Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiciaaaaaaaaaaaa

ksiezeczka rodzinna

Polecane posty

Gość kiciaaaaaaaaaaaa

Mam pytanie odnosnie ksiazeczki rodzinnej. Mam 22 lata i nie pracuje wiec nie mam ubezpieczenia, a musze isc do kilku lekarzy. Chcialabym wiedziec czy mama moze mnie ubezpieczyc na siebie w swojej pracy? Czy jest jakis limit wiekowy, do ktorego rodzice moga ubezpieczac swoje dzieci w legitymacji ubezpieczeniowej?

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
sorry ksiazeczka mialo byc

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
Nie ucze sie. Gdybym byla zarejestrowana w urzedzie jako bezrobotna to bylabym ubezpieczona u nich, niestety miesiac temu mnie wykreslili z listy i przez 3 miesiace od wykreslenia nie moge sie zarejestrowac...

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
???

Obawiam się,że nie może Cię wpisać i jesteś nieubezpieczona.

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
a dlaczego nie? dlatego, ze sie nie ucze? a co to zmienia...

A jak będziesz miała 30 lat to też na mamy ubezpieczenie?Po prostu,kończysz 18 lat i jeśli się nie uczysz to prawo traktuje Cię jak obywatela który sam może pracować i się ubezpieczyć.

Art5 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych 3) członek rodziny - następujące osoby: a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
po prostu nie mam obecnie pracy i nie moge nic znalezc:( z listy bezrobotnych zostalam wykreslona, a teraz musze isc do wielu lekarzy i na badania dlatego chcialam sie ubezpieczyc u mamy, ale jak widze lipa z tego bedzie ehhh...

Gość kiciaaaaaaaaaaaa
Ale dzieki za odpowiedz. Przynajmniej wiem, ze nic z tego nie bedzie. Tak myslalam, ze tylko do 18 lat.

Gość za PRL-u miałabyś leczenie
Za socjalistycznej Polski czyli PRL miałabyś i pracę i bezpłatne studia także zaoczne i bezpłatną opiekę zdrowotną.