Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suma składników

strach przed urodzeniem chorego dziecka

Polecane posty

Gość suma składników

mam pytanie. jakie jest prawdopodobieństwo że zdrowa 24 letnia kobieta urodzi chore dziecko (mam na mysli np. zespół downa itp.)? zaznaczam że ani w mojej rodzinie ani mojego męża nie było takich przypadków.

Gość stara garbata panna
z dwonem, z porażeniem mózgowym, z wadą serca, z wadą wzroku, głuche, bez palca, blźnięta syjamskie, jest mnóstwo wrodzonych chorób, nie dziwię się, że się boisz... :(

Gość sympatyczna133
bardzo małe:) bedzie dobrze ja tez sie bała wogóle wszystkiego i że poronie a mam zdrowa sliczna coreczke bedzie dobrze:)

kochana! dobry lekarz i połozn aprzy porodzie a przed usg z kolorowym dopplerem, badani eprzezierności karku (NT) i innych tego typu rzeczy, badania krwi (PAPPA) itd....... nie wpadaj w paranoje........

Gość suma składników
a czy ten badania są bezpłatne czy trzeba za nie płacić...jak mam nie wpdac w panikę-w końcu komuś sie te chore dzieci zdarzają.nikt nie wie czy jego to nie spotka...

wiesz... niby słuzba zdrowia jest bezpłatna ale... ;) w szpitalu mało kto się toba zajmie za darmo niestety :O i zrobi wszelkie badania, poza tym wiele do rzyczenia pozostawia niestety sprzęt :O

Gość stara garbata panna
ale po co ty jej mówisz o badaniach brunetka? i co? na badaniu wyjdzie ze dziecko chore i ma usunąć? od ktorego m-ca badania sie robi? poza tym te badania to dla mnie jak wstepna selekcja przed unicestwieniem - zdrowe to ok, chore to won zastanow sie o czym mowisz

Gość suma składników
a więc taki średni koszt takich badań to ile? a co to znaczy dobra położna i lekarz? skąd mam wiedziec czy trafię na dobrych...?

Gość a czy jesli badania wykaza
jakas wade u dziecka to bez problemu zostanie wykonany zabieg aborcji?

Po co?? sorry al ejakbym się dowiedział aże moje dziecko to kadłubek np. nie ma rąk i nóg, albo inne tego typu to nie chciałabym człowiekowi który przyjdzie na świat w takim stanie przyspazac cierpień

Gość suma składników
ja chorego dziecka bym nie urodziła to jaki koszt takich badań Brunetko? i właśnie ktoś wspomniał o aborcji-czy moge jej legalnie dokonac jeśli u płodu zostana stwierdzone wady?

Gość stara garbata panna
kadłubek to chyba zły przykład, a down? a wada serca - nieuleczlna? a słuch? czy da się wykryć wadę słuchu w łonie matki? czy jeśli badanie wskaże zespół downa to cóż pocieszającego jest w tym badaniu? NIC

Gość no Brunetka
to pojechałaś teraz.... zatkało mnie.

Gość stara garbata panna
chorego dziecka byś nie urodziła???? i mówisz to tak pewnie.... a więc nie jesteś godna bycia matką

Mnie nie zatkalo. Jestem tego samego zdania. Jakbym miala sie urodzic chora/kaleka to wolalabym sie nie rodzic w ogole. Nie chcialabym mojemu dziecku przyspazac cierpien. Niech lepiej ta duszyczka znajdzie sobie zdrowe cialko. Kazdy ma prawo do odrobiny szczescia i radosci w zyciu.

Gość suma składników
to Twoje zdanie. nie, nie urodziłabym chorego dziecka. dziękujemy Ci matko polko,przejdź do tematów o kościele.

Gość stara garbata panna
to eugenika - czyli selektywne rozmnażanie, bardzo popularna doktryna za czasów Hitlera :O

Gość asdassss
jakby dziecko miało nie miec rak czy nóg to nie wiem chyba bym nie urodziła, ale np. głuchym dzieciom wszczepia sie implanty i moga normalnie funkcjonować

Gość w 4 czy 5 miesicy to chyba
a co stanie sie z dzieckiem kiedy matki zabraknie. znam ludzi, ktorzy maja doroslego syna z zespolem i caly czas zyja w strachu co z nim bedzie kiedy umra.

Gość suma składników
a czy jesli badania wykaza-dokładnie, ale niektórzy tego nie rozumieją...dlatego tej pani już podziekujemy

Gość suma składników
kolezanki czy możemy wrócić do meritum? jaki jest prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka w wieku 24 lat?

Gość stara garbata panna
ok, więc usuwajmy wadliwe płody, potem zabijamy dzieci u których w trakcie rozwijania się ujawniają się choroby, nie leczmy raka tylko gazujmy, a starszych ludzi dobijajmy przed 70 tką? tego chcesz?

co innego wada sluchu a co innego ciezkie wady genetyczne,uposledzenie umyslowe, czy ruchowe, nie pozwalajace na normalne funkcjonowanie bez pomocy. Rodzice nie sa wieczni. A ewenetualne rodzenstwo (jesli jest, bo czesto rodzice boja sie miec kolejdzie dziecko) maja prawo do wlasnego zycia niestety :(

Gość mamaolali
no kurde to jak mi w ciazy wykrylo wade serca to mam teraz w 5 m-cu usunac???????

skoro zajmiesz sie wszystkimi bez wyjatku to nie mam nic przeciwko, ale nie wpchaj sie z butami w czyjes zycie i nie oceniaj, bo nigdy nie wiesz co ci zycie przyniesie. co do wad to sa badania, ktore wykazajua z jaki prawdopodobienstwem plod moze byc uszkodzony, jednak w Twoim wieku nie ma potrzeby ich wykonywania.

Gość stara garbata panna
"Kazdy ma prawo do odrobiny szczescia i radosci w zyciu." - co za hipokrytka!!!! widocznie nie każdy, bo kaleka i chory nie, niech sobie znajdzie lepsze ciałko :O:O:O sory, ale gdzie wy sie chowaliście? :O:O

Gość no Brunetka
wracajac do tematu, to zależy od bardzo wielu rzeczy, ale na pewno ryzyku rośnie jeśli Twoj organizm jest w złym stanie (picie, palenie, dragi, jakieś ciągłe diety etc.)

co innego jak dziecko juz przyszlo na swiat, a co innego jak jest jeszcze dla niego nadzieja i moze sie nie urodzic. Ja widze roznice

Gość stara garbata panna
też bym dziecka skrajnie okaleczonego nie urodziła, ale autorce chodziło o wady typu ZZESPÓŁ DOWNA- wyraźnie napisała idźcie do ośrodków dla ludzi z zespołem Downa i powiedzcie im że nie powinni żyć, że matka skazała ich na cierpienie o zgrozo!

nikt ci nie karze usuwac, to jest twoje zycie i twoje dziecko. moze niech raz Polacy zajma sie soba.