Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olamayola

kobieta - marynarz?

Polecane posty

Gość olamayola

Witam, chciałabym się zapytać czy są tutaj kobiety, które ukończyły akademie morskie i pływają na statkach? Sama zastanawiam się, czy nie zdawać do Szczecina, jednak taka praca na morzu jest raczej zarezerwowana dla mężczyzn i nie wiem czy bym sobie poradziła. Zostają jeszcze kierunku lądowe oczywiście, ale to nie to samo...

Gość sigmapi
W Polsce to się chyba nie zdarza... Ale jak byłam w Holandii to widziałam panie \"marynarki\" - ładnie im było w mundurach :)

Gość malina5
Owszem zdarza się! Kiedyś studia pływające były tylko dla facetów a teraz może każda chętna dziewczyna skończyć i nawet zostać kapitanem. U nas na Akademii Morskiej w Szczecinie jest przewaga chłopaków ale są i laski :). A tu artykuł dla niedowiarków: http://www.portalmorski.pl/caly_artykul.php?ida=11958&tit=Panie,_ktore_dowodza_statkami

Gość kocia natura D
lubisz bluzgać zamiast stawiać przecinki? Jeśli nie - to robota nie dla ciebie. gromada facetów z pewnościa będzie babie pokazywała ignorancję dopóki ona nie zmusi ich aby traktowali ją jak faceta :P Ogólnie pomysł na zycie do dupy. Pójdziesz na AM, dasz sie poderwać jakiemuś marynarzowi i to bedzie koniec twoich zawodowych planów w tej dziedzinie :P

Gość olamayola
Dziękuje za wypowiedzi no i artykuł. Myślę, że mogłabym sobie poradzić z załogą, bardziej lubie towarzystwo kolegów niż koleżanek, dobrze się z nimi dogaduje. @kocia natura: eee nie mam ochoty na męża marynarza skoro sama będę pływała. Ktoś jednak musi opiekować się domem jak mnie nie będzie :) Dla mnie taka praca byłaby spełnieniem marzeń, od lat żegluje, kocham morze. @malina: Czy studia są ciężkie? Na jakim jesteś wydziale?

Gość roball
Wiesz zdarzają się takie przypadki, ale to rzadko :). Najczęściej dziewczyny są na wydziale inżynieryjno-ekonomicznym transportu. Ja jestem na nawigacji II rok, więc zapraszam, tylko po tym kierunku to raczej pływasz. Jeśli chodzi o to czy byś sobie poradziła to bardziej w pracy, bo na studiach na pewno. Wszystko zależy od tego, czy jesteś zdrowa i sprawna fizycznie :D. Z mojego punktu widzenia kierunki pływające mają większe szanse kariery niż lądowe.

Gość olamayola
a skąd wiesz, że bym sobie poradziła na studiach? Nie są ciężkie? Ja raczej słyszałam opinie, że takie studia techniczne do najprostszych nie należą ;/

Gość malina5
Ja jestem na wydziale nawigacyjnym na inżynierii ruchu morskiego. Co prawda dopiero pierwszy rok, ale już coś powiedzieć mogę. Studia jak na razie nie są zbyt ciężkie. Przed sesją trzeba będzie się przyłożyć do matmy i fizyki, bo poziom wcale nie jest taki niski (inna sprawa, że ja orłem nigdy nie byłam :P). olamayola jeśli kochasz morze to praca dla Ciebie, więc tym bardziej zachęcam do AM.

Gość olamayola
Dzięki za zachętę, ale ta matma i fizyka mnie trochę zmartwiła ;/ Z fizyki to w ogóle nawet matury nie zdaje. Matmę trochę lepiej umiem.