Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka22

chce wyjechac za granice

Polecane posty

Gość agnieszka22

chce wyjechac za granice, gdzie teraz najlepiej sie oplaca, gdzie najlatwiej znalezc prace, bylam w angli pol roku- zaluje ze wrocilam, tutaj nie moge znalezc pracy, zadnych perspektyw na dalsze zycie:(

Gość agnieszka22
wiem jacy sa polacy - nie pomagaja swoim rodakom za granica, niestety taka jest prawda, sama sie o tym przekonalam i to w rodzinie

http://www.abjobservice.nl/ polecam ta firme,praca w holandii....masz zakwaterowanie,uczciwi ludzie,a jak sie dobrze zakrecisz,to nastepnym razem pojedziesz na wlasna reke,choc na mieszkania z gminy czeka sie rok...ale mozesz cos podnajac..jesli tylko chcesz dorobic i wrocic,to nawet latwiej dla ciebie :) aaaa..nie bierz roz,ogorkow i papryki na szklarni oraz pieczarek henk van roj czy jakos tak. powodzenia!:)

Gość agnieszka22
dziekuje Ci bardzo:) zaraz sobie obejrze stronke i moze akurat:)

Gość domi86
a nie mozesz zadczac jako au-pair? www.gumtree.com - anglia

13:35 [zgłoś do usunięcia] agnieszka22 wiem jacy sa polacy - nie pomagaja swoim rodakom za granica, niestety taka jest prawda, sama sie o tym przekonalam i to w rodzinie Jaka forme pomocy mialabys na mysli? Ja np nie posiadam zadnej firmy, w której moglabym kogos zatrudnic :-O

Gość do nana_c
Po co zaraz sarkazm. Ja wiem o co autorce chodzi. Pewnie zapraszali, powiedzieli ze prace pomoga znalezc, przenocuja kilka dni ... dziewczyna przyjechala a oni pewnie traktowali ja jak intruza ;/

Gość samsamsamsung
do nana_c-- albo tylko na gadaniu sie skonczylo :O:O:O

Gość jhgjkfhghnfjnvbxzjbvcbv
...bo z rodzina to najlepiej na zdjeciu... a z drugiej strony to czasami ciezko tak komus pomoc. poza tym fakt faktem czesto Polacy nie pomagaja sobie nawzajem. ja tez chce wyjechac, do Uk. myslicie ze naiwna jestem ze znajde tam prace?

Gość kimi 123
ja tez bym chętnie wyjechała, ale nie wiem gdzie byłoby najlepiej znaleźć prace .

To nie sarkazm, to fakt. Najczesciej nie mieszka sie tez w palacach, gdzie puste pokoje na gosci czekaja, pomyslalas o tym? Ja na serio nie mialabym kogo gdzie 2 tygodnie przenocowac.

Dokladnie, ja siedze tu juz ponad 3 lata a nie zalatwilabym nikomu pracy, bo po prostu nie mam jak. Przenocowac bym mogla od biedy, ale nie za dlugo, bo mieszkam w malym mieszkanku, gdzie rozlozenie materaca w salonie rowna sie z niemozliwoscia korzystania z niego.

Enamorada, ale te wieczne dyskusje... nie pomagasz, bo niby nie chcesz :-O jak ja tego juz dosyc mam :-O

Gość ja moglabym
pomoc,ale nie chce bo sie zwyczjnie boje,ze ktos mnie oszuka/okradnie itd. a wiec moge duzo stracic i nie bedzie warto.

A to juz inny temat, mnie tez juz co nieco z domu wyparowalo :-(

Gość ja moglabym
no lwasnie jacy to ludzie nie potrafia byc chamscy - nie dos ze pomzoesz to cie jeszcze oszukaja...i niestety pzrez to uczciwi ludzie cierpia bo im nikt nie chce pomoc. a do autorki- masz jakies konkretnieszje plany niz tylk owyjzad za granice? co robisz w polsce ,co robilas w anglii?

Rozumiem was z ta pomoca... a napiszcie cos o pracy w UK. Jak wyglada teraz sytuacja, jakie sa przewidywania. Chce wyjechac, mam gdzie, nie bede placila czynszu, ale boje sie, ze nie bede miala pracy, albo bede musiala pracowac w fabryce kilka lat :-( W Polsce pracuje jakos kadrowa, ale domyslam sie, ze w Uk musialabym zaczac od poczatku. Oby gdzies w biurze! Jestem ciekawa opinii :-)

Gość szanse ze zaczniesz gedziesz
w biurze sa minimalne lub ich brak... poza tym ludzie pracuja latami w fabryce bo sa glupi inic innego nie potrafaia albo boja sie zrobic...

