Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziśpytaniedziśodpowiedź

a gdzie Zydzi ja się pytam - zwłaszcza ci z USA?

Polecane posty

Oto artykuł: "Dramatyczny list otwarty premiera Tuska wstrząsnął światem" Włoski dziennik "La Repubblica" w opublikowanym obszernym artykule pisze o apelu polskich władz o pomoc finansową, by uratować teren byłego hitlerowskiego obozu zagłady Auschwitz. Podkreśla, że "dramatyczny list otwarty" premiera Donalda Tuska "wstrząsnął światem". Pierwszy - przypomina gazeta - zareagował na ten apel rząd Niemiec, oferując natychmiast 1 milion euro. Potrzeba natomiast co najmniej 120 milionów euro, a potem co roku 6-7 milionów - informuje dziennik w artykule pod tytułem "Auschwitz rozpada się, niech świat uratuje pamięć". REKLAMA Gazeta publikuje także wywiad z ostatnim przywódcą powstania w warszawskim getcie Markiem Edelmanem, który wyraził optymizm, że pieniądze na remont i utrzymanie muzeum zostaną znalezione. Zauważył jednocześnie, że kolejnym powodem, by ocalić to miejsce przed zniszczeniem jest to, że cały czas przyjeżdża tam młodzież z całego świata.

a gdzie Zydzi z Polski, no gdzie? Michnik na przykład - gdzie słychać, że Michnik coś dał na Auschwitz, nie? A Niemcy - ZARAZ patrzcie. Może chcą go uruchomić znowu? Na Arabów? I na Polaków - to historycznie.

Gość a my czy to my
Wydaje mi sie, ze glownym problemem zwiazanym z martyrologia Polakow i w ogole historia jest brak wiedzy, poczucia tozsamosci i checi do poznania przeszlosci. Ludzie zyja mrzonkami... Pozdrawiam

Gość przedsiębiorstwoH
Polska i Polacy powinni płacić za muzeum.Dodałbym, nie oglądając się na to, czy inne państwa się dołożą, czy nie. Przemawiają za tym dwie, jak sądzę, dobre racje: 1. Pamięć historyczna, którą należy pielęgnować, pamięć ofiar, obywateli polskich, także żydów i obywateli żydowskiego pochodzenia, którzy byli pokaźną mniejszością etniczną w przedwojennej Polsce, mniejszością, której zwyczajnie nie można odmówić pamięci jako polskim obywatelom. Można to wyrazić pytaniem: Czy historia żydów polskich wraz z Shoah nie należy do historii Polski? 2. Racje pragmatyczne: finansowanie muzeum np. przez Niemców rodzi pytanie, w jakim stopniu finansujący ma prawo wpływać na kształt muzeum. Myślę, że postawa: "Płaćcie, a my będziemy decydować, co się w muzeum będzie działo" jest postawą nie do zaakceptowania z punktu widzenia cywilizowanych stosunków międzynarodowych

Gość obóz jest wspólny
to symbol niemieckiego ludobójstwa, dokonanego na wielu narodach Europy, nie tylko na Żydach, którzy w ramach - jak to trafnie określił Filkenstein - przedsiębiorstwa Holocaust - chcą zmonopolizować swoje cierpienie. Jest to oczywisty fałsz historyczny i dlatego utrzymanie muzeum w tym miejscu jest obowiązkiem całej Europy. A że zlokalizowano ten obóz akurat na terenie Polski, więc mamy szczególne obowiazki w kwestii jego utrzymania, co nie oznacza, że powinniśmy brać na siebie pełną finansową odpowiedzialnośc zań.

Gość muzauma
Myślę że Muzeum powinno wystapić z oficjalnym pismem o wsparcie do Pawelki i jego Powiernictwa Pruskiego, Angeli i Eriki jednocześnie oraz do diaspory żydoiwskiej w USA. Tam mozna im zaproponować by przeznaczali 1% "odzyskanych" do tej pory i przyszłych majatków oraz odszkodowań.