Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adfdgg

Dlaczego Polacy nie żyją na takim poziomie na jaki ich stać?

Polecane posty

Gość adfdgg

Witam. Otóż uważam, że wielkim polskim problemem jest to, że wielu naszych rodaków żyje ponad stan...Powiedzmy mi jaki jest sens brać kredyt na samochód, który musimy spłacać latami, przy czym narzekamy, nie dojadamy, bo kasa idzie na rady, tak samo z wieloma innymi dobrami materialnymi. A jaki jest sens robić wesele, ciułać, no bo trzeba się pokazać, a konto puste....? Wytłumaczcie mi to bo nie rozumiem?

Gość adfdgg
;)

Gość koza wie
Nasze społeczńswo było zawsze związane z porzekadłem-"zastaw się a postaw się " Za króla Sasa też nie martwiono się o przysżłoś. niestety ten styl życia wynika z totalnej głupotyi braku wiedzy ekonmicznej ,być może ktoś jeszcze poza Polakami ma w tym interes ,by taki styl życia był nadal kreowany.

Gość sztuczną cipę
bo taki jest sens monetaryzmu😴

Gość vtttddhfdsse
a skad takie wnioski?? sama z mezem wziełam kredyt, aby zbudowac dom. owszem, bardziej oszczedzamy, nie jeździmy na tak luksusowe wakacje, nie wydajemy tyle kasy na ubrania, gadzety itp jak wczesniej, ale nie przechodźmy w skrajnosci - nie oszczedzamy na jedzeniu, na proszkach do prania itp:O nie znam ludzi tak nieodpowiedzialnych, o jakich piszesz

ja tego tez nie rozumiem... moja kumpela ma rocznie zadłużenie ok7 tysi... a to wakacje - nie miała kasy, to pożyczyła, a to laptop - też pożyczyła... potem chodzi i przymiera ze stresu, że kasę trzeba oddać. dług rodzi kolejny dług. a ona jest permanentnie zadłużona. i po co?

Gość frociaa
Polacy maja po prostu kompleksy i aby zaszpanowac wezma na raty super samochod. To nic, ze roczne utrzymanie go i raty pochlaniaja polowe zarobkow, sasiedzi przeciez tego nie wiedza, a samochod widza:D

Gość adfdgg
Nie chodzi mi o kredyt na dom, czy mieszkanie, bo to zupełnie inna sprawa i jak się nie ma gdzie mieszkać, to wiadomo. No ale samochód niekoniecznie trzeba mieć za 50 tys. zł, jak się nie ma na to kasy, używany powiedzmy za 15 tys. zł też jeździ... Absolutnie nie chodzi mi o oszczędzanie na jedzeniu, tylko jesli nie stać nas na wakacje w Tunezji, to można się obyć bez tego, a nie brać kredyt...

Gość wybaczcieee
vtttddhfdsse a co zrobisz jak coś się między wami popsuje? dalej będziecie spłacac kredyt na chatę?? ja też tegonie rozumiem, społeczeństwo polskie zamiast coś odbudować woli się pogrążać, a tym narzekaniem nic nie zdołącie -mało tego złapiecie doła i pogrążacie się jeszcze bardziej.. wszakże mysl przyciąga rzeczywistość

Gość ja to myślę
Życie jest krókie i trzeba z niego korzystać. Pieniądze są warte tyle co można za nie kupić. Sprzedaż napędza produkcję, produkcja zwiększa zatrudnienie, pensje rosną, wszyscy są szczęśliwi.

Gość adfdgg
Ja rozumiem, że każdemu się zdarzy czasem kupić coś na coś obiektywnie nas nie stać np. spodnie za 300 zł, to jest jak najbardziej ludzkie i normalne. Chodzi mi o zbędne wydatki, które pochłaniają większe ilości gotówki. Bo czy samochód, który kosztuje nas tyle nerwów będzie nas cieszył...wątpię...

jak to dlaczego? a potrafilabys odlozyc w skarpete powiedzmy 50tys zeby kupic auto? Nie... bierze sie kredyt i sie splaca... jesli ludzie nie braliby kredytow malo kto mialby dom czy mieszkanie.

Gość adfdgg
cukierkowa...nie czytasz uważnie, pisałam wcześniej że nie mówię o kredytach na dom...a po mi samochód za 50 tys. zł skoro mnie na niego nie stać? jakby mnie było stać, to bym go kupiła za gotówkę...

Gość koza wie
większość z nich wie , że żyje się raz

Gość adfdgg
No tak ludzie robią bardzo wiele na pokaz...Ostatnio rozmawiałam z koleżanką planują wesele, narzeka że nie mają kasy, no ale przyjęcie musi być w super drogim lokalu...rozumiecie coś z tego?

przepraszam, przeczytałam tylko kilka pierwszych wypowiedzi. Po co drogi samochód? Po to żeby było przyjemnie i po to żeby czuć się komfortowo:) Nie znam absoltunie nikogo kto kupilby auto za kilkadziesiąt tysięcy i musiał sobie odmawiać jakichś podstawowych rzeczy z tego powodu. Nie znam też prawie nikogo kto kupuje samochód w całości za gotówke. Nie można sobie całe życie wszystkiego odmawiać. Jeżeli ktoś kocha samochody, niech kupi sobie wymarzony (w miarę rozsądku). Jeżeli ktoś marzy o podróżach, niech podróżuje... a potem powolutku spłaca.

