Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m11m11

KORTYZOL

Polecane posty

Gość m11m11

WITAM WSZYSTKICH!! Bardzo prosze o porade i informacje. Jakie są normy poziomu kortyzolu we krwi? Stwierdzono u mnie hiperkortyzolemie. Mam podobno za wysoki poziom kortyzolu we krwi, za to w moczu wszystko jest ok. moj poziom wydzielania kortyzolu to: godz.8.00- 865,6 nmol/l i 986,5 nmol/l (robiono badania 2 razy) godz.20.00-510 nmol/l i 339,9 nmol/l Kortyzol po dexametazonie: 30,69 nmol/l CZY TO RZCZYWIŚCIE ZBYT WYSOKI POZIOM? Milam robiony rezonans nadnerczy-nic nie wykazał. Ze wzgledu na to, ze mocz byl ok, Pani doktor kazala mi odstawić doustną antykoncepcje i powtórzyć badanie po miesiacu od odstawienia. Nie wydaje mi sie zeby wplyw na to miala antykoncepcja bo tabletki biore od wielu lat a dolegliwosci z mam dopiero od kilku miesiecy. Obawiam sie ze przyczyna moze byc gruczolak przysadki mózgowej (czytalam ze to tez moze byc przyczyna)Co o tym sadzicie? Czy ktos moze mi powiedziec cos na podstawia moich wyników?Jakie sa normy? Troche sie marwtie. Z góry dziekuje u pozdrwiam wszystkich.

Gość kilcia
A nie masz norm tych wyników? Rozumiem,że miałaś robiony dobowy rytm kortyzolu?Zanim odpowiem na wyniki, mam pytanie,czy masz objawy, które mogą świadczyć o hiperkortyzolemii?(zespół lub choroba Cushinga-czerwone rozstępy, bawoli kark, tendencja do łatwego robienia się siniaków,chude kończyny, odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu, nadmierne owłosienie, trądzik,łojotok, bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia, osteoporoza,nadciśnienie, cukrzyca,hiperinsulinizm lub nietolerancja glukozy). Czasami na skutek stresu podnosi się poziom kortyzolu( tym bardziej,że wyniki z moczu nic nie wskazują i hamowanie po dexametazonie wskazuje,że nadnercza Ci pracują. Gdybyś miała zespół Cushinga(hiperkortyzolemię) to nie byłoby spadku kortyzolu po tym hamowaniu. Także ja bym wykluczyła hiperkortyzolemię, a wysoki poziom kortyzolu powstał na skutek zdenerwowania np. podczas pobierania krwi. Skąd jesteś, bo ja mam namiary na świetnego endokrynologa, tylko,że on przyjmuje w Warszawie.