Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miibuj

ulga odsetkowa, kto pomoze???

Polecane posty

Gość miibuj

W 2006r zaciagnelismy kredyt hipoteczny pod rozpoczeta budowe(stan surowy zamkniety). Czy przysluguje nam ulga odsetkowa?

Gość miibuj
czy ktos potrafi mi poodpowiedziec??? Bardzo prosze!

Gość z tego co sie orientowałam w
zeszłym roku to nie, chyba ze coś sie zmieniło

sa uwarunkowania miedzy innymi powierzchnia domu nie moze byc większa niz 140 m i koszt budowy m2 nie moze przekroczyc jakiejs tam kwoty ustalonej dla danego regionu

Gość miibuj
nie rozumiem dlaczego sasiedzi maja mozliwosc odliczenia, majac taki sam kredyt hipoteczny a nas to nie obejmuje! Kazdy urzednik imterpretuje inaczej przepisy?? Nie rozumiem po prostu i szukam wyjasnienia:(

z tego co sie orientowałam w sa uwarunkowania miedzy innymi powierzchnia domu nie moze byc większa niz 140 m i koszt budowy m2 nie moze przekroczyc jakiejs tam kwoty ustalonej dla danego regionu A Ty nie mówisz przypadkiem o kredycie z dopłatą rządową? Wydaje mi się, że przysługuje Ci taka ulga na zasadzie praw nabytych. Zadzwoń do urzędu skarbowego, tak chyba najprościej.

własnie miałam na mysli te rządowe dopłaty do odstetek. o uldze odsetkowej na zasadzie praw nabytych pierwsze słysze

Gość miibuj
Wlasnie ze nie mamy zadnej doplaty. Nie zalapalismy sie na tzw duza ulge bydowlana. A teraz wszyscy sie dziwia, ze nie korzystamy z ulgi odsetkowej. Rok temu, jak dzwonilam do urzedu, poinformowano mnie, ze nie przysluguje mi, poniewarz nieruchomosc byla zakupiona na rynku wtornym. Ale jakie to ma znaczenie, jesli kredyt zostal nam przydzielony na zakonczenie budowy i wlasnie chodzi o odsetki od niego. Co ma do tego rynek wtorny??

Gość miibuj
Dzieki bardzo za pomoc. Juz mam metlik od tego czytania:)) Pozdrawiam

W ramach tzw. praw nabytych – wydatki na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi na sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych, związanej z: 1) budową budynku mieszkalnego, albo 2) wniesieniem wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo lokalu mieszkalnego w takim budynku, albo 3) zakupem nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej, albo 4) nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstanie samodzielne mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawa budowlanego.

ech szkoda że zaciagnełam kredyt dopiero w 2007 roku

Gość miibuj
Ale pisza tez: Ulga odsetkowa polega na odliczeniu od dochodu faktycznie poniesionych w roku podatkowym wydatków na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi mieszkającemu w Polsce na sfinansowanie inwestycji (na terenie Polski) mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych. Nie mogą z niej jednak skorzystać osoby, które zaciągnęły kredyt na nabycie mieszkania lub domu na rynku wtórnym. Tylko DLACZEGO NIE??? Skoro kredyt otrzymalam na ten dom i wykonczenie???