Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiaq27

hashimoto hiperprolaktemia

Polecane posty

Gość misiaq27

Witam Wszystkich ktorzy maja podobny problem do mnie. mam 24 lata, 164cm wzrostu i 57kg. pierwsze badanie jakie wykonalam bylo samo tsh. naklonila mnie do tego mama pooniewaz gdy rozmawialysmy wspomnialam o tym jak dziwnie ostatnio sie czuje. dziwnie znaczylo u mnie ciagle pocenie sie na calym ciele a potem przechodzilo to w dreszcze z zimna, niemoznosc usiedzenia na miejscu, wiecznie zimne rece, wypadajace wlosy, nerwowosc, bezsennoosc, czeste chodzenie do toalety. no i zrobiono mi tsh. wyszlo 4,73 Ewidentnie niedoczynnosc. tak sie zlozylo ze wynik dostalam dopiero po powrocie do anglii-bo tu mieszkam i pracuje i musialam czekac do nasepnej wizyty w polsce by to rozwiazac. przyjechalam po 3 miesiacach i zrobilam zlecone mi badania(MIEDZYCZASIE RZUCILAM PALENIE ZA POMOCA PLASTROW): TSH: 4,64 (NORMA DO 4) !!! TSF: 3,30 (1-4,1) FT4- 1,5 (DO 1,9) PRL: 352 (40-530) PO PODANIU META CZEGOS TAM: 4712 (265O !!! aNTY TG: 51 (DO 34) !!! aNTY TPO: 3,80 (DO 12) TESTOSTERON: 0,72 SHBG: 88,9 DHAS: 246 Na podstawie tych wynikow postawiono mi diagnoze: hashimoto. nie wiedzialam co to tak naprawde jest ale zaczelam czytac, przerazilam sie bo wszyscy opisujacy mieli typowe objawy niedoczynnosci tarczycy i przede wszystkim choroiba dotyczyla osob grubszych(wlasnie od tarczycy) a ja? od okolo miesiaca mialam laczone objawy: typu raz zimno raz goraco, raz sennosc raz nadpobudliwosc, drzenie rak, zapominanie, i co najwiecej mi przeszkadzalo to wlasnie taki jakby hipohondryzm czyli co rano sie budzilam z innym bolem-to ucho to gardlo to zab to noga to glowa ja juz mialam tego dosc, ciagle cos mi sie dzialo i to naprawde bolalo, wstyd mi juz bylo za ten moj organizm., niemniej jednak moja przemiana materi byla ok i kibelek odwiedzama czesto. Pani endokrynolog przepisala mi letrox w dawce 25 oraz norprolac w dawce jednej czwartej z 75 oraz selen plus cynk. Pierwsze 5 dni brania byly zakrecone: totalnie pozmienialo mi sie wszystko od glowy wlacznie. tzn po paru dniach wiedzialam ze czuje sie juz tak jak kiedys sie czulam ale nie bylo to ni dobre samopoczucie ni zle. uspokoilam sie tak jakby, czasami w nocy oraz o poranku gdy zbudzilo mnie cos nieoczekiwanie mialam takie napady ja to nazywam hustawki sercowej, ze myslalam ze wyrwie mi serce, cos w rodzaju paniki, niepokoju, straszne uczucie. zniklo. teraz budze sie normalnie i sypiem tez lepiej (pomimo skutkow ubocznych leku norprolak-gdy chlopak pytal jak sie czuje odpowiedalam mu ze jakby kazali mi zjesc 6-7 srednich kamieni, potem zagonili na lodke i nia hustali a potem besztaliby batem zoladek; smial sie nieziemsko ale tak naprawdew sie czulam) no wiec leki biore juz 10 dni i naprawde nie wiem juz co sadzic: moja przemiana materii jest praktecznie zerowa-tak chodze do toalety co drugi dzien i to z wielka laska, brzuch mnie boli, serce mocno bije, mam nieziemski apetyt i wkurzam sie o ta toalete bo azeby pojsc probowalam juz wszystkiego-probowalam jesc normalnie, probowalam nie jesc nic, probowalam jesc same owoce, i ciezko ciezko. moze psychicznie czuje sie lepiej ale np przedwczoraj z niczego sie rozplakalam po prostu tak dziwnie sie czulam ze ucieklam z pracy, taki lek niepokoj czul;am i serce mi tak walilo i nie wiedzialam o co placze???wstyd mi za to przed ludzmi z roboty. niemniej jednak wczoraj zostalam w domu zeby nie miec takich niespodzianek i bylo ok, a dzis jestem jakas taka spiaca, nie wiem czy to tak ma byc czy ja wszystko poglebiam, czy jestem przewrazliwiona, moze sie nie przejmowac?cz ktos z was mial takie problemy? chetnie z kims porozmawiam na gg naprzyklad 15559410 viki

ja nic nie wiem za duzo o tej chorobie, ale kolezanka mojej kolezanki ma te hashimoto, i wiem ze nie wolno jej bylo w ciaze zachodzic ale zaszla i urodzila, skontaktuje sie z moja kumpela i jak cos to sie odezwe do ciebie:) myszkamiki1@o2.pl