Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiss for you

mam wielką prośbę... pomóżcie mi z zadaniem z matmy.!

Polecane posty

Gość kiss for you

hej.! chodzę do 6 klasy szkoły podstawowej i mam dzisiaj zadane zadanie na 5. rzadko zdarza mi się dostać dobrą ocenę z matmy a naprawdę mi na niej zależy. :o mam oczywiście swoje powody, ale błagam was, pomóżcie mi z tym zadaniem.! 🌻 zadanie brzmi tak: w klasie stoi akwarium,którego wysokość ma 65cm, szerokść 8 dm i długość 1,25m. ile centymetrów poniżej górnej granicy znajdzie się lustro wody, gdy wlejemy do niego 55 prłnych 10-litrowych wiader wody.? myślałam nad tym cały dzień i za cholerę tego nie umiem :( proszę o pomoc..

Gość 10 cm bardzo proste

Gość 10 cm bardzo proste
1 litr = 1000 cm3 55 x 10 x 1000 = 550.000 cm3 tyle wlano dzielimy przez długosc i szerokosc wtedy zostanie wysokosc 8 dm = 80 cm 1,25 m = 125 cm 550.000/125= 4.400 4.400/80= 55 lustro będzie na wysokosci 55 cm czyli 10 cm nizej

Gość nie ma************************
Masz tu podobne:) 19:47 [zgłoś do usunięcia] zadaniazmatematyki 1. Do akwarium którego dno ma wymiary 40cm x 50cm, dolano 5 litrów wody.Poziom wody w akwarium podniósł się, ale woda się z niego nie wylała. O ile cm podniósł się poziom wody? akwarium ma dno o wymiarach 40cm na 50cm zatem mogę policzyć pole podstawy tego akwarium (zakładam że podstawą jest prostokąt ) Pp=40 * 50=2000cm^2 ale zamienię sobie to na dm^2 (bo 1litr = 1dm^3) Pp=2000cm^2=20dm^2 dolano 5 litrów wody czyli tak naprawdę 5dm^3 (zatem zmieniła się objętość wody) V = Pp * H H - to własnie ta szukana wielkość o którą podniósł się poziom wody 5 = 20 * H H=5/20 H=1/4 dm=2,5cm poziom wody podniósł się o 2,5 cm