Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Evellina

Ciąża. Wiek ciąży. Kiedy do lekarza????

Polecane posty

Gość Evellina

Cześć , mam pytanie, nie bardzo wiem jak się ustala wiek ciąży? od daty ostatniej miesiączki czy od zapłodnienia??? Pytam, bo czytałam, że do lekarza należy iść dopiero w 6-7 tyg ciąży, ponieważ wcześniej nie widać czy w pęcherzyku jest zarodek i nie słychać bicia serca. Czy to prawda, że serce dziecka zaczyna bić w 21 dniu od zapłodnienia? Mój wiek ciąży: tak na oko rzecz jasna - od daty zapłodnienia 37 dni czyli 5 tygodni - od daty ostatniej miesiączki 51 dni czyli 7 tygodni wynik bHCG > 1500 mlU/ml To ile ma ta moja ciąża? Jestem w 4 czy w 7 tygodniu??? Mam już iść do lekarza? Czy od radu dostanę zaświadczenie dla pracodawcy? Czy już będzie widać na usg? Odpowiedzcie proszę

lekarze licza od ostatniej miesiączki, bo nie każdy wie dokładnie kiedy było zapłodnienie. myślę ze już możesz iśc, powinno byc już widac serduszko. gratuluję serdecznie i spokojnej ciąży życzę :)

ciaze liczysz od daty om, wiek plodu od zaplodnienia. ja bylam w 1 ciazy pierwszy raz w 10 tygodniu, w drugiej w 7 tygodniu. tez uwazam, ze nie ma sensu chodzic za wczesnie.

Gość saleminka8
ta beta jest na wiek 7 tyg ciąży? czy źle zrozumiałam bo ja jak byłam w 6,5 tyg to miałam 8579 bete tydzień później już 29165 ale chyba źle zrozumiałam ale nawet jak dzidzi nie widać na usg,to warto iść na wizytę wcześniej,lekarz doradzi,skieruje na badania potrzebne-mocz,morfologia i takie tam ... ;) ja jestem tydzień po terminie @ i jestem w ciąży w 5 tyg i 2 dnach i już dzisiaj lece do lekarza,chociaż może tylko dlatego że mam obawy,bo poprzednią ciąże straciłam :(

Gość jussi
hehhjbj

a kiedy miałaś ostatni okres?? wylicza się od okresu i od zapłodnienia. Do lekarza teoretycznie idzie się koło 10-12 tygodnia bo wtedy też widać już coś na usg, ja po swoich przeżyciach, niestety dramatycznych, polecam iść NASTYCHMIAST

Gość saleminka8
mała_agatka a w tym 6 od dnia miesiączki czy dopiero od ew zapłodnienia. Bo ja wiem w którym dniu miałam owulacje ;) Jestem tydzień i 2 dni po spodziewanej @ i według beta hcg to jest to 5 tyg 2 dni a według zapłodnienia 3 tyg i 2 dni I chciałabym dla swietego spokoju iść na usg ,ale nie wiem czy serduszko już będzie bić.Poprzednia ciąże straciłam i dlatego jak najszybciej chciałabym isć na badanie usg

Gość Evellina
Dziękuję za odpowiedzi. Okres miałam 18 stycznia i nie wiem kiedy była owulacja. Ciąża jest zaskoczeniem dla mnie, nie wiem co robić. Betę robiłam wczoraj. Na wszelki wypadek do gina już się zapisałam na jutro, zobaczę co powie, co najwyżej powie, że mam przyjść raz jeszcze za dwa tygodnie. Trudno, najwyżej zapłacę dwa razy, ale chcę wiedzieć czy wszystko jest dobrze. Jak myślicie, czy już mogę powiedzieć np. rodzicom, że jestem w ciąży?

od om, ale u mnie to praktycznie to samo, bo ja zaszłam w ciążę podczas okresu (wiem na 100% bo tylko w te 4 dni się kochaliśmy w tamtym pamiętnym cyklu, bo potem mąż wyjechal na cały miesiąc)

my rodzinie powiedzieliśmy o ciąży dopiero w 13 tygodniu. najpierw chcialam usg genetyczne zrobic i przeczekac teoretycznie najbardziej niebezpieczny okres czyli pierwszy trymestr.

ja byłam w 7 i juz było widac ze jestem w ciązy ale tylko ciałko żółte czy coś, i kazał mi przysc w 10 tyg. juz był zarodek

Gość saleminka8
jesteś w podobym wieku ciąży co ja :) tylko,że ja miałam łyzeczkowanie 15 stycznia a 22 było krwawienie wygladało jako krwawienie podczas okresu,ale nie wiadomo w 100% ale według obliczeń i kalkulatora ciąży wypada,ze to był @ ja miałam termin spodziewanego okresu na 1 marca,bo wiem kiedy była owulacja :) Z tym mówieniem o ciąży jest różnie,nie chcę Cię dołować-broń Boże ale jak się dowiedziałam to najpierw dowiedzieli sie przyszli teściowie,potem rodzice-siostra,brat,wujkowie i tak dalej. kilka tygodni później okazało się,że dziecko umarło. Teraz jestem w kolejnej ciąży i wie tylko mój facet i moja ciocia i nikt więcej.Powiem jak sama się uspokoje z nerwów i strachu i jak dzidzia będzie ładnie rosła :) A ilu dniowe masz cykle ? Oczywiście jak chcesz to powiedz :)

Gość saleminka8
ale sądzę,ze serducho maleństwa już zobaczysz :)

Gość Evellina
Czyli jutro raczej za wcześnie..., ale jak się już zapisałam to pójdę, zobaczę przynajmniej jaki to gabinet i czy pani doktor miła, jeszcze u niej nie byłam, bo dopiero się przeprowadziłam i nie znam żadnych lekarzy. A ta lekarka jest kierownikiem oddziału ginekolog. w szpitalu to chyba dobra będzie?

Gość Evellina
Nie wiem jakie mam cykle, prze ostatnie dwa lata brałam tabsy anty, a wcześniej były raczej nieregularne ok. 35 dni. Ja chciałam tylko zrobić przerwę ..., ale i tak się cieszę :) Planowaliśmy po slubie, a ślub w czerwcu, więc przynajmniej mam już z głowy starania :)

Gość ppp7
ja w 5 tyg i 2 dni- widac bylo pecherzyk i lekarz zalozyla karte ciazy.

Gość Evellina
Nie wytrzymałam i powiedziałam wszystkim :) Byłam u gina potwierdził ciążę, ale na usg faktycznie za wcześnie, zapisał mnie na za tydzień. I od razu dostałam zwolnienie z pracy, ponieważ ciągle boli mnie brzuch. Mam leżeć i dużo jeść, mam niedowagę z 5 kg :( Brać nospę i luteinę, gdyby ból się nasilił. Na razie nie mogę jeść, bo mnie odrzuca :(