Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gala12345

Pomóżcie

Polecane posty

Gość gala12345

Na jakie hormony muszę zrobić badania jeżeli chcę dojść do tego co jest przyczyną nieregularnego okresu.

Gość ja pomogę ja...
progesteron, estrogen, tsh, prolaktynę, testosteron

Gość gala12345
Dziękuję, Wiesz może jaki koszt jest takich badań, prywatnie ?

Gość dddddddddddd
Ja zapłaciłam za te w sumie ok 400 zł:(

Gość dddddddddddd
No ale ja to robiłam w klinice leczenia niepłodności, doszły jeszcze inne badania, plus wizyty lekarskie - wydane na początek ponad 1000 zł.

Gość a mi dla odmiany
dietatyczka kazala zrobic badanie hormonow bo nagle bardzo przytylam i tez nie wiem jakie maja byc - ona tyklo powiedziala, ze podstawowe

Gość gala12345
A to są na pewno wszystkie hormony, które muszę zbadać ? Wszystkie 5 ? Czy wystarczy już na podstawie np. 3 powiedzieć co jest przyczyną moich długich cykli ?

Gość ja pomogę ja...
jeżeli pójdziesz do gienkologa, a najlepiej do ginekologa-endokrynologa i dostaniesz skierowanie to nic nie będziesz płacić, a bez skierowania to tak jak dziewczyny pisały. Nie daj sobie od razu wcisnąć tabletek anty na wyregulowanie miesiączki, zrób wcześniej koniecznie badania!

Gość ja pomogę ja...
a jak długie masz te cykle?

Gość gala12345
Byłam u ginekologa. Powiedział, że on nie daje skierowana na takie badania, a nawet jeżeli da mi skierowanie to i tak będę musiała jechać do większego miasta i czekać dość długo. Tabletek nie dałam sobie wcisnąć :) więc nie pozostaje mi nic innego jak zrobić te badania na własną rękę.

Gość gala12345
Czasem nawet 60 dni :/ i pomyślałam, że mogę mieć PCO dlatego chcę zrobić badania.

Gość dddddddddddd
Jak to Ci nie da skierowania? Co on ginekolog czy okulista? Tak jak napisała któraś z poprzedniczek - idź do ginekologa endokrynologa - najlepsza droga.

Gość ja pomogę ja...
no to pozostaje ci ginekolog-endokrynolog. a skąd jesteś? a masz więcj objawow prócz długich cykli, że podejrzewasz pco?

Gość gala12345
Już nie wiem co robić. Zależy mi, aby było to jak najszybciej. U mnie w miejscowości nie robią takich badań na kasę chorych. A nie wiadomo ile bym musiała czekać na takie badania w większym mieście.

Gość gala12345
Mam nadzieje, że będą tańsze niż 400 zł :/ Czyli muszę zrobić na wszystkie 5 hormonów tak ?

Gość dddddddddddd
Jeśli nie jesteś z dużego miasta i nie skorzystasz z takiej kliniki jak ja to na pewno będą tańsze. Co do reszty badań to nie wiem, te na pewno są podstawowe.

Gość gala12345
Dzwoniłam dziś do ginekologa-endokrynologa, a nawet do dwóch i mówili, że badania muszę porobić na własną rękę w laboratorium, a oni aby odczytują wyniki. A czy badanie na któreś z tych hormonów można zrobić w ramach NFZ ?

Gość dddddddddddd
Bardzo dziwne. Ci lekarza. jeśli chcesz je zrobić przez NFZ to MUSISZ mieć skierowanie. Nawet na prostą morfologię musisz je mieć.

Gość kubek z kawa
Przy pco wazne jest LH i FSH, a dokladniej ich stosunek wzgledem siebie. Czesto tez wystepuje podwyzszona prolaktyna. Brak owulacji mozna stwierdzic na podstawie stezenia progesteronu w 21dc. Ja bym zaczela od tych czterech no i moze hormony tarczycowe T3, T4, Tsh. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze najlepiej wyniki skonsultowac tez z endokrynologiem. Niestety nie kazdy ginekolog jest w stanie dojrzec wszystkie, nawet te najmniejsze wskazowki ukryte w wynikach.

Gość gala12345
No właśnie widzę, że inni nie mieli takich problemów z zrobieniem tych badań jak ja. U nas muszę wszystko porobić prywatnie.

Gość gala12345
Kubek z Kawy czyli progesteron, estrogen, tsh, prolaktynę i testosteron ? Czy jeszcze jakieś inne ?

Gość kubek z kawa
Fsh, Lh, prolaktyna, progesteron, t3, t4, tsh. Ja bym od tych zaczela. Pierwsze cztery musza byc zrobione w okreslonych dniach cyklu. Nie wiem jak hormony tarczycowe.

Gość kubek z kawa
Testosteron tez mozesz robic.

Gość ja pomogę ja...
ja miałam wszystkie badania zrobione za nfz, leczyłam się w poznaniu i dostałam od lekarza skierowanie do kliniki na 3 dni i tam własnie zrobili mi wszystkie badania za darmo i pobyt też był za darmo, klinika jest na ul. polnej

Gość gala12345
Ja też bym musiała jechać do Poznania. A Ty z jakiej przyczyny robiłaś badania ?