Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bytrefly

Orientacja w terenie -Pomocy

Polecane posty

Gość Bytrefly

Mam ogromny problem z orientacja w terenie . Potrafie zgubić sie nawet we wlasnym miescie , a w nowych to juz calkiem. Czuje sie jak kaleka . Np. ide do jakiegos duzego budynku , szpitala np. i jak dojde z trudnosciami w pewne miejsce to juz nie wróce tą samą drogą . Po prostu jej nie pamietam . W jaki sposob to usprawnic ? ajak Wy radizcie sobie w terenie , zapamietujecie drogę ? Ktos ma podobny problem ?

Gość mam stresa
ja mam podobny problem, gubię się wszędzie, nawet w miejscach, w których byłam dziesięć razy. za rok przeprowadzam się do miasta o wiele większego niż to, w którym mieszkam obecnie i dosłownie wyję na samą myśl o tym jak ja sobie poradzę :o

Gość Bytrefly
ciezko z tym . A jak to ulepszyc ? duzo chodzic po miescie ? Czasami jak z budynku wychodze , to nie wiem gdzie jestem , msuze sie zastanowic , odszukać siebie w przestrzeni .

Gość takatrochę
Też mam ten problem. Ale z latami trochę go sobie oswoiłam. Po pierwsze, zawsze przeznaczam sobie wiecej czasu na dotarcie w miejsce, którego dobrze nie znam. Po drugie korzystam z map i planów miast. Zapamietuję charakterystyczne punkty, liczę skrzyżowania, uczę się na pamięc, w która stronę skręcać itd. W nieznanych miejscowościach chodzę zawsze z planem czy z mapa i po prostu go wyciagam, jak mam wątpliwosci. Nie wstydzę sie też pytać ludzi o drogę Można z tym zyć, jak pozwoli sobie człowiek na trochę luzu i przestanie sie problemem zamartwiać. Śmieję sie z moich wpadek i błądzenia... i gubie sie nadal, ale zawsze przecież odnajduje właściwą drogę:).