Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolezankaMika

objawy ciąży

Polecane posty

Gość kolezankaMika

hejka:) dziewczyny mozecie mi napisac jakie sa objawy ciazy?? ale takie prawdziwe... wiem ze moge zrobic test i byc pewna ale chce najpierw zobaczyc czy wogole mam sie czym martwic:)

Boleści w podbrzuszu (a raczej kłucie), mdłościm omdlenia, senność, jeśli palisz to masz niechęć..., brak lub nadmierny apetyt, podniesiona tem cieła, ból piersi, częste oddawanie moczu. Ale pierwszym objawem jest brak miesiączki :)

Gość kolezankaMika
a jakies inne? bo slyszalam ze w pierwszych 4miesiacach ciazy mozna dostawac miesiaczke:( a nie chce tak pozno sie zorientowac ze jestem w ciazy;/

Gość kolezankaMika
kurcze ja nie wiem albo sobie wmawiam(tak twierdzi Moj Mezczyzna) albo na serio jestem w ciazy;/ nie wiem co sie ze mna dzieje jestem jakas dziwna ostatnio;/

No to ci napisałam... :] Objawy odczuwane przez kobiety: - podstawowym objawem ciąży jest zatrzymanie krwawienia miesiączkowego, szczególnie u kobiet z regularnymi do tej pory cyklami, - częstsze oddawanie niż do tej pory moczu, - częste zawroty głowy i omdlenia, - zmiany łaknienia, tzn. brak lub nadmierny apetyt, - zaparcia, nudności, wymioty, zgaga, występują od około 6-8 tygodnia i zazwyczaj trwają do około 12-14 tygodnia ciąży, - zmiany samopoczucia, przede wszystkim jest to zwiększona wrażliwość czuciowa, zmęczenie, drażliwość, nadpobudliwość, - bolesność piersi występująca od około 6 tygodnia ciąży, - zmęczenie, zwiększenie potrzeby snu w czasie pierwszych tygodni ciąży, - kobiety palące odczuwają niechęć do palenia. Objawy obiektywne: - podwyższenie temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez około 2-3 tygodnie po owulacji, - zmiany w narządach płciowych, które stwierdza ginekolog w trakcie badań, - pojawienie się nowych rozstępów skórnych: na brzuchu, na bocznych powierzchniach pośladków i zewnętrznych powierzchniach ud, - zmiany w gruczołach piersiowych: powiększenie, obrzmienie, wzrost napięcia, poszerzenie naczyń żylnych widocznych pod skórą, przebarwienie brodawek i obwódek piersiowych, - u niektórych kobiet w pierwszych tygodniach ciąży pojawiają się przebarwienia skórne na wargach sromowych, brodawkach, linii biegnącej od pępka do spojenia łonowego, mogą pojawić się także przebarwienia na twarzy

Gość kolezankaMika
no to sie chyba zalamalam:( tak jak sadze to mi sie prawie wszystko zgadza;/ albo sobie wmawiam to wszystko:(

Gość kolezankaMika
dziwnie sie czuje jakos;/ tak mi sie wydaje ze wiekszosc tych objawow do mnie pasuje dlatego bardzo sie martwie:(

A jakie masz objawy? Wiesz.. mis ię okres spóźniał 11 dni, miałam mdłości, bolący brzuch i piersi, osłabienia, senność.. A to wszytsko przez co? Wmówiłam sobie jak mi się okres zaczął spóźniać :P I dostałam w końcu.. A ile masz lat?

Gość kolezankaMika
prawie 19, a z okresem to jest normalnie tak jak zawsze a objawy to wlasnie sennosc, czesto oddaje mocz, nie raz jjem tyle ze az jak skoncze to zaluje ze wogole jadlam a nieraz wogole bym nic nie jadla,mam jakies takie mdlosci wydaje mi sie ze jest mi nie dobrze ale nie wymiotowalam(jeszcze), piersi mnie bola i caly zas chodze zmeczona:(

Kurcze.. to możliwe właśnie że ciąża, ale niekoniecznie:) Zrób test :) Ile jesteś po stosunku?

