Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaWykonczona

gronkowiec zlocisty w garde-tradzik

Polecane posty

czesc mam wielka prosbe do osob, ktore mialy/maja cos podobnego, albo znaja taki pzypadek... gronkowcem zlocistym zarazilam sie juz chyba z 8 lat temu. Pozniej przez wiele, wiele lat robilam wymazy z gardla i nic, zupelnie nic! a ostatnio w wymazie z gardla oraz z migdalkow wyszedl ponownie gronkowiec zlocisty. Od 9 lat chyba mam problemy z tradzikiem (obecnie mam 24 lata) i juz nie wiem co na to poradzic;/ Bylam ponad rok temu u kilku laryngologow to stwierdzili, ze nalezy wyciac migdalki, aby jeden tego nie zalecil, chociaz podkreslil, ze pewnie i tak zdecyduje sie na ten zabieg, gdyz kazdy kto ma taki problem w ostatecznosci wycina migdalki. Musze dodac, ze w ogole nie choruje! Gardlo mnie nie boli, zadne anginy, nic a nic! moge chodzic po dworze w krotkim rekawku zima... chodze ciagle bez szalika, bez czapki i nic mi nie jest... tylko ten **** trad:/ nie mam zmasakrowanejcalej twarzy. Glownie pojawia sie w okol ust, broda, troszke wchodzi na policzki i na czole/skronie... na brodzie i po obus tronach ust mam takie charakterysyczne biale kropki (zaskurniki) takie kuleczki. Do tego wychodza normalne syfy, nierz duuze i w ogole nie dajace sie wycisnac... zzastanawiam sie nad tym wycieciem migdalkow, nawet (musze to z przykroscia stwierdzic) za cene zdrowia... juz wolalabym miec raz po raz bol gardla, przeziebienie, itp... echh jestem juz po prostu tym tradem zmeczona... leczylam sie hormonalnie i nic. Mialam tez wymaz z krosty z twarzy (wiele razy) i nigdy nic nie wykryto... teraz jedynie ten gronkowiec, ale to w gardle i na migdalkach... czy ktos juz byl w podobnej stuacji? lub zna kogos?? blagam o pomoc:(( kazda infomracja bedzie dla mnie jak na wage zlota!

Gość jovitke
mi zdarzaja sie ataki gronkowca na twarzy, zrobiłam antybiogram (po znajomości na pracowni mikrobiologicznej, wymaz z jadzącej sie ranki, bo taki ma to obraz u mnie. Okazało się ze franca jest wrazliwa tylko na neomycynę, i po tym schodzi w przeciągu jednej nocy (inaczej robieje szereg tygodni a czasem nawet ponad miesiac). Jednakże jesli wyszedł ci gronkowiec w gardle a nie wyszedł ci w posiewie ze skóry to tradzik może mieć zupełnie inna przyczynę. nasi dermatolodzy niestety zawsze leczą w ciemno zamiast zrobić badania;/ jak chodzi o trądzik koleżanka prywatnie u dermatologa dostała lek chyba nazywa sie Izotek (i w zozach tego nie przepisuja, wyłącznie prywatnie). Wali po wątrobie i jeśli nie zażywa sie tabletek antykoncepcyjnych to co 2 tygodnie trzeba przynosić lekarzowi zaświadczenie ze nie jest sie w ciąży,ale trądzik znika bezpowrotnie (nie jest ona pierwszą osobą od której to słyszałam i faktycznie obecnie ma nieskazitelna cere)

dziekuje slicznie za odpowiedz:)) slyszalam o izoteku, to tzw. ostatnia deska raturku, ale mimo wszystko nawet po tym tradzik moze wrocic... ja bym chciala znalezc przyczyne... mam glownie problemy na brodzie, okolice ust, nieraz pod nosem no i czolo czasami... jak to potrafi zmarnowac zycie:(((