Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipka rybka

o co chodzi z tym hartowaniem ?

Polecane posty

Gość pipka rybka

Jak to robic prawidlowo i po co? Czytalam, ze dobre dla zdrowia ale jak to dziala ?

Gość prosisz i masz
Zbyt obszerny temat by treść tutaj wkleić. Zatem znajdź temat na www.vademecum.zdrowia.prv.pl Niemniej wkleję tylko fragment: Hartowanie zwiększa przekrwienie skóry, dzięki czemu z tkanek wydziela się histamina, "odpowiedzialna" niejako za produkcję naturalnej witaminy "C" z kory nadnerczy. Taki organizm łatwo da sobie radę z bakteriami. Dzięki lepszej przemianie materii organizm produkuje więcej immunoglobin przeciwdziałających infekcjom, wzrasta ilość erytrocytów, a mięśnie lepiej znoszą wysiłek. Usprawnia się praca płuc i serca. Po terapii zimnem stosuje się terapię ruchem (kinezyterapię). Ćwiczenia poprawiają mechanizmy regeneracyjne, zwiększa się ukrwienie, polepsza lokalne krążenie krwi, zwiększa się dowóz tlenu i czynników odżywczych, zmniejszają się zastoiny żylne. Sama krioterapia (leczenie zimnem) bez kinezyterapii nie ma sensu.

Gość meta_
rozgrzewasz materiał do temp powyżej austenityzowania a nastepnie chlodzisz z predkoscia conajmniej krytyczna. pożniej jeszcze odpęzanie i vouila. piekna struktura martenzytyczna. :D:D:D

Gość pipka rybka
dzieki za link. Mam tylko takie ytanie: uczylam sie w szkole, ze organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, wiec co to za banialuki z ta vit C z kory nadnerczy ? Jestem wrecz pewna, ze vit C czlowiek musi otrzymywac z diety. Ciekawi mnie jak niektorzy to robia, ze biora wrecz lodowaty prysznic albo kapia sie w morzu w zimie ? Mnie by to zabilo, jestem tego pewna.... ale imponuje mi to, ze ktos tak moze.

Gość prosisz i masz
samo hartowanie to stanowczo za mało!!!! Gdybyś tylko hartował/ła, to na śmierć przeziębisz organizm!!!! Musisz spełnić 4 warunki: 1 prawidłowe odżywianie 2.wysiłek fizyczny rekreacyjny na poziomie potu, w warunkach hartujących, czyli na świeżym powietrzu. 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu, i tu zwrócenie uwagi na hartowanie. 4.pozytywne nastawienie psychiczne

Gość powiedziała co wiedziała
cyt.: uczylam sie w szkole, ze organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, wiec co to za banialuki z ta vit C z kory nadnerczy komentarz: Naucz się czytać treść w cudzysłowach, a później krytykuj. Przytoczę: Hartowanie zwiększa przekrwienie skóry, dzięki czemu z tkanek wydziela się histamina, "odpowiedzialna" niejako za produkcję naturalnej witaminy "C" z kory nadnerczy. Taki organizm łatwo da sobie radę z bakteriami. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to chciałabyś, żeby organizm produkował wit. C w opakowaniu z folii lub we flakonach szklanych, prawda? Będzie tak, jak Ty stworzysz człowieka lub choćby robaka. Pracuj, ucz się a osiągniesz cel, powodzenia.

Gość pipka rybka
widze, ze znasz sie na rzeczy kolego. Chetnie sie od Ciebie czegos naucze. Moze przyblizysz mi reakcje biochemiczna w wyniku ktorej witamina C jest produkowana w korze nadnerczy ? Dzieki.

Gość i może napiszesz czym
jest "witamica c" w cudzysłowiu? Bo też jestem ciekawa

Gość nasz ekspert sobie
poszedł :p

Gość pipka rybka
uznal, ze jestesmy niegodne jego wiedzy ;)

Gość nasz ekspert sobie
albo poszedł się dokształcic aby napisać kolejne bzdury :p

Gość pipka rybka
tymczasem jak nic nie wiedzialam o hartowaniu ciala tak dalej nic nie wiem :( Moze polecicie jakies pozycje ksiazkowe na ten temat ?