Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisząca

pomocy WORD

Polecane posty

Gość pisząca

Mam problem - jak ustawić kropki jako znak wiodący? Ustawiam wszystko prawidłowo (tak mi się wydaje) w formatowaniu tabulatorów, tabulatory są poprawne - a kropki się nie ukazują! Help!

Gość pisząca
Muszę to zrobić na jutro! :-)

Gość anka bialystok
Tatarzy (nazwa własna: Tatarlar / Татарлар)– grupa ludów tureckich wschodniej Europy i centralnej Azji. Tatarzy rozsiani są po ogromnych obszarach, głównie byłego ZSRR. Dzielą się na kilka grup będących często osobnymi narodami. Najliczniejsi są Tatarzy Kazańscy, nazywani po prostu Tatarami. Drugą dużą grupą są Tatarzy Krymscy. Stanowili oni lud rządzący Chanatem Krymskim, to z tymi właśnie Tatarami walczyli Polacy w XVI-XVII wieku. Tatarzy Krymscy zostali wysiedleni z Krymu przez władze Rosji, zaś obecnie wracają na Krym (masowo od 1989 roku), gdzie mieszka już ponad 250 tys. osób. Mniejsze grupy Tatarów zamieszkują również Syberię. Wszyscy Tatarzy są potomkami plemion tworzących Złotą Ordę. Większość Tatarów wyznaje islam, wielu prawosławie. Niewielkie społeczności Tatarów osiedliły się na Litwie i obecnie w Polsce, na Litwie i Białorusi żyje społeczność tatarska. W Polsce jej najliczniejszym skupiskiem jest Podlasie (w tym Białystok, gdzie żyje ich około dwóch tysięcy) oraz Trójmiasto. Jedynie w Bohonikach i Kruszynianach na Białostocczyźnie oraz w Gdańsku występują meczety Tatarów. Tatarzy często nazywani są błędnie Mongołami. Faktem jest, że współtworzyli oni Imperium Mongolskie Czyngis-chana, by po jego rozpadzie utworzyć Złotą Ordę, ale ich pokrewieństwo z Mongołami wynika jedynie z podobnego stylu życia. Różnice językowe są oczywiste, a oba narody zróżnicowały się jeszcze bardziej wraz z przyjęciem przez Tatarów islamu (podczas gdy Mongołowie wyznają szamanizm lub buddyzm).

Gość pisząca
akurat Tatarzy nie są mi obcy, ale dzięki za informacje. A teraz poproszę nt. tabulatorów! :-)

Gość pisząca
Poradziłam sobie! Chyba dzięki Tatarom! :-D