Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kic kic kic

czy ktoś ma /miał królika miniaturke

Polecane posty

Gość gość
ja mam królika miniaturę, w zimie karmię go karmą dla królików, natomiast latem chodzi sobie luzem po ogrodzie, je trawę i mlecze, ale nie zrobił się jakiś ogromny :D

Gość gość
moj urosl do rozmiarow hodowlanego i chyba go dziabne na pasztet :D

Gość gość
Wy macie zgarem wszyscy

Gość Malvina Królikowska
przapraszam, fajnie wyglądają króliki ale pewnego dnia zamieszkały u sąsiada w deskach, puszczając na ogród trzeba sie liczyć z kotami(ja mam psy),myszołowami, dziurami w płocie i ze "smakołykami" na szczury. Mam więc 3króliki u sąsiada jeden został(mamusia), tatuś zabrał dorosłego syna i córke, może wrócą. ,, Kocham zwierzęta i faktycznie codziennie sprzątam, zrywam zielonke i robie sałatki.

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] kafkaf Kupno krolika zaliczam do najglupszych decyzji w zyciu. Jako zwierze domowe jest calkowicie bezuzyteczny bo to zwierze ktore nie daje nam nic w zamian, nie lubi pieszczot i zabaw, interesuje go tylko zarcie, moze wcinac cala dobe. Moj mial klatke ponad-metrowa, najdrozszy zwirek, koniczynke prosto z pola a zima sianko, kolby, marchewki, cuda-wianki. Wokol klatki smiecil niebotycznie, co rano zwirek byl powykopywany doslownie po calym pokoju. Wypuszczany na 'pokicanie' sikal gdzie popadlo. Jak wreszcie znalazlam chetnych na niego to wydalam ze spiewem na ustach lacznie z ta wypasiona klatka i zapasem zwirku aby tylko wzieli! x oddałaś królika tylko dlatego że nie okazywał ci uczuć tak jakbys chciała :) mogłaś najpierw dowiedzieć sie coś o tych zwierzętach, króliki okazują miłość jeśli pokochają pana, i będzie dla niego dobry liżąc go po poliku i rekach. Nie bierz więcej zwierząt idiotko:o

Gość mika280686
Witam ja własnie dwa miesiące temu kuiłam dwa króliczki miniaturki dla dzieci... mam parke sa to lewki miniaturki... piszecie tu dziwne rzeczy na temat króliczków.. po pierwsze to jest zwierzę tak?? kazde zwierzę jak i człowiek musi się załatwic i trzeba po sobie i po zwierzatku sprzątnąć.. ja robię to raz na tydzień przez pierwszy miesiąć robiłąm to dwa do trzech razy na tydzięń poniewaz kuweta ze zwirkiem nie wystarczyla im do załatwainia lubily wchodzic do pasnika i załatwiać swoje potrzeby na sianko ale postawilam w pasniku na tej stronie gdzie to robiły drugą kuwetę ... zwirek wymieniam raz na miesiąć poniewaz po zrobieii siusiu żwirek rosnie i zamienia sie w piasek a co najwazniejsze wgl nie smierdzi... kroliczki sa jeszcze malutkie gdy je kupilam mialy 8 tygodni czyli dwa miesiace przez pierwsze tydzien nie wypuszczalam ich z klatki zeby mogły się do niej przyzwyczaic ale teraz otwieram drzwiczki i kiedy chca siusiu wchodza do klatki i ida do kuwety.. fakt przez caly dzien w pokoju może znajde ze 4 bobki i to blisko klatki ... do krolikow trzeba miec cierpliwosc i postawic kuwete w te miejsce gdzie królik najczesciej sie zalatwia i czesto im mowic ze tu maja robic siusiu i kupkę i wrzucac dokuwety bobki jesli beda w klatce.. oczywiscie trocinki rowniez maja na podłozu ale coraz miej im go sypie poniewaz jak wychodza z klatki przyczepia im sie do futerka i pozniej musze sprzatac.... króliczki wchodza do klatki gdy sa glodne, gdy chce im sie pic lub musza sie zalatwic.... uwielbiaja wskakiwac na zabawki moich dzieci i sa takie szczesliwe skacza tak wysoko ... jesli ktoś zdecyduje sie na króliczki musi pamietac ze króliczki musza pic tylko i wylacznie przegotowana wode oraz uwielbiaja mlecze... nie wolno dawac im ich zbyt duzo poniewaz mogą dostac biegunki wtedy przez 3 trzy dni zero mleczu tylko sinako i wode.. moje kroliczki doslownie tak plakaly jak nic innego im nie dawalam doslownie lzy im lecialy... ale coz ich zdrowie bylo najwazniejsze... teraz jedza wszystko i sa zdrowe i szczesliwe :):):):)

Gość gość
Jak chcecie mieć wszystko pogryzione, z****** i zaszczane w mieszkaniu to polecam królika. Piszę to z własnego doświadczenia. Zwierze nie rozumie że nie może gryźć mebli, kabli, ścian...

