Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ocochodzi009

ZWROT POZWU

Polecane posty

Gość ocochodzi009

Witam W styczniu zlozylam pozew o rozwod. W lutym dostalam pismo o uzupelnienie brakow formalnych przez zlozenie wniosku o zwolnienie z kosztow sadowych. Dzisiaj dostalam pismo z sadu - zarzadzenie o zwrocie pozwu z powodu nie uzupelnienia brakow formalnych. Nie wiem o co chodzi i co dalej robic, bo ten wniosek wyslalam w terminie 7 dni, tak jak bylo podane. Mam prawo do zazalenie ale nie wiem co mam odpisac i co dalej zrobic. Nie dostalam zadnego pisma w sprawie zaplaty nic. Prosze o porade.

Gość kilka wariantów
1. składasz drugi pozew, tym razem skompletowane dokumenty, jeśli chcesz zwolnienie z kosztów sądowych to dołaczasz wypełniony formularz o wysokości dochodów wraz z dokumentacją potwierdzającą, np. kwit z wypłaty, zaświadczenie o zarejestrowaniu w UP itp., sprawie wtedy zostaje przypisany nowy numer, 2. składasz zażalenie na zarządzenie ( tu też jest termin zdaje się 7 dni od doręczenia zarządzenia), w którym opisujesz, że braki formalne zostały uzpełnione, dołaczasz kopię potwierdzenia nadania przesyłki ( jeśli wysyłałas ją listem poleconym - jeśli nie - to nie dysponujesz w tym momencie żadanym dowodem świadczącym o nadaniu przesyłki z uzupełnionymi brakami), do wysłanego do Ciebie zarządzenia zostało dołaczone pouczenie gdzie i w jakim terminie mozna złozyc zażalenie. Jesli składałas wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych to nikt Cię nie wzywa do zapłaty, Sąd jedynie może wezwać własnie o uzupełnienie braków formalnych wniosku poprzez udokumentowanie swoich dochodów, a w przypadku ich nieuzupełnienia, Sąd wydaje zarządzenie o zwrocie pozwu. Zarządzenie takie uprawomocni się 7 dni od momentu odebrania przesyłki, jeśli to było dzisiaj to uprawomocni się 17 marca 2009 r. i do tego czasu możesz składac zażalenie, jeśli tego nie zrobisz, po 17 marca pozew zostanie Tobie zwrócony.

Gość taaaaaa
Hmm myślę, że prawnik pomoże Ci najlepiej. Albo założyć post na forum o tematyce prawnej. Myślę, że nie ma tu dużo osób, które się na tym znają. Życzę powodzenia:)

Gość taaaaaa
A jednak myliłam się. Jest ktoś:)