Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onazdg

endokrynolog

Polecane posty

Gość onazdg

witam, zamierzam wybrac sie z wizyta do endokrynologa poniewaz podejrzewam ze cos jest nie tak z moja tarczyca chcialabym isc juz z wynikami aby uniknac zbednych wizyt prosze o odpowiedz-jakie badania zaleca taki lekarz??

Gość gala12345
Też się wybieram tylko ja mam inny problem - strasznie nieregularny okres.

Gość właśnie ja sie dopisuję do
tematu czy lekarz musi wypisać skierowanie do endokrynologa jesli i =de do niego z kasy chorych? , czy mozna sie normalnie zapisać , jak do zwykłego lekarza?

Gość cxczx
musisz zrobic TSH niestety pierwsze badanie platne, przynajmniej u mnie

Gość o matko i muszę
wydać 100zł na wizyte plus głupie badania ? , masakra , ale jak idę z kasy chorych to jednak muszę mieć od rodzinnego skierowanie?

Gość cxczx
ja skierowanie na USG dostalem przy pierwszej wizycie

Gość cxczx
musisz miec skierowanie, faktycznie on daje od razu skierowanie na tsh, ale od czasu zrobienia badania, to czasu wizyty minelo tyle czasu, ze sie przedawnilo :/

Gość gala12345
Może wiecie jakie hormony muszę zbadać by dowiedzieć się co jest przyczyną strasznie nieregularnych cykli ? Czasem nawet 60 dni. Ja dzwoniłam do 2 endokrynologów i mówili, że do nich aby z wynikami się przychodzi, a badania trzeba zrobić w laboratorium.

Kolejnosc jest taka: idziesz do lek. pierwszego kontaku, mowisz co ci dolega i on ci daje skierowanie do endokrynologa z konkretnym podejrzeniem. Badania moze jakieś zlecić ale raczej podstawowe. Endokrynolog zdecyduje jakie badania specjalistyczne trzeba zrobic. Jesli tylko tarczyca to TSH i fT4. Może też podejrzewać inne zaburzenia hormonalne wtedy dodatkowo inne hormony. Nie robiłabym badań na własna rękę, po pierwsze drogo, ok. 80 zl by cie to wyniosło, a po drugie lekarze krzywo patrzą na takich nadgorliwych pacjentów co to nie poczekaja na zalecenia lekarza tylko sami wymyślają.

Gość o matko i muszę
dziekuję bardzo za odpowiedź :):):)

TSH za wiele nie wykryje, ma znaczenie przesiewowe, bo są też subkliniczne postacie chorób tarczycy przy ktorych samo TSH nie musi odbiegać od normy.

usg coś wykryje albo i nie, zależy od aparatu i doświadczenia robiącego, zwykle lekarze kieruja do konkretnych pracowni o których wiedzą że wyniki sa wiarygodne.

Gość lila21
ja też dołączę: ja miałam operację na tarczyce niedawno, i się tyle olatałam po tych lekarzach, badań też dużo zrobiłam, pierwsze podstawowe to badania krwi TSH i z tymi badaniami do endkrynologa, a on robi usg, no a mnie wysłał po tym na biopsje tarczycy no i tak po badaniach miałam ustalony termin operacji.

Gość lila21
ale prosze się nie martwić większość osób którzy mają tarczycę , nie groźną stosują tabletki także głowa do góry!

Gość gość
gruczoł tarczycy jest bardzo ważny i trzeba się regularnie badać jeśli podejrzewasz że coś jest nie tak. Najlepiej jedź do prywatnego centrum medycznego Ultramedic (http://ultramedic.com.pl/ ) w Bielsko-Białej. Tam bez kolejek szybko dostaniesz się do specjalisty,. Zadzwoń i umów się na wybrany termin.