Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysleimysle

Bóg istnieje?

Polecane posty

Gość mysleimysle

Kiedyś cała zapłakana, zamknełam mocno oczy i prosiłam Boga o pomoc... pare dni pozniej uzyskalam tej pomocy.... To była ciąza urojona, psychika mnie dobijała... strasznie... i kidy juz nie wytrzynałam rozpłakałam sie i poprosiłam o pomoc Boga... jak myslicie... Bóg istnieje?..

Gość mysleimysle
a jak wedlug was poswtalo slonce... ziemia wszystko ? ludzkosc.... biblia..

Gość pierdłem i powstało
:classic_cool:

ziemia pochodzi z kosmosu:( kosmici zaadoptowali nas do zycia tu aby myszy mogly nas wykorzystywac, czesto odwiedzaja nas predatorzy przebrani za ksiedzow i zabijaja naszych znajomych; kasia cichopek jest kosmita

Gość Temat rzeka
A EWOLUCJA cos ci mowi? A w szkole to nei nauczyli kto i kiedy spisal biblie?

no pewnie że isnieje! myślisz ze to zbieg okoliczności że powstaa ziemia, woda na niej i te wszystkie czynniki zeby mogło powstac życie?? że słońce nas jeszcze nie spaliło z emamy atmosferę ktora nas chroni od promieniowania szkodliwego i do tego jeszcze toże powstało coś tak skomplikowanego jak muszka owocówka?? a co dopiero człowiek, który jest na tyle inteligentny że potrafi pohamowac instynkty dla wyższych wartości (moralność, religia itp)

Gość Temat rzeka
EWOLUCJA to odpowiedz.

Gość wygasa juz promien
istnieje

Gość Temat rzeka
Gdyby isniał bóg i byłby to bóg sprawiedliwy, to nie podzieliłby ludzi na lepszych i na gorszych. A tak dzieje się zawsze kiedy bóg (który ponoć istnieje) objawia się kolejnym prorokom.

Gość Temat rzeka
Jeśli bóg istnieje i jest wszechwiedzący, to wiedział do czego doprowadzi jego postępowanie. Wiedział o prześladowaniach religijnych, o walkach między chrześcijanami (kiedyś), o walkach między muzułmanami (teraz), o walkach między religiami: wiedział do czego doprowadzą religię tych którzy oddają mu hołd. Jeśli nie zrobił nic aby temu zapobiec to albo jest bogiem złym, albo w ogóle nie istnieje. Bóg mógłby przeciwdziałać katastrofom naturalnym, pożarom, trzęsieniom ziemi, skażeniu czy incydentalnym wypadkom (np. kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych). Jeśli bóg istnieje, to widzimy, że nie robi tego, czyli nie chce tego robić. Widocznie uznaje, że w cierpieniu nie ma nic złego. Nie jest moralnym bogiem bóg który siedzi sobie z boku i tylko się przygląda temu jak jego stworzenie cierpi. Bóg (gdyby istniał) mógłby to powstrzymać, ale tego nie robi.

Gość znak czasu
Wiekszosc nieszczesc ludzie sami na siebie sprowadzaja...

Gość Temat rzeka
Katastrofy naturalne? Ktore zabijaja bezbronnych?

Gość znak czasu
Ale to ludzie wymyslili bron nuklearna. Ludzie nie musieli tego robic, bo maja cos takiego jak wolna wola.

Gość Temat rzeka
Najpierw prosze powiedz dlaczego katastrofy naturalne? Pewnie ze dostalismy umysl...umysl ktory ma zapedy do wladzy

Gość dfdfg
Moze nie jest wstanie wwszytskiego pojac, czlowiek na ziemi ma swoje zycie i bog nie moze go chronic cale zycie..

Gość znak czasu
Czy katastrofy nuklearne wziely sie same z siebie? Nie- czlowiek sie do tego przyczynil. Czlowiek ma wlasna wole i rozum, ktory wykorzystuje do tworzenia coraz to nowszych technologii, trzeba jedanak pamietac, ze kazda technologia moze byc uzyta w dobry lub zly sposob.