Ale okres niby występuje ale jest tak że jest mniej obfity lub krócej trwa :]

Gość kolezankaMika
najpierw w walentynki a pozniej dwa razy w tym tygodniu co byl, tylko ze biore tabletki anty i mysle ze bylam zabezpieczona chyba ze niestety mi sie trafila wpadka ;/ no chyba ze to moglo by byc wczesniej zanim zaczelam tabletki bo to moj dopiero pierwszy blister

Aha, ale z gumką się kochaliście? Pękła albo coś? Bo jak nie pękła to nie możesz być w ciąży, a to może te taletki tak na ciebie działają? Różnie może organizm zareagować :)

Gość kolezankaMika
a ten okres co mialam gdy zaczelam tabletki to byl bardzo dziwny nigdy takiego nie mialam ale sadze ze to chyba przez te tabletki bo normalny byl tylko przez 4 dni a kolejne dni to bylo tylko takie slabe krwawienie ale caly ten okres trwal az 9dni i nie wiem dlaczego tak bylo;/

A to jak 9 dni, to napewno nie ciąża... Ja musze iść do gina po tabletki anty na wyregulowanie okresu :/ bo czasem to się stresuję bez powodu, a przy okazji będę miała zabezpieczenie przez wpadką... :P

A to jak z tym wcześniejszym sexem? Bo jeśli byliście zabezpieczeni, nie było dni płodnych i nic nie poszło to napewno w ciaży nie jeste, a nawet jakby były dni płodne a gumka byłaby cała to też nie jetseś w ciąży :] Chyba że był sex przerywany.. to już gorzej :]

Gość kolezankaMika
jak sie kochalismy przed tabletkami to bez gumki ale zawsze wyjmowal przed wiec myslalam ze nie moge wpasc... a o tym ze to moze przez te tabletki tak sie czuje to tak myslalam ale nadal sie obawiam:( chyba musze zrobic test zeby sie przekonac

Gość kolezankaMika
to jak wyjmowal przed a mialam dni plodne to moglam wpasc??:(

Aha, no to tak.. Podczas podniecenia u faceta wydziela się płyn, który zawiera plemniki i one mogą zapłodnić, lecz małe są szanse :) Ost, czytalam że jest potwierdzone naukowo że przez ten płyn NIE można zajść w ciążę (plemniki są 'upośledzone' i słabe). Ale fakt faktem że te tabletki mogą takie reakcje organizmu spowodować. Ale najlepiej jak zrobisz test :) będziesz wiedziaął na 100 % :)

Owszem, mogłaś :) Ale mi i chłopakowi pękła gumka 2 razy... i nie byłam w ciąży a płyn się na 100% dostał do pochwy.

Gość dfffdffd
oczywiscie ze moglas zajsc w ciaze przystosunku przerywanym ,na tabletkach raczej nie

Gość kolezankaMika
dziekuje Ci bardzo mi pomoglas:) a mam jeszcze jedna prosbe czy mozesz mi powiedziec jak dokladnie liczy sie kiedy sa dni plodne? bo nigdy nie wiem jak to obliczyc;/

Sex przerywany to NAJGORSZE zabezpieczenie :]

Nie ma za co. Oczywiście ile Twój cykl miesiączkowy trwa? (od miesiączki do miesiączki)

Jeżeli trwa 30 dni, to dni płodne powinnaś mieć w 15 dniu cyklu od miesiączki :) Dni płodne trwają od 2 do 5 dni :) Wtedy powinnaś mieć wydzielinę (taką białą) lecz jeśli jesteś na tabletkach to tego nie zaobserwujesz raczej :)

Gość kolezankaMika
wlasnie jest roznie bo mam nie regularny;/ ale tak mniej wiecej to jest 24 - 28 dni

Aha, to tabletki anty ci wyregulują okres :) No to ciężko określić kiedy, to się poznaje po wydzielinie i po temp. (wtedy jest wyższa).

Gość kolezankaMika
ale to jak 15dnia sie zacznie to moze trwac do 20dnia tak? bo slyszalam kiedys ze to jakos tak ze bierze sie srodkowy dzien i odlicza sie dwa dni przed i dwa dni po i to sa dni plodne to prawda? A tabletki mam zamiar narazie przerwac po tym blistrze bo w srode mi sie konczy, bo te moje dziwne urojenia moze sa od nich :(