Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amber9876

boję się wysyłać cv /

Polecane posty

Gość amber9876

Wiem, że to trochę głupie, ale nie mogę się przemóc żeby wysyłać cv, ponieważ wydaje mi się że nie mam wystarczających umiejętności i doświadczenia na dane stanowisko :/ po prostu czuję, że mogłąbym być wyśmiana na ewntualnej rozmowie kwalifikacyjnej :/ szczególnie, że słyszy się że rekrutacje są teraz bardzo trudne i wieloetapowe :/ czy ktoś ma podobnie?

Gość kijowo
przeciez wcale sie nie zaprosza na rozmowe jesli rzeczywiscie nie masz kwalifikacji.

Gość amber9876
no niby tak, tylko że w takim razie gdzie wysyłać cv, skoro wszędzie wymagają najlepiej kilkuletniego doświadczenia w branży? ja jestem po studiach i nie mam doświadczenia

Gość interere
nie patrz na wymagania jak na slowo objawione tylko pewne wytyczner bo tak to wiekszosc ludzi by nic nie slala

Gość amber9876
No tak w sumie racja. A czy ktoś mógłby mi powiedzieć mniej więcej jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko pracownika biurowego?

Gość interere
sluchaj to tez zalezy co bys miala robic. kwestia jedna : luz i usmiech , spokojne rzeczowe odpowiedzi itp. pytaja o doswiadczenie , studia , plany , oczekiwania finansowe , dlaczego Pani chce u nas pracowac , Pani mocne i slabe strony itp. warto popczytac o firmie zanim sie tam pojdzie . ja wysłalem CV do firmy ktora sie wcale nie oglaszala i dostalem prace ... musisz zmienic nastawienie , pomysl ze nie tyulko ty masz braki w doswiadczeniu i takie dylematy - kwestia dobrego zaprezentowania sie , dobrze napisanej aplikacji , wytrwalosci itp.

Gość interere
poza tym masz inne wyjscie jak nie zaryzykowac? alternatywa jest tylko załamka .... wybieraj czy nie warto zaryzykowac ale nie oczekuj efektów po tygodniu wysylania . to jest żmudny proces

Gość amber9876
dzięki za pomoc :) no tak, dużo daje nastawienie :) tylko boję się że stres mnie zje i nie odpowiem na jakieś pytanie :/ no ale ttak jak napisałaś, trzeba ryzykować :)

Gość hahahha
ja tak mam jak Ty, a wiesz dlaczego? bo ukonczylam HR jestem juz tak przemaglowana teoria z rekrutacji i selekcji pracownikow, że aż sie boję wysłać swoje cv do innej branzy niz zwiazanej z HR, bo wiem że padną pytania od rekrutera o moje studia z zakresu rekrutacji..... ciekawe jak to bedzie, jak rekruter bedzie mnie pytal o "moją" rekrutacje.... juz sie nawet zastanawiam czy w swoim cv umieszczac info o studiach z HR buahahhaa;P oczywiście to ostatnie zdanie to żart! ale serio - też się boję wysyłać cv, jednak mimo obaw postanowiłam zacząć, bo przecież do odważnych świat należy!!! damy radę :-) moj ukochny mowi mi tak: lepiej wyslij i najwyzej Cie nie przyjmą, niż się martw, a potem miej wyrzuty, że nie wysłałaś ;P ps. moge Cie tylko zapewnic, że profesjonalny rekruter na pewno Cię nie wyśmieje!! nawet nie da Ci za bardzo odczuć, że pleciesz cos od rzeczy, ponieważ rozmowa powinna przebiegac sympatycznie :-) a jeśli nawet trafi Ci się ktoś, kto Cie wyśmieje, to to bedzie naprawde juz jakis totalny gbur, i WYJĄTEK! Profesjonalny rekruter nie potraktuje Cię w ten sposób :-) i to prawda, że nie musisz spełniać wszystkich wymagań, żeby wysyłać cv, ponieważ zauważ, że najczęściej widnieje napis: "idealny profil kandydata to osoba..." Oczywiście, że rekruter bedzie szukał idealu, ale nikt nie powiedzial, że taka osoba się zgłosi, wiec warto wysyłać cv jeśli spełniasz większość wymagan. Nie musisz spełniać IDEALNIE wszystkich :-) Jesli jestes po studiach, a były one dzienne, to nie przejmuj sie, ze nie masz doświadczenia. Mało kto potrafi znależź pracę studiując dziennie, wiem to po sobie. Pomysl o swoich mocnych stronach i skup sie na nich. Moze mialas stypendium naukowe? Moze napisalaś jakąś fajna pracę na studiach? może masz jakiś szczególny plan na siebie, skonkretyzowane cele? przecwicz pytania o Twoje wykształcenie, umiejętności i zainteresowania, ponieważ skoro nie masz dośw (o! a może praktyki odbywałaś?), to bedziecie rozmawiac o tym. Nie martw się, to będzie luźna rozmowa. Aha jeśli bedziesz aplikowac na stanowisko, które wymaga jakiejś specjalistycznej wiedzy, to przypomnij sobie na ten temat materiał ze studiów, bo mogą Cię o to spytac. Aplikując na stanowisko konstruktora, powinnaś znać temat chociaż w teorii- to chyba oczywiste ;P A tak w ogóle to prawdą jest, że jesli wyślesz cv a rekruterzy uznają, że "nie spełniasz wymagań", to nic sie nie stanie, po prostu nie zaprosza Cię na rozmowę kwalifik. Jedne cv będą odpowiadały profilowi, inne nie, i to wszystko. Tym sie nie przejmuj wcale! Nie warto jednak wysylac cv, jeśli nie spelnia sie wymagan w ogóle (!) lub w małym stopniu, bo to mija sie z celem, szkoda Twojego i rekruterów czasu. Ja miałam przypadki,że na stanowisko asystentki zarządu aplikowały dziewczyny po szkole zawodowej o kierunku cukiernik. Obsługa komputera: word podstawy. Język angielski: podstawy. Zero dośw lub praktyki na tym lub podobnym stanowisku. i co? i nic. nie zostały po prostu zaproszone na rozmowe. szkoda tylko papieru, ich i mojego czasu :-( Jeśli jednak spelniasz większosć wymagań, to WYSYŁAJ CV!!! Pozdrawiam :-)

Gość amber9876
Dzięki wielkie za te wszystkie rady i słowa otuchy :) Tak w ogóle to ja zawsze uważałam , że osobom które skończyły studia z HR to jest łatwiej , ponieważ już wiedzą jak się zachować i z nająte wszystkie podchwytliwe pytania itp. A tu widzę, że to jednak ma też drugie dno ;) Dziękuję Ci jeszcze raz :)