Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wrozka chrzestna

jak napisać przeprosiny dla sąsiadów za hasłas na poltrze?

Polecane posty

muszę napisać cos w tym stylu i wywiesic na klatce schodowej na tablicy ogłoszeń. a kurcze zupełnie nie wiem jak ubrac to w słowa. Pisaliscie cos takiego dla swoich sąsiadów??

Gość fikii
a to maja byc przeprosiny za cos co sie wydarzyło czy za to co sie wydarzy?

Gość fikii
ja bym poszła i osobiście uprzedziła sądiadów - tak zawsze robiłyśmy przed imprezami.

chodzi o to, ze chciałabym cos napisać, wydrukować, w jakiejś fajnej formie przeprosin... do tego oczywiście zaprosić wszystkich sąsiadów na polterabend.

Gość rsykuk
a co to jest poltra???

Polterabend (Polter, Portelam) to jeden ze zwyczajów ślubnych, praktykowany w Polsce głównie na Pomorzu (rejon Kociewia, Kaszub), Górnym Śląsku oraz Wielkopolsce, zarówno na wsiach jak i w dużych miastach. Wywodzi się z niemieckiego zwyczaju o tej samej nazwie (niem. polter - hałas i abend - wieczór). Polega on na tym, iż w przeddzień ślubu (piątek wieczorem) przed domem panny młodej zbierają się goście - rodzina, przyjaciele, znajomi, sąsiedzi oraz osoby niezaproszone na wesele (zazwyczaj są to wyłącznie osoby dorosłe) i tłuką butelki oraz naczynia szklane (niekiedy fajansowe) przed drzwiami wejściowymi, na progu lub na specjalnie przygotowanym w tym celu kamieniu. Panna młoda powinna posprzątać rozbite szkło, a pan młody częstuje przybyłych gości wódką. Do alkoholu podawane są przekąski, ciasta i napoje, często rozstawia się szwedzki stół. Przyszłym państwu młodym składane są życzenie, niekiedy grana jest muzyka, a spotkanie przeciąga się do późnych godzin nocnych. Im większa ilość przybyłych gości i im więcej potłuczonego szkła, tym zapewnić ma to większe szczęście przyszłemu małżeństwu, a hałas ma za zadanie odpędzić złe duchy.

nie wiem dlaczego, ale wszystkie ogłoszenia do sąsiadów wieszane w klatce kojarzą mi się z nekrologami ;) może po prostu pogadaj z najbliższymi sąsiadami i w rozmowie przeproś za hałas/zaproś na polter i na ślub do kościoła?

noo.. u mnie w rodzinie polter mojje siostry był większy niż samo wesele, a zaznaczam, ze wesele tez nie było małe bo na 90pare osób na 100% było

Gość fewfewf
przecież od środy nie można szaleć :-O

Gość co za podstep tani
jakbys napisala po polsku tłuczenie butelek a nie jakies wymysly to moze by Ci ktos pomogl

Gość blackcat
post jest od środy - o to chodzi :o a jak mniemam bedzie ślub kościelny :D więc katoliczka :D :D

blackcat --> wystarczy zobaczyć suwaczek autorki i już byś wiedział/a że ślub ma 18 kwietnia czyli po poście! poza tym ona nie pytała kiedy może zrobić polter tylko jak o tym poinformować sąsiadów. i dla wszystkich znawców - tłuczenie (głównie porcelany) nazywa się polterabend i to określenie nie jest wymysłem autorki!

Gość nie to po niemiecku

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbbbb
Weż flachę pare kielonków i idz od drzwi do drzwi i polewaj sąsiadom,ja tak robiłam a na moim poltrze drzwi były otwarte i kto z sąsiadów miał ochote kilona chlapnąć to przylazł i obyło się bez przeprosin

Gość na całe życie
Ej no u mnie wszyscy sąsiedzi przychodzą z butelkami!!!!!!!!!!!!!

wiem, że polter to polter i sąsiedzi powinni byc wyrozumiali, ale dobre wychowanie nakazuje mi wlasnie poinforomowac ich pisemnie PRZED IMPREZĄ.

Wrozka chrzestna, napisz czy chcesz zapraszać sąsiadów czy tylko poinformować że będzie (bo może wtedy poczują się zaproszeni sami, nie orientuję się jak to z tym jest) czy tylko przeprosić. Rozumiem że wesela ani poprawin przy domu nie będzie, więc tylko wtedy hałasujecie? Napisz czego konkretnie Ci trzeba to jakiś tekścik machnę. Chyba że wierszyk wolisz to też coś tam wyszukam :) I masz rację że chcesz poinformować, grzecznie to wypadnie nawet jeśli tradycję tam znają.

Gość fikii
No właśnie, napisz konkretnie czego chcesz, bo na razie wiemy, ,ze przeprosić i moze zaprosic(??), chociaż to drugie wątpliwe, bo skoro sąsiedzi sana tyle dziwni, ze boisz sie ich osobiscie przeprosić, to po co ich zapraszać? Po za tym, jakies inne konkrety - gdzie to będzie - w mieszkaniu, przed klatką?

Gość moze coś takiego
Drodzy Sąsiedzi , w dniu aa kwietnia spodziewać się mozna pewnych zakłóceń w dostawie ciszy.Powodem będzie niezwykle radosne wydarzenie a mianowicie 'polter' czyli impreza PRZED weselna.Prosimy o wyrozumiałość a takze zapraszamy Malinowscy

to maja byc przeprosiny [przed imprezą, tak jakbym ich uprzedzala, ze moze byc glosniej] no i oczywiscie na koncu chcialam zaprosic na poczaestunek.

Gość fikii
Drodzy sąsiedzi, drogie sąsiadki!!! Wasza znajoma ze wspólnej klatki niebawem wstąpi na nową ścieżkę życia Przedtem chce sie ze stanem panieńskim pozegnać - tak jak każe zwyczaj. Serdecznie zapraszam na wszelakiego szkła tłuczenie, a tych, którzy się nie wyśpią proszę o wybaczenie. Czas i miejsce akcji:

Gość fgdgd
Mnie się wydaje, że jak sasiedzi sa dziwni, to tym bardziej powinnaś to załatwić twarz w twarz. A jak nie chcesz tak za nic, to moze zamiast ogłoszenia - podrzuć każdemu do skrzynki informacje, będzie bardziej osobiscie niz ogłoszenie. Jakoś to ogłoszenie mi sie nie podoba

Fiki napisała to bardzo ładnie, wyżej masz takie zwyczajne- może też być poważniejsze, coś w stylu- "Drodzy sąsiedzi, zgodnie z tradycją żegnam panieńskie lata polterbandem (bo chyba nie polterbandą? ale to już lepiej wiesz). Z oczywistych powodów może zakłócić to ciszę nocną, proszę o wyrozumiałość, wszystkich którzy chcą dzielić z nami nasze szczęście zapraszam do wspólnej zabawy. XY Powinno wystarczyć :)