Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylko bez głupich komentarzy..

PIERWSZA wizyta u ginekologa, z powodu braku okresu???

Polecane posty

jutro jest moja pierwsza wizyta u ginekologa, mam 18 lat (no nie całe) i jeszcze nie miałam okresu, dlatego postanowiłam sie przebadać, ide z moja mama bo ona mi załatwiła wizyte, cholernie sie boje???? jak to będzie wyglądało? będzie mi kazała usiąść na tym " krześle" czy moja mam musi przy tym być, czy lekarka ja wyprosi? o co bedzie mnie pytać ? co każe mi zrobić? a jak chodzi o okres? czy to może być poważnego ze nie mam okresu w tym wieku? moze sie to odbić w moim przyszłym zyciu? jak to leczyć? PROSZE O MĄDRE KOMENTARZE I DARUJCIE SOBIE JAKIEŚ GŁUPIE DOCINKI! dziękuje z góry...

Gość anka12345
troche chyba pozno zdecydowalas sie na wizyte u ginekologa

Napewno powinnaś pójść na tą wizytę bo w Twoim wieku brak okresu to już patologia. Przed wizytą dokładnie się umyj, golić się nie musisz. Załóż mini albo tunikę, będzie bardziej komfortowo jeśli bedziesz musiała się rozebrać do badania. Ale jak jesteś dziewicą to jest szansa, że nie będzie badał Cię ginekologicznie...

Wizyta u ginekologa to nic strasznego. Najpierw z Tobą pogada, spyta czy współżyłaś itp, później poprosi Cię na fotel- ale takie badanie trwa chwilę i nic nie boli. Na pewno mama nie będzie widziała tego badania, jednak ja w życiu nie zdecydowałabym się na wizyte u ginekologa z mamą :O Pomyśl sobie, że będziesz musiała mówić przy niej o swoim życiu seksualnym :P To niezbyt komfortowe...

no tak, macie racje lepiej zebym była sama z lekarką < bo to kobieta> a jak chodzi o współżycie => jestem dziewicą jeszcze... a jak chodzi o mnie, jestem bardzo dobrze rozwinięta i to ze nie mam okresu to naprawde dziwne, wiem mam nadzieje ze jutro sie wszystko wyjaśni.. ;/

jak jesteś wiatropylna i sikałaś pod wiatr, to jesteś w ciążu bezdyskusyjnie

Gość biol -chemiczka z krk.
a ja słyszałam ze jak ktos ma wczesnie okres to nie jest dobrze bo sie starzeje wcześniej,,, a jak ktoś ma późno jest dłużej młody... pod zwględem fizycznym... i moze mieć później dzieci;] nie martw sie ginekologiem, dasz rade nie bedzie tak żle!!

biolchemiczka, nie wiem kto Ci takich pierdół nagadał, ale jeśli dziewczyna do 16 roku życia nie ma okresu, to powinna się niezwłocznie udać do gina... Ale spokojnie, skoro jak sama piszesz, nie masz poza tym innych dolegliwości, to widocznie taka Twoja uroda i nie masz co się martwić ;) Też się bałam pierwszej wizyty, ale trafiłam na tak fajną babkę, że uwielbiałam do niej chodzic :)

a ja słyszałam ze jak ktos ma wczesnie okres to nie jest dobrze bo sie starzeje wcześniej,,, a jak ktoś ma późno jest dłużej młody... pod zwględem fizycznym... i moze mieć później dzieci;] To absolutnie nieprawda... Nie wiem gdzie to słyszałaś... Faktem jest jednak to że kobiety, które prędzej zaczęły miesiączkować i póżniej dostały menopauzę są bardziej narażone na raka szyjki macicy... Ale to takie tam szczegóły abstrahując od tematu. Jednak autorko uważam, że trochę zbyt długo poczekałaś z tą wizytą. Powinnaś się wybrać do ginekologa po skończeniu 16 roku życia. Nie martw się jednak i przełam wstyd. To lekarz i w życiu naoglądał się tylu cudów że już mu wszystko jedno...

