Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fistaszkowa

wada wzroku a poród

Polecane posty

Gość fistaszkowa

MAM WADE WZROKU PO -6 NA OKO I MOJA GINEKOLOG POWIEDZIALA ZE MOGE RODZIC NORMALNIE... JESTEM ZALAMANA BO CIEKAWE JAK STRACE WZROK ALBO POGORSZY MI SIE O NASTEPNE 6... CZY MOZNA JAKOS ZAPLACIC ZA CESARSKIE CIECIE ALBO COS...

Gość przepraszam ale
co ma wada wzroku do porodu, też kiedyś to słyszałam i sama nie wiem-może mi wytłumaczysz skoro sie tym interesujesz

Gość idź do okulisty
i popros o zaświadczenie do cc

Gość idź do okulisty
też mam -6, na razie jeszcze nie zastawwiałam się aż tak nad porodem, ale do okulistow juz sie zapisalam, na wszelki wypadek a w ktorym jestes tygodniu?

Gość tu nie chodzi o wadę
tylko o stan siatkówki jesli ktos ma duzą wadę to prawdopodobnie ma tez słaba albo odklejającą się siatkówkę i wtedy musi rodzic przez cc ale czasem jest tak ze siatkówka jest mocna chociaz wada jest spora a bywa tez tak ze jak ktos widzi całkiem dobrze to siatkówkę ma słabą, dlatego zawsze w ciązy dobrze jest isc do okulisty to sprawdzic

Gość fistaszkowa
przepraszam ale - to jest wysilek jak przesz i siatkówka moze pęknąc... zresztą od podstawówki mialam zabroniony wysilek fizyczny... a u okulisty bylam i powiedziala ze nie ma powodu zebym normalnie nie miala rodzic ale powiklan ze wzrokiem tez nie moze wykluczyc... moze pojde do innego okulisty i zobaczymy co mi powie...

Gość fistaszkowa
jestem w 33 tygodniu ciąży

Gość przepraszam ale
dziękuje za wyjaśnienie

Gość idź do okulisty
idź jeszcze do innego okulisty, ja ide co najmniej do dwóch, bo jednak oczy to jest coś nie do odtworzenia i trzeba samemu sie o to troszczyć, bo lekarze olewają często sprawę. Najlepiej żeby to zaświadczenie wystawił jakiś ceniony specjalista , tak mi się wydaje.

Gość a ja mam wade
a ja mam wade -5,5 i -4,5 i moja okulistka mi powiedziala ze rodzic powinnam przez ciecie. W ogole mi zabrania duzych wysilkow silowych - ale normalnie moge chodzic na aerobik, basen itd, ale silownie juz nie. Tak samo mam przez nia zabronione noszenie baaardzo ciezkich rzeczy. Ale z kolei ginekolog mi powiedzial - nie jestem jeszcze w ciazy, ale jestem taka ze interesuje sie juz wczesniej :) ze nie powinno byc problemu z porodem. I zmienie ginekologia bo u tej pani okulistki sie juz lecze 9 lat i jest swietna w swoim zawodzie, a na tego ginekologa wszyscy narzekaja....

Gość ja mam bardzo duza wade
bo na jedno oko -9 a na drugie - 10 . gdy bylam w ciazy bylam na specjalnym badaniu pod katem czy moge rodzic naturalnie ( balam sie ze moge stracic wzrok ) . nigdy tak nie mialam przebadanego wzroku jak wtedy i okulista stwierdzil ze nie widzi zadnych przeciwskazan do porodu naturalnego bo siatkowka jest w bardzo dobrym stanie . urodzilam naturlanie ( a bylo to prawie rok temu ) i jakos na szczescie wzrok mi sie nie pogorszyl . caly czas nosze ta sama moc soczewek kontaktowych . jesli siatkowke oka masz w porzadku nie musisz sie martwic .

Gość idź do okulisty
Dzięki.To mnie pocieszyłaś :) bo boje się cc a -6 to już jest duża wada, chciałam zrobić korektę wzroku, ale dopiero od roku mam mniej więcej stałą wadę, bez powiększania, dlatego sie martwię, żeby znów mi nie poleciała o kilka dioptrii

Ja tez mam -6 i okulista nie widzial problemu, zeby rodzila naturalnie. Wada wzroku nie ma z porodem nic do czynienia. Wazna jest siatkowka i ta ja sie bada- jesli jest za cienka, to wtedy moze sie odkleic w wyniku parcia. Ale jesli z siatkowka wszystko w porzadku, to nie ma sie co martwic.

Gość fistaszkowa
tak... ale ja conajmniej raz w roku zmieniam moc soczewek... wiec wzrok caly czas mi sie pogarsza... ash... ja nie wiem co mam zrobic... ale nikt mi nie zwróci wzroku jak juz bedzie po fakcie

Gość idź do okulisty
Proponuję kontrolę w dobrym gabinecie czy klinice okulistycznej. Sama też tak zrobię.