chcesz by dał ci skierowanie i on MUSI ci dać - ja miałam w pierwszej ciąży bez problemowo robione a w drugiej lekarka pytała ale nie chciałam bo byłam pewna na 100%, że nie miałam możliwości się zarazić 2). lekarz pierwszego kontaktu - taki też ci musi dać skierowanie 3). badanie prywatne - idziesz do byle jakiego laboratorium i mówisz że chcesz taki test, płacisz i tyle 4). idziesz do poradni aids i tam anonimowo za darmo ci zrobią takie badanie a co do lekarzy to ja ich nie rozumiem przecież oni za to z własnej kieszeni nie płacą, więc bez problemu powinni dawać skierowanie, bo przecież tak sami łatwo zarazić się np wr czy hbs a na to zawsze w ciąży wysyłają :/ a i co do zarażenia u dentysty czy fryzjera czy kosmetyczki owszem jest to możliwe, chociaż mało prawdopodobne, ale muszą być spełnione pewne warunki: - sprzet musi być nie sterylizowany - w małej odległości czasowej musiał być użyty do osoby zarażonej - musiał mieć kontakt z krwią zarówno chorego jak i tego drugiego człowieka