Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwiazdeczka 555

pierwsze dziecko po 30 tce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość gwiazdeczka 555

mam 30 lat i chce zajsc w ciaze, tak dlugo odkladalam macierzynstwo, a teraz sie boje!!!czy ktoras z was moze mi powiedziec jak to jest w ciazy po 30 tce, czy sa jakies specjalne wymagania, badania itd.????????????????

Gość nie panikuj
przecież nie masz 40 lat by sie martwić. ciaża po 30-tce to coś zupełnie normalnego!

Gość tralaaaaaaaaaa
ja jutro koncze 31 lat:) i jestem w 6 m-cu ciazy...:) teraz mnóstwo kobiet rodzi dzieci w tym wieku wiec nie zastanawiaj sie tylko działaj...wszystko bedzie dobrze zobaczysz:) co do badan to pogadaj z dobrym ginem, zacznij brac kwas foliowy juz teraz i tyle:)

Gość dorcia33
Ja mam juz 34 lata i dopiero za pare ms zaczne sie starac o potomka.Moj lekarz nie widzi w tym nic dziwnego.Macierzynstwo musi byc swiadome,przemyslane.

Gość o tam bez paniki
30stka to normalny wiek zadna "starosc":D kobiety rodza coraz czesciej dopiero w tym wieku- a jak nie pierwsze dziecko to nastepne z kolei, ech jak ma byc chore to bedzie niezaleznie od wieku teraz mlode 19 rodza dzieci z chorobami genetycznymi ale odpukac i sie nie zamartwiac:)

Gość na zachodzie
nikt przed 30-tką nie zachodzi w ciążę. To njlepszy czas na dziecko!!!!!!

ja mam prawie 31 i obecnie jestem w 3 miesiącu, uważam,że to,że zdecydowałam się na ciąże na obecnym etapie mojego życia to chyba najmądrzejsza decyzja jaka w życiu podjęłam ( i bynajmniej nie mam tu na mysli jakiegoś przysłowiowego ,,robienia kariery,, czy poznawania świata), poza tym fajnie jak dziecko jest owocem dojrzałej, świadomej miłosci niż wynikiem zbyt dużej ilości wódki na imprezie czy rad mądrych mamus - żeby starą panną nie zostać to go w dzieciaka wrób - jak to bywa u ,,dojrzałych,, młodych mamuś w naszym pięknym kraju, pozdrawiam wszystkie staruchy po 30, które wybraly świadome, dojrzałe macierzyństwo

Gość musztarda po obiedzie
czyli swiadome macierzynstwo w wieku np 26 lat nie wystepuje w przyrodzie? :DD

występuje nawet wieku rodziców 13 tatus i 15 mama - o czym trabi sie nawet od kilku tygodni, młodzi rodzice zapewniają w wywiadach, ze są b.szczęśliwi i luboscią przyjmują obowiazki opieki nad potomstwem :)

vesteros, czyli mam rozumiec, ze (twoim zdaniem) matka 26 letnia to ten sam etap dojrzałości, co 15letnia.. ??

wielu ciekawych rzeczy mozna sie na kafe nauczyc :]]

Gość Djka22
Za granica I dziecko po 30stce to norma, takze nie daj sobie wmowic, ze to za pozno:O

Gość zgadzam sie z Djka22
Mieszkam od 8 lat w Holandii i wlasnie jestem w ciazy (mam 29 lat, rodze w sierpniu, a we wrzesniu koncze 30 lat). Kiedy dowiedziala sie o tym moja holenedrska czesc rodziny, reakcja byla "Naprawde? W tak mlodym wieku, tak szybko?Nie szkoda ci tak szybko pakowac sie w pieluchy?", natomiast reakcja mojej polskiej czesci rodzinki: "No nareszcze, dziewczyno!! Tyle lat po slubie!! (dodam, ze 3 lata) No najwyzszy czas!! " :) Takze oto taka ciekawostka, ktora swiadczy o roznicy kultur i mentalnosci, takze autorko nic sie nie martw, bo po 30-stce to swietny czas na dziecko.

vesteros - brawa za dojrzala wypowiedz. robienie kariery to idiotyzm poznawanie swiata to idiotyzm posiadanie dzieci przed 30 to idiotyzm ale ty jestes najmadrzejsza i najlepiej wiesz jak zycie przezyc dojrzale :D

skoro zalożycielka tematu zadaje takie pytanie - tzn że w naszym kraju normalna rzecz czyli ciąża po 30 jest czym dziwnym, sensacyjnym, często żywo komentowanym a nawet nie tolerowanym i potepianym, tak więc jesli jest przyzwolenie społeczne na krytykowanie mamus po 30 , to ja mam demokratyczne prawo potępiać te przed 30 i kto mi zabroni?

Gość no też jestem w szoku
że autorka dziecko po 30-tce uważa za coś niecodziennego, niealceptowalnego społecznie, co można wyczytac z jej postu.:O

Gość jeszcze nie 30stka
Wiecie co ja mam 28 lat i niestety nie moge sobie teraz pozwolic na dziecko, za granica, jeszcze mi chca etat zredukowac do 3 dni w tygodniu, wynajmuje tylko pokoj , jednym slowem warunki fatalne. i tez mam takie obawy ze w sumie juz niedlugo moze byc za pozno, tak bardzo chcialabym miec juz zycie ulozone i spokojnie planowac bobaska.. dobrze ze piszecie ze po 30 to normalny wiek na ciaze bo rozne opinie slysze i czasami mi sie smutno robi..