Gość gość
A co dajecie na spód klatki albo akwarium? Mam króliczka od miesiąca i póki co używam trocin ale to chyba nie jest jakaś najlepsza opcja

Gość Pauulina66
No trociny to tak średnio raczej. Niektórzy używają peletu drewnianego ale podobno ma sporo dodatków chemicznych i nie warto truć zwierzaka. Chyba najlepiej kupić taki granulat ze słomy bo jest i eko zdrowszy dla królika

Gość Garbić
my używamy tego granulatu z velti i rzeczywiście jest spoko. W sumie używaliśmy do od początku więc nawet nie mam porównania ale jak czytam różne opinie o trocinach albo pelecie to i tak wiem że to był najbardziej sensowny wybór

Gość triona098
Równie ważne jak podłoże jest codzienne dbanie o królika. Jak wiadomo król czyszcząc woje futro sporą jego cześć połyka. Dlatego do karmy powinno dodawać się TrichoCat-VetExpert. To pasta, która zapobiega skłębianiu się sierści w żołądku. Nie potrzeba jej dużo, wystarczy 2ml dziennie.

Gość gość
Czy ktos chce krolika oddam za darmo

Gość Teresa

Ja miałam królika który tylko jadł sikał i robił kupę poza tym był złośliwym starym pierdzielem... Odradzam kup sobie kota albo coś tam

Gość Jgft

Nie czytajcie bredni, które wypisują tu ludzie ma temat królików. Króliki miniaturki to wdzięczne zwierzęta o pogodnym usposobieniu, chętnie się uczą za smakołyki, są czystymi zwierzętami ale trzeba włożyć w ich wychowanie  trochę pracy zreszta to się tyczy wszystkich zwierząt. Nie wystarczy kupic, wsadzić w klatkę i wyjąc od czasu do czasu. Króliki trzeba wypuszczać z klatki codziennie na min 3h żeby pobrykały. Zanim zdecydujecie się na krolika warto poczytać bo wbrew pozorom nie są to łatwe zwierzęta co udowadniają powyższe komentarze. Po 1) króliki to nie gryzonie a zajęczaki wiec nie żywią się ziarnem. Po 2) podstawa diety jest siano (ściera zęby, reguluje trawienie) i woda wymieniana codziennie. Do diety należy wprowadzić suszone zioła, suszone warzywa, suszone owoce ale w małych ilościach. Po 3) króliki załatwiają się w miejscu jedzenia wiec rozmieszczenie elementów w klatce ma duze znaczenie. Siano i zioła musza być w paśniku nad kuweta, tak aby królik jedząc oddawał bobki do kuwety. Jeśli chodzi o siku królik zazwyczaj załatwia się w róg klatki, i z siku czasem trzeba powalczyć ale jak się już nauczy to nawet biegając po pokoju wskoczy na siku do klatki. Po 4) króliki lubią dotyk i towarzystwo ale nie lubią brania na ręce i pod brzuszek. Po 5) ocieranie się główka o równe przedmioty tzw „brudkowanie” to zaznaczanie terytorium wydzielina z gruczołów na brodzie i jest bezzapachowe dla ludzi. Po 6) to inteligentne zwierzęta i potrzebują zabawek do stymulacji, można je kupić lub zrobić z tego co mamy w domu, pomysły na nie znajdziecie w necie. Po 7) króliki potrafią być agresywne lub natarczywe w trakcie rui, samice bronią klatki. Niesterylizowane samice  często cierpią na ciąże urojona, wtedy noszą w pyszczku siano, potrafią zniszczyć inne elementy i robią z nich gniazdo. Wyrywają tez sierść z brzuszka i łapek. W trakcie ciąży urojonej mogą mniej jeść.  Po 8 ) króliki trzeba kastrować i sterylizować inaczej męczą się. Są to zwierzęta niezwykle płodne i często miewają ruję. Po 9) jeżeli królikowi zdarza się zostawić bobki poza klatka to oznaka znaczenia terenu, być może czuja konkurencje. Po 10) jeżeli z krolika miniaturki rośnie duze większy osobnik powodem może być fakt ze zostaliśmy oszukani i sprzedano nam normalnego króliczka lub większe zwierze wynika z błędów żywieniowych. ( zbyt bogata karma, najczęściej kupna, gotowa np kolby, granulat itp), takie karmy często zawierają hormony wzrostu. Podaje podstawy, resztę doczytajcie sami! Nie kupujcie zwierząt w ciemno,  nie mając pojęcia o ich utrzymaniu i pielęgnacji 

Gość wrona

ja miałem, ale jak uchowasz to nie pojesz tego. To było jako przekąska do obiadu. lepiej chowaj większe króliki.