Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barbarkaaaa

skrócona szyjka macicy

Polecane posty

Gość barbarkaaaa

hej. Do dziewczyn które miały/mają skruconą szyjke. Ile ona ma u Was mm?

U mnie miała 1,5 cm od 25 tc, w 42 tc wywoływali poród, bo się ani nie skróciła ani nie rozwarła.

Gość barbarkaaaa
moja ma 26 mm czyli 2,6 cm i mnie nastaraszyli ze jest skrócona :(

26 mm zaliczana jest jeszcze do dolnej - ale normy.

Gość olga.op
hej dziewczyny ,a wiecie moze po czym poznac ,że szyjka sie skraca-ostatnio byłam u gina i powiedzial, że jest ok ,ale mam praktycznie cały czas twardy brzuch i boje sie ze moge nie zauwazyc kiedy zacznie sie cos dziac

Gość paula2op
-niestety nie orientuje sie po czym poznac czy szyjka sie skraca,a na twardy brzuch to najlepiej brac no-spe trzeba duzo odpoczywac najlepiej lezec

Gość barbarkaaaa
dziewczyny a nie wiecie czy to skrócenie sie moze cofnąc? czy jesli bede lezec itd. to czy znowu bedzie oki? ktoras z Was tak miała?

Gość oyiopyyi
nie, nie cofnie sie, ale moze sie przestac skracac. Moja w 21tc miala już tylko 1cm. leżałam plackiem w nogami wyżej i donosiłam do 37tc

Gość oyiopyyi
ja leżałam plackiem wstawalam z lozka tylko raz dziennie do toalety, ale u mnie bylo bardzo zle

Ja jestem w 23 tc moja szyjka ma połowę długosci, jeszcze normalnie chodzę do pracy. Napewno przy skróconej szyjce -sexu zero, jakiś spacerów długich itp. trzeba zwolnić i wypoczywać ale nie mam nakazu leżenia. Chodzę co dwa tygodnie na sprawdzenie szyjki-usg dopochwowe.

Gość barbarkaaaa
Dorac a ile u Ciebie jest mm? Bo ja mam 23mm

Gość barbarkaaaa
odam ze jeszcze tydzień temu miala 26 mm ale byc moze USG tak sie pomyliło +/-

Ja w 23tc mialam 1cm i zaczynala sie rozwierac. Zalozono mi szew ale w 35tc dostalam regularnych skurczy i go sciagneli kilka godzin pozniej urodzilam. 2,5cm to dolna granica do obserwacji. U mnie w 22tc miala 3,2cm a juz w 23tc 2,5cm tego dnia kazali wstawic mi do szpitala a rano mialam juz tylko 1cm. Ale pierwsza ciaza skonczyla sie porodem przedwczesnym w 26tc wiec bylam pod scisla kontrola inaczej historia by sie powtórzyła.

Gość barbarkaaaa
a jeśli możesz to napisz co z dzieciątkiem. Bo czytałm ze od 23 tyg. ma juz szanse na przezycie

Gość barbarkaaaa
i jeszcze mam pytanie, czy miałas jakies bóle? lub cos Ci sygnalizowało ze coss sie dzieje?

nie szyjka skracala sie bezbolesnie zadnych skurczy czy boli. Skracala sie mimo, ze odpoczywalam i nie pracowalam mam niewydolna szyjke macicy.

Gość barbarkaaaa
tak Ci współczuje, a jednoczesne teraz boje sie o moje maleństwo. Byałam juz w szpitalu, ale czuałam sie jakby mieli mnie w d... wypisali mnie na podstawie tego ze powiedzialam ze juz jest chyba oki. Masakra. Mam wizyte u lekarza za :( a tydz. i mam nadzieje ze moj stan sie nie pogorszy. Bede sie oczędzac. a tak sie strasznie boje. Od 3 dni nie robiłam stolca bo sie boje ze mi sie cos rozerwie :(

A masz jakies skurcze ? Wiesz wcale dalej nie musi skracac nie ma reguly. Teraz mam drugiego synka dzieki niemu jakos funkcjonuje.

Gość barbarkaaaa
nie wiem czy mam skurcze bo nie mam pojecia jakie to uczucie? jedyne nowe uczucie to jakby czasem brzuch mi podstakiwał ale mysle ze to chyba kopniaczki maluszka, bo do tej pory byly tylko bąbelki ale od tygodnia czuje chyba kopniaki

Gość pytająca kobieta
Kiedy po raz pierwszy w ciązy gin bada szyjkę macicy?

Gość barbarkaaaa
mi juz od samego początku robił USG dopochwowe.

hej dziewczyny:) u mnie szyjka zaczeła się skracać w 22 tc, z 27mm skrócila się do 20mm w ciągu miesiąca i tak narazie jest do dzisiaj. Nie pracuję, mam nakazane leżenie, doszły jeszcze u mnie bóle podbrzusza w nocy więc dostałam proszki dopochwowe co by powstrzymać ewentualne skurcze. Wstaję może cześciej niż na siusiu ale w domu niewiele robię, nie dźwigam, nie chodze po schodach o ile już musze wyjść. Mam skierowanie na załozenie krażka ale mam tez problem z bakteriami więc do szpitala przyjmą mnie dopiero jak wymaz z kanału będe miala ok. Teraz od 09.03 zacznę 29 tc i chodzę co dwa tyg. do lekarza na sprawdzenie czy się nie skraca dalej. Co do przeżycia maleństwa to czytałam że w 23 tc jest możliwe na 50% przeżycia maluszka z tym ze muszą mu podawać sterydy na wykształcenie pęcherzyków (jest na to fachowa nazwa ale niestety nie pamiętam jaka:))które powodują niesklejanie się płuc. Bo płucka sa już wykształcone ale jakby to powiedzieć przypominają placuszki które się nie rozszerzają, więc dzidziuś nie bardzo mógłby jeszcze sam oddychać.