Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cherisssss

prolaktyna raz jeszcze

Polecane posty

Gość cherisssss

witam mam pytanie do kobiet ktore orientuja sie w temacie prolaktyna. od ok 2 lat wlosy wypadaja mi raz mniej raz wiecej obecnie leca garsciami robilam wszystkie badania morfologia tsh zawartosc zelaza magnezu itd wszystko w normie, przestalam tez farbowac wlosy regularnie podcinam uzywam roznych wynalazkow zeby powstrzymac wypadanie wlosow, kolezanka wspomniala ze moze mam problem z prolaktyna ona tak ponoc miala. Jesli chodzi o miesiaczki owszem sa regularnie ale zawsze w drugiej czesci cyklu plamie ok1,5 tygodnia zanim dostane normalny okres i trwa to juz kilka ladnych miesiecy. Jakos zbagatelizowalam ten problem ale teraz zaczynam wiazac te fakty, bylam u lekarza (angielskiego) powiedzialam o moich problemach babka powiedziala ze to absolutnie nie jest prolaktyna bo gdyby byla podwyzszona to nie mialabym okresu wcale, zrobila jednak to badanie na moja prosbe ale to bylo tylko jedno pobranie krwi a czytalam ze robi sie to dwukrotnie poza tym bylo to popoludniu i nie bylam na czczo, obecnie czekam na wynik nie wiem co myslec. Moze ktoras z Was sie orientuje czy prolaktyna moze miec wplyw na moje wlosy w obecnej sytuacji, naprawde sie niepokoje. Czy faktycznie podwyzszona prolaktyna zatrzymuje okres ??? i czy te badanie ktore mi zrobila bedzie wiarygodne ??? Błagam o odpowiedz i z gory dziekuje

Kilka lat temu miałam podobny problem,pojawiały mi się torbiele na jajniku i okazało się,że przyczyną tego jest właśnie podwyższona prolaktyna. Ale wracając do Twojego pytania, badanie wykonuje się na czczo i robili mi je tylko raz na początku leczenia, później dla kontroli po ok.miesiącu. Poza tym,to prawda-prolaktyna może zatrzymywac okres.Trudno mi pozatym cokolwiek Ci poradzic,nie wiem,czy to moze powodowac wypadanie włosów.Ale pamiętaj,żeby kontrolowac tą prolaktynę,bo z tego,co mi ginekolog mówił wiem,że jej zbyt duży poziom utrzymujący się przez dłuższy czas może prowadzic do niepłodności.Ale zaznaczam-tylko nieleczona zbyt długo.Pozdrawiam:)

Gość ja przy podwyższonej
prolaktynie miałam normalne cykle - tylko nieco krótsze, niż powinny być (21-25 dni, wyjątkowo nawet 18). Plamień nie miałam. Włosy i wypadały - i przestały same, nic nie robiłam. Szukaj jeszcze innych przyczyn.

Gość hmmmmmmmmmmmm
bardzo dziwna lekarka i pewnie sie zdziwi twoim ogromniastym wynikiem bo prolaktyne bada sie na czczo, koniecznie rano po przespanej nocy i na poczatku cyklu. To jest hormon stresu wiec nawet male nerwy moga podwyzszac wynik. Nie trzeba robic 2 razy, drugie badanie jest po obciazeniu mtc i nie kazdy lekarz zleca. Bardzo dobrze robisz ze strasz sie zdiagnozowac te dolegliwosci, lepiej wiedziec na czym sie stoi... Pozdrawiam 🖐️

cherissssss, u jakiego lekarza sie leczysz czy to GP czy specjalista, ja jestem po wynikach, wysoka prolaktyna. Czekam na skierowanie do szpitala/tam podobno mam trafic do specjalisty. Ciekawe ile to trwa? obawiam się ze szybciej pojadę do Polski, tylko ze podczas leczenia trzeba byc pod kontrolą caly czas a ja jadę tylko na tydzień. Pozostaje mi wiara w NHS...

Gość cherisss
tosia >> lecze sie u GP wiesz jak to z nimi jest wszystko w porzadku :( wynik prolaktyny okazal sie w normie ale nie bylam na czczo po pracy niewyspana zmeczona nie wiem czy ma to jakis wplyw ehhh nie wiem co dalej