a ja jestem w szoku jak w cywilizowanym kraju mozna wypisywać w gazetach czy puszczać w tv wypowiedzi ,,ekspertów,, ze 30-32 muszą robić badania prenatalne, bo ze wzgledu na ich ,,podeszły,, wiek narazone sa na urodzenie dzieci z chorobami genetycznymi - a autorka własnie pyta w poście o jakies specjalne badania i boi się na zapas niepotrzebnie; osobiscie znam tylko jedno dziecko ze zespołem downa - i jego mama miała 25 lat kiedy je urodziła

ja urodzilam drugie dziecko,majc 30 lat,a 8miesiecy temu trzecie w wieku 35 lat.Majc 34 poszlam do mojego gina i mowie ,ze podejrzewam,ze jestem w ciazy i przyszlam sie zbadac,mowie ,ze mam 34 lata i czy nie wydaje mu sie z perspektywy \"oka medycznego\",ze juz troche pozny wiek na ciaze??A on na to,no wie Pani,to najlepszy czas dla kobiet na rodzenie dzieci.dodam,ze mieszkam w niemczech,rzeczywiscie inna mentalnosc niz w polsce.............powodzenia

Gość MojaKruszynka
Hej dziewczyny:). Niebawem zostanę mamą a mam już na karku prawie 34 lata. Pozdrawiam:)

Gość Bluma007
To prawda, że Polska weszła do UE w 2004 r ale niestety tylko na papierze nadal jesteśmy daleko za murzynami drogie Panie. Jak czytam, że kobieta po 30 ma być starą mamą to mnie śmiech ogarnia. Na zachodzie to norma. I do tej pory nie spotkałam się z opinią lekarza, który by stwierdził żeby w tym wieku lepiej nierodzić bo są jakieś przeciw wskazania. Wczoraj właśnie stuknęło mi 33 i stramy się o dzidziusia od 3 m-cy a ja jestem szczęśliwa jak nigdy dotąd. Mam super męża, wartości, które pomogą mojemu dziecku i mi w życiu. Myślę, że nie będę musiała wybierać pomiędzy kupnem sobie butów na zimie a małemu kombinezonika. Bo pamiętam jak moje koleżanki z takimi problemami się borykały mając po 20-parę lat.

Gość patka02
hej dziewczyny. ja 04,02 skończę 30 lat. planuję zajść w ciąże w kwietniu , mam nadzieje ze mi sie uda. od ponad 8 lat jetem mężatką ale jakoś zawsze coś stało na przeszkodzie żeby mieć dziecko. teraz mam już mieszkanie, pracuję i mój mąż też i postanowiliśmy powiekszyć rodzinę. zostało mi pół roku to przygotowania się na ciąże co za tem mam robić? jak przygotowac sie do tego szczególnego etapu w życiu?

Witajcie :) To jeszce ja sie wypowiem. Mam 35 lat i jestem w 5 miesiącu ciaży. Tez odkładałm dziecko "na potem" .Ale chwała Bogu zaszłam w ciaże za "trzecim podejsciem" To juz inne czasy i coraz wiecej kobiet rodzi dzieci w tym wieku .Ja jestem teraz śwaidoma tego co mnie czeka i gotowa czego nie powiedziałabym jeszce kilka lat wcześniej. Z tego co wiem z punktu medycznego nie ma tez żadnyvch przeciwskazań tylko trzeb robic wiecej badań prenatalnych i z tego co mówil mój gin trudniej jest zajśc w ciaze po 30-tce .

Gość adam maczo men
nie róbcie tego . w ten sposób bedziecie miały za szerokie pochwy

Gość patka02
NIKAMO a pzrzygotowywałaś sie jakość do ciaży? no wiesz chodzi mi o jakieś witaminy, kwas foliowy. słyszałam ze kwas foliowy należy brać 3 miesiące przed zajsciem w ciążę.

Gość grazynka -
Mam 37 lat i 7 miesieczna corke... pierwsze dziecko :-) Trzesie mnie jak slysze ze po 30-tce to juz jest "ryzykowna ciaza" !! Mnie gin nawet witamin nie kazala brac, tlumaczac ze zdrowa i zrownowazona dieta calkowicie wystarczy... Moj gin zareagowal tak samo jak gin Gosiek35 : "przeciez to najlepszy wiek na rodzenie dzieci !" ... Tez mialam prawo do komentarzy znajomych w Polsce :"no, moja corka TEZ sie dlugo leczyla"... i wytlumacz durnej babie :-D :-D :-D :-D No ale ja tez nie szczescie nie mieszkaw w tym "pieknym kraju" ;-) w ktorym kazda kobiete powyzej 25-go roku zycie ktora nie ma dzieci uwazana jest za bezplodna ... i jak dziecko nie pojawia sie automatycznie maximum 2 lata po slubie to znaczy ze jest "problem" :-O Pozdrawiam "pozne" mamuski !

Gość patka02
GRAŻYNKA o nmie mówili tak samo. jak wychodzilam za mąż w wieku 21 lat to było że jestem w ciaży a teraz po 8 latach bez dziecka to mówią że jestem bezpłodna. ludzie to sa ludzie, ja sama tego nie wiem bonie starałam się o bobasa ale ludzie... wiedzą. ja już nie wiem czy mam płakać czy sie śmiać z głupoty niektórych ludzi a zresztą to chyba moja sprawa kiedy decyduję sie na dziecko. to ja będę za nie odpowiedzialna a nie ludzie

Gość Nikoleaaaa
Spokojnie to dobry wiek na ciąże ja mam 32 lata i włąśnie zaczynam 8 mc ciązy:-) i przebiega jaknajbardziej książkowo!

Gość patka02
NIKOLE a to twoja 1 ciaża?

Gość jainnnaja
hej kobietki!!!ja mam 28lat i już 3miesiąc staramy się o dzidzię......fajnie że tu zajrzałam bo ciągle dręczą mnie myśli, że za długo zwlekałam z tą decyzja....jestem 5,5 roku po ślubie