Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znudzona uczennica

POLSKIE SZKOLNICTWO - co byście zmienili???

Polecane posty

Gość znudzona uczennica

1.mniej zadań domowych - więcej kół zainteresowań/ zajęć o rozszerzonym poziomie 2. spowrotem 4-letnie licea. 3. absolutne wykluczenie religii z przedmiotów wliczających się do średniej 4. matura z matmy dla chętnych 5. odrzucenie przedmiotów takich jak chemia fizyka biologia i historia po 2 liceum, w zamian do wyboru profile na których można uczyć się wybranego przedmiotu jakieś pomysły??? zapewne jeszcze mi się coś wspomni tylko teraz nie pamiętam

Gość znudzona uczennica
kulturoznawstwo fajny pomysł:) ja bym w sumie wprowadziła jeszcze więcej przedmiotów humanistycznych dla chętnych, może coś ze sztuką:) więcej godzin matmy? niezły pomysł, może więcej by tłumaczyli:/ i więcej języków - zgadzam się:)) jeszcze robiłabym mniejsze grupy, np na językach - większa możliwość nauczenia się czegoś

Kiedyś zmieniłbym wszystko, a teraz mam to w dupie bo mnie już to nie dotyczy :P Męczcie się, młodzieży

absolutnie obowiązkowa matematyka na maturze zmniejszenie liczby języka polskiego likwidacja wyższych szkół tego i owego ( zostawiamy tylko najlepsze z nich)

Gość ja bym zmienila system
nauczania jezykow. Nie klepanie 3 lata (cale liceum) tego samego i nacisk na durna gramatyle, bo nauczyciel sie co roku zmienia i maja w doopie uczenie zywego jezyka, a prawdziwe nauczanie jezykow, nacisk glownie na slowka, komunikacje, czytanie literatury w oryginale, nauka synonimow i oczywiscie zwiekszona ilosc godzin jezykowych. Poza tym zgadzam sie: powinno wrocic 4 letnie liceum, bo te gimnazja to smiech na sali.

Gość znudzona uczennica
może i matma powinna byc obowiązkowa. przyznam, że jej nie chcę bo sama mam trudności. ale wina leży chyba w nauczycielach, bo w gimnazjum miałam bardzo dobre wyniki z przedmiotów ścisłych, teraz kiedy nauczyciel na lekcji mówi 'ja nie jestem tu od tłumaczenia' ręce opadają, a sama tego nie ogarniam zatem powinny odbywać się jakieś obowiązkowe kursy dla nauczycieli i sprawdzanie ich kompetencji choćby co 5 lat, żeby młodzież mogła korzystać z chodzenia do szkoły, a nie płacić za korepetycje, bo szkoła nie daje możliwości zdobycia wiedzy, którą obejmuje program nauczania:O:O:O

Gość znudzona uczennica
ciekawe dlaczego tobie nie podoba sie polski, czyżbyś był tępy z przedmiotów humanistycznych:O nie ogarniam do końca matmy, a fizyki już wcale i w ogole się tego nie wstydzę, nie muszę byc alfą i omegą. a moje studia na pewno nie będe miec scisłego związku z matematyką itp.

Gość rwertewr
-wywaliłabym religie ze szkoły do punktów katechetycznych z powrotem -zadania domowe są konieczne, wiecej pisemnych, mniej wkuwania pamieciowego -3 jezyki obce, z tego 2 po 3 godziny tygodniowo i jeden 5 godzin, konsekwentnie, a nie z ciagłymi zmianami nauczycieli i ksiażek -przywrócenie 8klasowej podstawówki i 4klasowego liceum -wos prowadzony w jakis normalny sposób, a nie jako michałek -plastyka - albo prowadzona porzadnie, albo wywalic, bo malowac żołnierzy w dzień zwyciestwa to mozna w podstawówce

nic nie chce zmieniac, za dwa miesiace bede miala to wszystko gleboko w D. ;p aczkolwiek, uwazam, ze licea powinny byc 4-letnie,a po 2 klasie powinno sie uczyc tylko przedmiotow,ktore chce sie zdawac na maturze.

bo polski to strata czasu :classic_cool: matura z polskiego zdana na 80 % :classic_cool: przedmiot nudny jak flaki z olejem :o a później "humanistki" pytają się ile to jest 5% ze 100 :D

