Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lisek88

mama chora na depresję/schizofrenię

Polecane posty

cześć. Moja mama od 10 lat jest chora na depresję. Bardzo ciężko mi się z nią dogaduję a co gorsza do jakiegoś czasu ma zaniki pamięci. Pracuję więc nie jestem w stanie jej ciągle pilnować. Zapomina nawet rachunków zapłacić , całymi godzinami leży w łóżku mówiąc że nie chce jej się wstać już nie mówiąc o pracach w domu bo wszystko jest na mojej głowie. Przez to że nie rozumiem (może nie chcę rozumieć) ciągle sięz nią kłócę , krzyczę na nią. Wiem że źle robię ale wyprowadza mnie ona z równowagi. Proszę poradźcie mi co mam robić?? Jak się zachowywać żeby było ok ?? Może mama powinna lekarza zmienić - leki ?? Już nie wiem co mam robić .

Gość Zielony Banan
wizyta u psychiatry czy psychologa by się przydała. A może zainteresowanie religią, wiarą, przywróciłoby jej chęci do życia?! Choć to wszystko nie jest takie proste.

Mama powinna nie lekarza zmienić, lecz córkę... :o :O Czy ty nie rozumiesz, że krzycząc i poniżając osobę chorą na cięzką depresję wbijasz jej gwóźdź do trumny? :O :O Niejako prowokujesz ją do popełnienia samobójstwa :o :O Żal mi twojej mamy... Nikt nie wpada w depresję bez powodu, a jednym z powodów jest posiadanie toksycznej córki... :O :O :o Mamie potrzebna jest zyczliwość i spokój :o :o I nawet nie wiesz, na co mama choruje? :O Bo depresja a schizofrenia to dwie zupełnie różne choroby... :O :O Wyleczenie z depresji jest mozliwe dzięki odpowiednim lekom i zyczliwości otoczenia, ale schizofrenia jest nieuleczalna, szczególnie w podeszłym wieku... :O :O Raczej nie licz na to, że mama sie nagle ocknie i zacznie biegać z odkurzaczem, skup się na tym, by zapewnic jej dobra opiekę... :O :O Dla twojej mamy 🌼

Gość byla depresantka
twoja mama powinna zmienic leki depresje mozna wyleczyc ale taka osoba potrzebuje pomocy i ogo silnego. Zaintresuj mame czyms zeby robiula cos co bedzie jej sprawialo satysfakcje jakies hobby

Gość wchodzcie kochani
przesylaj jej mysli pelne milosci, modl sie za nią, wierz ze bedzie dobrze. wizualizuj ja sobie zdrową i szczesliwą. to da duzo wiecej niz trucie lekami, pozdrawiam

Gość depresja to nie schizofrenia
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! depresja to poważne zaburzenie emocjonalne, a schizofrenia to ciężka choroba, to nie jest jednoznaczne!!!!!!!!!!!!

Gość własnie to na co jest
chora zdecyduj na depresje czy schizofrenie? to dwie rózne choroby j.w

Gość uczulenie na coś
a znasz przyczynę tej depresji? Co doprowadzio mamę do takiego stanu? Może wystarczyłoby zaprowadzić mamę do ginekologa i namówić na HTZ? Może to skutki menopauzy?

A to ci dopiero dobra córka :o :O Nawet nie wie, na co mam choruje... :o :o To sa tak różne choroby, że nie mozna się pomylić :o :o Krzyczec tylko potrafi na starą, schorowana kobietę... :o Pewnie nie byłas z mamą u lekarza, co? :o :o Uważasz, że wyleczysz ją swoim krzyczeniem? :o :O Co za człowiek... o :o Marsz do lekarza, a jeżeli mama nie chce iśc, wezwij lekarza do domu, zacznij coś robić, działać, to w końcu twój obowiązek :o :o

Ale ja się nie mądrzę... :o :o Pewnie, że widziałam ludzi z depresją, pełno ich wszędzie :o :O Jeżeli mówię, że krzyczeniem na chorą ten lisek nic nie wskóra, to według ciebie się mądrzę? :o :O :O Mówię jej przecież, żeby wezwała lekarza :o :O :o Bo ona lekko znęca się nad chora matką, zamiast szukac fachowej pomocy :o :O Takie jest moje zdanie, a wiem, co mówię... :o :o :O :o

No tak. Najłatwiej mnie jest oceniać. Nie mówię że jestem idealna ale .... Ciekawe jak ja mam stwierdzić na co jest chora skoro nawet lekarze nie potrafią się określić.. No tak toksyczna córka... Jeśli dobrze przeczytałabyś temat to zauważyłabyś że już napisałam że powodem choroby mojej mamy jest to że mój ojciec zostawił ją dla innej. Zapewne nie miałaś do czynienia z taką osobą. Nie wiesz jak to jest... A jest zaje***** ciężko. Staram się ale to wszystko na nic...

Gość yoana811
moja mama tez ma depresje od kilku lat. o malo nie popelnila samobojstwa...teraz wszyscy sie staramy..a ona jak Twoja lezy obojetnie w lozku... jedno mnie cieszy ze idzie wiosna, mama lubi ogrodek i na sloneczku moze jej sie polepszy zeby zrozumiec jak mozesz najlepiej jej pomoc...najlepiej spytaj lekarza czasem taka ospalosc to wina zlych lekow, czasem zlego psychologa..trudno powiedziec

Gość
Życie z chorym człowiekiem na depresję jest bardzo ciężkie, znam to z autopsji, bo chorowałam na to, odbijało się to na rodzinie, koniecznie trzeba iść do lekarza, żeby choroba nie pogłębiała się.

Gość czaarna porzeczka
moja mama tez ma nawroty depresji. od paru dni nie ma z nia kontaktu:( powodem jest brak pieniedzy. rodzice maja ogromne zadluzenia mama ju nie daje rady tego ciagnac. ja strasznie sie o nia boje. jak jest dlugo w lazience to juz mam jakies chore mysli ze cos sobie zrobi:/ nie moge spac w nocy bo caly czas mysle o niej. a ona tylko lezy w loku i szlocha w poduszke. do lekarza z nia nie pojdziemy bo taka wizyta kosztuje a nas oczywiscie nie stac. to jest straszna choroba i nie zycze jej nikomu

Koniecznie idź z nią do psychiatry,wygląda juz na zaawansowaną sprawę,znam podobne przypadki po wyleczeniu:D.Powodzenia