Gość nikita 009765
ponawiam a powiedzcie o co mnie mogą pytać? czy na 100% będe sie musiała rozebrać czy jeśli powiem ze jestem dziewica to moze sie obejść bez tego?

nie wiem jak to z tym rozbieraniem gdy jest się jeszcze dziewicą, natomiast napewno moge ci powiedziec że dostaniesz skierowanie na badania wszystkich hormonów, i na 100% czeka Cie kuracja hormonalna, ale nic sie nie bój, nie Ty pierwsza nie ostatnia, jezeli chcesz miec kiedys potomstwo to taka kuracja jest niezbędna

Gość rurku umyj stół
ja spotkałam taki przypadek - moja ciocia dostała okres jak miała 19 lat jest zdrowa, ma dzieci, teraz ma 40 lat

Gość husuturu
autorko ja tydzień temu skończyłam 17 lat i także nie mam okresu. Cała reszta na swoim miejscu, tylko ten okres sie nie pojawia.. Do ginekologa chyba nie odważe sie pójsc narazie, ale lekarz rodzinny mówi, ze mam jeszcze poczekac, bo moze taka moja uroda..

nie bój się to nic nie boli,ja jak byłam pierwszy raz miałam 17lat , strasznie się bałam , miałam ogromnego stresa, byłam z moim facetem, okazało się że mój strach był zbędny, bo nawet nie poczułam, że lekarz coś tam we mnie majstruje, okazał się świetnym lekarzem i teraz do niego chodzę. Powodzenia i głowa do góry- wszystko będzie dobrze, na Twoje problemy lekarz na pewno zareaguje,skieruje Cię na badania i później okaże się co dalej. Ustali dalsze etapy leczenia. wszystko bedzie dobrze :)

Nic sie nie boj, moze nawet nie beda cie badac. Jesli nie chcesz, zeby mama byla z Toba w gabinecie to popros ja zeby poczekala w poczekalni. Nawet jesli lekarz bedzie Cie badal to trwa to minute i nie ma w tym nic strasznego, postaraj sie tylko rozluznic i nic sie nie boj, wizyta u ginekologa na pewno jest lepsza niz dentysta ;)

Gość szejmles gerl
A co to za roznica, że jestes dziewica? Na pewno Cię zbada na fotelu, to podstawa wizyty u ginekologa. Zachowujesz sie jak dzieciak, przeciez to nie lot w kosmos zeby sie tego bać... To absolutnie nie boli! Skoro jestes dziewicą to po prostu do badania użyje palca zamiast wziernika, proste... A takie badanie trwa mniej więcej pół minuty

Gość szejmles gerl
pewnie skieruje Cie na badanie krwi, albo krwi i moczu... i tam juz Ci zrobią analize hormonów itp. A kuracja hormonalna to nic innego jak tabletki anty... więc nie bój żaby :P i nie idź z matką pod żadnym pozorem!!!!

Gość tylko bez głupich komentarzy
a co myślicie o tej ciąży? mogę miec problemy w przyszłym życiu?

Gość bedzie dobrze
bedzie dobrze, nie panikuj!

Gość ej ej ej ej ej ej ej ej
ej ej ej ej ej ej ej ej ej ej ej ej ... ;];];] ubierz tunike albo spudniczke, bedziesz sie czuc lepiej i nie bedziesz całą goła! ;P

Gość malasuerte
Cześć , mam takie pytanie , w tym roku skączyłam 17 lat ? autorko , co ci ginekolog powiedział na pierszwj wizycie , masz już miesiaczkę . Prosze o odpowiedź , bo czekam na wizytę i bardzo się boję . ; (

Gość ewciussssssss
Dziewczyny ale czego wy się boicie? Przecież to lekarz jak każdy inny! Pomyślcie sobie że doświadczony lekarz codziennie od kilkunastu lat conajmniej bada kobiety młode i starsze,wykonuje im rózne zabiegi i naprawdę nic go nie zaskoczy :)

Gość ej dziewczynooo
dopiero teraz idziesz do ginekologa?? Zawsze mnie w szkole uczono,że jak się do 16 roku życia nie dostnie to sie należy udać do lekarza! Jeśli to problemy hormonlane to bardziej pomocny będzie endokrynolog niż ginekolog...