1. Liceum powinno być 4-letnie tak jak było kiedyś, nie wiem czy gimnazjum to takie super rozwiązanie. 2. Powinny być takie przedmioty - zamiast np PO - Warsztaty psychologiczne, Podstawy psychologii bardziej ciekawsze, tak myślę. 3. Więcej kół zaintersowań - bo jest ich naprawdę mało a jak już są to ograniczają się do kół przedmiotowych /np. kółko historyczne, biologiczne/ powinny być kółka np. z psychologii, aktorskie, lingwistyczne, filozoficzno-historyczne coś w tym stylu :) 4. Więcej języka polskiego. Podstawy matematyki, fizyki, chemii - dla chętnych poziom R. Po co inni mają się uczyć tego tych sinusów... kosinusów itp tak samo z innymi przedmiotami. 5. Dla osób które nie chcą chodzić na religie obowiązkowy przedmio : Etyka. 6. Więcej zajęc praktycznych mniej teoretycznych 7. Większy nacisk na języki obce - dodatkowe godziny (bo umieć dobrze język obcy to w tych czasach duży ATUT) + więcej informatyki - znajomość informatyki to też duży atut. 8. Powinna być lista przedmiotów - wszystkich jakie tylko są ( z 40 ) np. Wiedza o kulturze, Socjologia, Podstawy pedagogiki, Podstawy Ekonomii, Prawo, Język hiszpański, język włoski, Aktorstwo, Dziennikarstwo... Takie bardziej nietypowe niż te co są w Liceach. W 1 klasie powinny być wszystkie przedmioty. W drugiej klasie powinno być tylko j.polski, j.obcy, matematyka + przedmioty w zależnosci od profilu np. humanistyczny to historia+Wos w drugiej klasie spośród dodatkowych przedmiotów uczeń powinien wybrać 3 którego go interesują i uczyć się już pod kątem troche dalszej edukacji. 9. Nauka tylko w poniedziałek, wtorek, środa. :))) :)))

Gość pomimo że nienawidzi
Ja mam wiele pomysłów, ale najważniejsze to: * 0 religii!!! (lub ew. dla chętnych, reszta coś w stylu etyki) * WF: - ćwiczenia dla chętnych po lekcjach (bez ocen) - w zamian ćwiczeń (dla upartych nauczycieli): podstawy wiedzy teoretycznej *Wykluczenie takich przedmiotów jak: Wiedza o kulturze (ew. złączyć z historią), PP itp *Zwiększenie ilości godzin matematyki, polskiego, języka obcego oraz przedmiotów w zależności od profilu w klasie *Jeśli ktoś chodzi do bio-chemicznej klasy (tak jak ja :D; kocham :D) to mega ilości chemii, biologi, fizyki, PO. *Ogromne kary za ściąganie!!! (np zawieszenie itp) *Więcej kółek zainteresowań *Większa współpraca nauczycieli z uczniami *Sprawiedliwość, sprawiedliwość, sprawiedliwość w ocenianiu!!!

Gość znudzona uczennica
bardzo mi się podoba to, co przedstawił student psychologii, zwłaszcza przedmioty związane z psychologią/filozofią mnie ciekawią, sama zastanawiam się nad studiami psychologicznymi:) studencie, jak jeszcze tu zajrzysz możesz mi powiedzieć coś o maturze jaką zdałeś aby dostać się na psychologię? próbowałam się dowiadywać, ale słyszę różne wersje, może Ty coś uściślisz?:)

Gość gggggghhhh
Zajecia z w-fu nie powinny być na ocenę.

Gość MAGILLA
To jest specjalnie wlewac wiedzy ile sie da i na emigracje gotowego zaszczepionego niewolnika do pracy radzacego sobie w kazdej sytuacji z ogromem wiedzy zeby obcokrajowcy nami d**e wycierali nic sie nie zmieni jak nie bedzie Polskiego rzadu ludzie wiadomo ze szkolnictwo jest chore celowo 1 podstawowa wiedza a nie jakies wynalazki ulamki itp mnozenie dzielenie dodawanie odejmowanie podstawowka 2 bez prac domowych dzieko po to chodzi do szkoly zeby tam sie uczyc a nie nuczyciel nie rozumie to zadaje czasem na 2h dramat 3 Brak plecakow wszystko powinno byc w szkole no ale w tym chorym kraju lekarze musza zarobic wady i skrzywienia kregoslupa 4 brak religii bo i tak w niej sa same zakazy brak nauki o obcej Historii w UK Francji itp to nie wiedza gdzie Polska lezy ale my z**********y dla nich chemii fizyki pozniej nich kazdy wybiera kierunek 5 nauka w 6 klasie podstawowej o obronie broni palnej podstawy budowa i dzialanie. 6 2h lekcji w-f w tym 1 sztuki walki samoobrona 7 Tylko podstawy geografii bo ja poza flagami panstw i globusem nic nie pamietam ale uczyc sie trzeba bylo:) 8 polski podstawy wymowy pisowni i czytania brak lektor ktore sa beznadziejne i nic juz nie pamietam poza krzyzakami i panem kleksem bo byla ich ekranizacja i brak glupot niepotrzebnych chorych zadan 9 jezyki obce i obrazki w ksiazkach przedstawiajacy milosc multikulti propagandy pranie mozgow dzieciom co to ma byc skandal a jezeli juz jezyk to tylko angielski a tu wynalazki 4 klasa 2 jezyki p******i ludzie moze arabski w 5 dorzuca chuj ich wie PODSUMOWYWUJAC JAKI RZAD TAKI SYSTEM ANTYPOLSKI ABYSMY UCIEKLI Z KOLONII BO COZ POLSKI JUZ DAWNO NIE MA JEST PROBLEM JAK NAS USUNAC Z ZIEMI OBIECANEJ:0