Gość znak czasu
A katastrofy naturalne tez moga wynikac ze zbyt duzej ingerencji czlowieka w przyrode

Gość znak czasu
Czlowiek czasem mysli, ze stoi wyzej od przyrody- jest to bledne myslenie, czlowiek nigdy nie bedzie wladca przyrody, zawsze bedzie tylko jej czescia.

Gość Temat rzeka
Jesli bog jest wszechmocny to powinien byl przewidziec ze rozum jaki dal czlowiekowi doprowadzi do zaglady. Jesli ty wiesz ze noz danu twojemy dziecku moze byc uzyte w niewlasniwy sposob bo mu go zabierzesz aby je chronic. A nie dasz sie mu bawic rzeczami ktore sa niebezpieczne

Gość Temat rzeka
Bog nie nauczyl nikogo co jest dobre a co zle. Powiedzial tylko to wolno a tego nie wolno. I puscil czlowieka w swiat z ciekawska i przewrotna jego natura jaka mu dal. Jesli bog jest to jest okrutny,

Gość znak czasu
popiszcie jeszcze głupoty pppiszcie a Bóg na was sprowadzi w waszych domach katastrofę naturalną jak całą noc spedzicie w toalecie. Zobaczycie, mówię to wam ja Hammurabi I.

Gość oczywiście i na drugie imię ma
Mefisto

Gość martynka...
EWOLUCJA TO NIE JEST ODPOWIEDŹ!!! LUDZIE KIEDY WY WRESZCIE PRZESTANIECIE TAKIE GŁUPOTY GADAĆ I DOWIECIE SIĘ CO KOŚCIÓŁ NA TEMAT EWOLUCJI GŁOSI! NAJPIERW WIEDZA, POTEM "MĄDRE" ODPOWIEDZI... :O BÓG ISTNIEJE! I CZUWA NAD NAMI, CZY SIĘ TO KOMUŚ PODOBA, CZY NIE.

Gość znak czasu
" znak czasu popiszcie jeszcze głupoty pppiszcie a Bóg na was sprowadzi w waszych domach katastrofę naturalną jak całą noc spedzicie w toalecie. Zobaczycie, mówię to wam ja Hammurabi I." To byl oczywiscie podszyw:O A zastanawialas sie co by bylo gdyby Bog nie dal czlowiekowi rozumu? Odpowiedz jest prosta- czlowiek nie bylby czlowiekiem,, tylko zwierzeciem.

Gość Temat rzeka
Nie musimy sie ze soba zgadzac. Skad ten ped wierzacych do przekonania calego swiata ze macie racje. Dyskutujemy o naszym zdaniu. Ja nie wierze ale daje zyc i kultowac boga tym ktorzy wierza. Ale ja wierze w ewolucje. I tyle

Gość Temat rzeka
I tutaj zapedziles/las sie w kozi rog. Jesli czlowiek bez rozumu jest zwierzeciem. To plod rozwijajacy sie a choroba bezmozgowia nie jest czlowiekiem.

Temat rzeka---> ja Cie nie neguje, nawet nie zamierzam. Ja tylko pisze jakie sa moje odczucia w tej kwestii. To nie jest tak, ze powtarzam wszystko co mowi Kosciol i slepo w to wierze...

Gość Temat rzeka
wlasnie o to chodzi. niech kazdy wierzy w co chce i zyje tak jak kaze mu wlasne sumienie. Wtedy bedziemy szczesliwsi Ja czuje sie wyzwolona. Wierze w co chce. Latwiej byloby mi wierzyc w boga bo wtedy wiedzialabym ze drodzy mi ludzie ktorzy umieraja tak naprawde nei odchodza. Ale ja nie wierze wiec keidy ktos umiera to zegnamy sie na dobre. Nie wierze w boga ale wierze w to ze trzeba byc donrym dla innych. I tak sie staram robic. Wiec ktos kto oscentacyjnie macha krzyzem (i nie mam na mysli nikogo konkretnego) wcale nie jest lepszy ode mnie. Bo ja zyje jak chce i asolutnie daje zyc innym. Tak sie czasem zastanawiam - dwie religie chrzescijanska i islamityzm to dwie religie ktore czcza kult boga najbardziej. A jednsoczesnie sa to religie ktore swoja kampanie nawracania prowadza w najbardziej krwawy sposob. Wojny krzyzowe kiedys i swieta wojna dzis.