Gość adfdgg
A ja znam takich i takich, co kupują samochód ponad stan, a później nie mają na rachunek tel. i takich, co kupują samochód w całości za gotówkę...No właśnie w granicach rozsądku, ale nie sądzę, że ostre zapożyczanie się na podróżne ma sens...

Gość vtttddhfdsse
jak narazie nic sie miedzy nami nie psuje i nic nie wskazuje, ze popsuje. ale nawet jesli, to co z tego? wychodziłam za niego z mysla ze to mój mężczyzna do końca życia i dalej tak mysle:O

każdy powinien przewidzieć ile jest w stanie spłacać. Nie wiem w jakim towarzystwie się obracasz ale nie znam ANI JEDNEJ osoby, która miałaby problemy ze spłatą kredytu..

Gość vtttddhfdsse
co do samochodu, ubran itp - to jestem podobnego zdania jak autorka ale jesli chodzi o wakacje, przygody - przeciez to wspomnienie na całe zycie, to o nich bedziecie myslały, a nie o zarobionej kasie:O

Gość koza wie
co so samochodu ,to nadal panuje wzorzec Dyzmy -jesli jesteś biedny udawaj bgatego -zobaczysz inaczej cię będą postrzegać! Przekonałam się ,ze to prawda w dużej rozciąglości i dlatego kupię wielki duży autobus

Gość scheiseeee
to o co pytasz wynika z twojej niedojrzalosci i z tego ze nigdy nie zarobilas wlasnych pieniedzy... albo z tego ze obecnie nie zarabiasz. Powiem tak po co chwalic sie czyms zeby potem przymierac glodem?? bzdura!! my polacy robimy tak bo chcemy poczuc troche luksusu, zyc na poziomie mimo ze biadolic bedziemy przez cale zycie ze nie mamy kasy. mam sasiadow ktorzy stawiaja 3 dom ale siedzieli przez cale zycie za granica, wiec sie nie dziwie ze maja taki majatek. to wynika nie z chwalenia sie ale raczej z ZACHLANNOSCI tych ludzi!!

Gość Joela
Chyba nie z zachlannosci tylko z rozsadku-dobrze inwestują zeby im się ten majątek nie rozszedł

Gość scheiseeee
...zreszta my polacy zyjemy w takim kraju droga kolezanko ze nas nie stac na luksusowe auto czy dom a marzenia pozostaja... jesli masz szanse kupic auto nawet za kredyt mimo ze bedzie sie to wiazalo z duzymi oszczednosciami w twoim budzecie to zawsze warto sprobowac podjac ryzyko!!! dzis biznesmeni i politycy maja takie kredyty ktorych sami dobrze wiedza ze nie spaca....ale nie przejmuja sie tym...zyja w luksusie i to najwazniejsze!!!

Gość adfdgg
No tak jeśli dojrzałość polega na zapożyczaniu się co krok, to nigdy bym nie chciała takiej dojrzałości...

Gość koza wie
no właśnie w tych gangsterskich kręgach nawet kredyty uchodzą na sucho .3 lata za sporą korupcję to śmiech. Dlatego może lubimy żyć chwilą bo gdy noga nam się przykredytach podwinie -koniec i żagnaj luxusie na zawsze!

Gość scheiseeee
eeee joela!!!!!!! dajrze spokoj dobrze inwestuja ok ale nie nazwalabym ich tak rozsadnymi , ja tez jestem rozsadna i co z tego?? nie mialam tak bogatych tatusiow jak oni a o zlotowke by cie zabili to jest ZACHLANNOSC jak nic!!!!!!!!!!!!!!wyksztacenia zero a sadzą sie jak elita tylko!!! gdzie mi tu rozsadek???? raczej glupota bo tego do grobu sobie nie wezma!!!

Gość adfdgg
scheiseeee... tak to bardzo dojrzałe kiedy bierze się kredyt i ma się pewność, że się go nie spłaci...

Gość scheiseeee
ojoooooj jeszcze duzo autorko postu musisz zjesc soli zeby sie przekonac jak smakuje!!!!!!!!! ja powiem z wlasnego doswiadczenia ze w zyciu nie bylo mi latwo... dostalam w spadku dom bez wody, ogrzewania itd. i co?? musialam wziac kredyt zeby to wykonczyc... dzis nie musze sie martwic ze mi zimno, nie mam lazienki, wc itd. wiesz jak ciezko zyc w takich warunkach??? musialam wziac kredyt mimo ze do dzis musze zyc skromnie ale dzis przynajmniej zyje jak czlowiek a dom jest moim ulubionym przytulnym wspaniale urzadzonym miejscem w ktorym odpoczywam:) i co mialam nie brac kredytu zeby sie bac ze nie splace?? bzdura!! gdybym tak sie wahala dzis bym zyla na ulicy!!! a tak to mam dom, 2 auta, dzialke i kolejna budowe z wlasnych oszczednosci:)

Gość rerezr
a po to by sie poczuc jak czlowiek a nie cale zycie oszczedzac na trumne i gowno z zycia miec