Gość agnieszka22
mi pomogla troche kuzynka, oczywiscie wszystkie koszty jakie poniosla jej zwrucilam za pokój placilam , miesiac po znalezieniu pracy wyprowadzilam sie od nich , a bylo tak ze jak przez tydzien nie moglam znalezc pracy traktowali mnie jak bym specjalnie nie chciala znalezc i wyczuwalam o to pretensje z ich strony, pracy nie pomogli mi znalezc, sama znalazlam... gdy tylko sie postawilam na nogi wynajelam sobie pokoik niedaleko pracy. a pracowalam w fabryce plyt i ksiazek, i przed tym pare dni na ulotkach. wiem jak wyglada praca za granica kolorowo nie jest ale przynajmniej idzie za to wyzyc, w polsce teraz nie pracuje szukam nadal pracy a pracowalam albo na czarno albo na umowe zlecenie ciezko jest o stala prace. jhgjkfhghnfjnvbxzjbvcbv - watpie zebys odrazu znalazla prace w biurze, musiala bys znac perfekt angielski w mowie i pismie, na poczatek obojetnie jaka prace nawet w tej fabryce nie jest tak tragicznie, wkoncu nikt nie powiedzial ze musisz tam pracowac 3 lata, najpierw zeby sie gdziekolwiek zachaczyc a zawsze mozesz szukac lepszej pracy. ja moglabym- w polsce jak pisalam szukam pracy ale strasznie ciezko, mam plany chciala bym wyjechac za granice znalezc tam prace i odlozyc sobie troszke pieniazkow, zapisac sie na kurs angielskiego- to moze jeszcze w polsce zalezy jak z czasem wyjdzie,a w angli tak jak pisalam wyzej... w sumie to jest mi obojetne gdzie zagranice bym miala jechac, tam gdzie praca tam pojade wiem jak jest w anglii bo juz tam bylam, ale teraz sie slyszy ze i tam kryzys i pracy coraz mniej i gorzej , wiec nie mam okreslonego miejsca konkretnie

Gość SłedishBoj
Mieszkam w Szwecji i zapraszam tutaj. Kawalerke ze spoldzielni mozna otrzymac blyskawicznie - 2-3 tygodnie i nie kosztuje zbyt wiele - ok. 1000zl z oplatami (po przeliczeniu). Zarobki bardzo dobre, minimalna pensja to (przy obecnym kursie) 6000zl na reke. Jesli jestes pracowita, szybko sie uczysz to ze znalezieniem pracy nie bedzie problemu.

Gość agnieszka22
SłedishBoj- naprawde zarobki sa bardzo ciekawe, nie wiedzialam ze szwecja sie tak oplaca. i kawalerka- w londynie by mozna pomarzyc, zdaje sie ze w szwecji jest lepiej jak w angli. A jezyk szwedzki jest bardzo trudny? czy bez jezyka tez bym znalazla prace?

Gość SłedishBoj
Kazdy jezyk jest trudny - jesli sie nie mialo z nim zadnej stycznosci. Z biegiem czasu mozna wladac i szwedzkim. W Szwecji, Danii wystarczy praktycznie angielski, ktorym posluguje sie 80-90% spoleczenstwa. Jak znasz jeszcze niemiecki to rozumienie tekstu pisanego nie bedzie zadnym problemem. Kraje skandynawskie pod wzgledem zarobkow sa naprawde swietne. Ja mieszkam w Szwecji, ale obecnie dojezdzam do pracy w Danii ... gdzie pracuje sie 37 godzin tygodniowo. W SWE 40. Danie oczywiscie takze polecam. Wielkiej roznicy praktycznie nie ma, ja akurat dostalem lepsza propozycje ... no i mniej godzin sie pracuje, czyli wiecej czasu wolnego :) Ale na poczatek to pewnie musialabys miec z 10 000zl oszczednosci - jesli przyjazd w ciemno. Za mieszkanie nalezy zaplacic kaucje, ktora w przypadku lokum spoldzielczego wynosi przecietnie dwukrotnosc czynszu.

mysle ze ludzie pracuja w fabrykach bo jak sami mowia jest to praca dosc latwa, mozna robic nadgodziny wiec i zarabiac wiecej, a do biur albo nie maja mozliwosci pojsc albo boja sie. ja bede w troche innej sytuacji moze bo kolegi Anglika ojciec moze zalatwi mi gdzies prace w biurze, bo ma znajomosci a podobno bez nich ciezko o prace w biurze...Jednak mam swiadomosc tego, ze na poczatek dobra bedzie kazda praca. A co do krajow skandynawskich to pewnie, ze bardziej oplaca sie tam jechac!!!

Tez slyszalam, ze Szwecja jest szczególnie przyjazna rodzinom z dziecmi- jesli chodzi o podatki, przedszkola i szkoly calodzienne.

Gość agnieszka22
mysle ze najlepiej zrobie jak zapisze sie tutaj w polsce na kurs angielskiego odloze troche pieniazkow i dopiero wtedy moge gdzies wyjechac bo tak w ciemno to troche sie boje, do angli bym mogla jechac bo tam mam znajomych, ale wolalabym gdzies indziej sprubowac :)

Popieram- ze znajomoscia jezyka zawsze lepiej gdziekolwiek sie udac, czlowiek pewniejszy siebie.

Gość gdzie by wyjechac/glowie sie
hej SłedishBoj! napisz cos wiecej o danii/szwecji. generalnie interesuje mnie to czy naprawde moge znalesc prace bez znajomosci dunskiego/szweckiego. Ja znam anglieski, niemiecki (oba na naprawde dobrym poziomie) no i srednio francuski. Moj chlopak zna tylko angielski (native) ale jest swietnych fachowcem w raczej waskiej specjalizacji i generalnie zadnej pracy sie nie boi :P. Myslalam o jakies miedzynarodowych koncernach, organizacjach, turystyce, sportmanagment, consulting...nie mam zamiaru siedziec w tych krajach cale zycie - tak na rok/dwa..dzieki ze wszelkie konstruktywne komentarze :D

Gość kubus suchy bobek
rany dziewczyno jakie ty byki walisz. nic dziwnego ze nie mozesz znalezc pracy w polsce bo pewnie wyksztalcona nie jestes.

Gość gdzie by wyjechac/glowie sie
dziekuje za link do forum (no rzeczywisce byki wale.. przeczytalam post dopiero po wyslaniu :P szkoda ze ktos musi to zaraz komentowac, btw nie mieszkam w Polsce)