Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie polecam niekapków

Mówię NIE niekapkom!! Dlaczego? Przeczytajcie same

Polecane posty

"wabiona pięknymi kubeczkami na półkach sklepowych tez zakupiłam różne okazy dla mojego synka i teraz z perspektywy czasu zaluję. Mały ma problemy z mową , trudności z niektórymi literami a ostatnio słyszałam wypowiedź lekarza stanowczo odradzającego niekapki. Chyba bidoniki ze słomką są najlepsze bo dzieci muszą wykorzystywać więcej mięśni co w przyszłosci ułatwi mowę. Szkoda że ni miałam tej wiedzy 3 lata temu ..." "Mój Kacper zaczął pc z niekapka od 6 m-ca, a ja głupia cieszyłam się że tak szybko pojął. W tej chwili ma 2latka i 4 m-ce i pije już od jakiegoś czasu z normalego kubka. W tej chwili mały również nie mówi najpiękniej, te sylaby jakoś tak nieczysto wypowiada, od jakiegoś czasu moja matczyna intuicja mówiła mi że coś nie tak z jego mową, a wszyscy dookoła , że jest jeszcze mały, że się nauczy...blablabla. W życiu, bym nie skojarzyła że to może być od niekapka. Chyba udam się z nim do jakiegoś specjalisty sprawdzić czy to jest wada i da się wyprostować. " ITD ITP... i nie chodzi tu o wady zgryzu bo na to chyba nie ma reguły i wpływa na to wiele czynników ale niekapki naprawde niczemu dobremu nie służą. To tyle co chiałam przekazać.

Gość szansa donoszenia jest
glupota i tyle. co do tego ma niekapek? dziecko mojej znajomej na przyklad ma 3 lata i wiekszosc plynow pije z butli ze smokiem-tez powinno miec problemy z mowa, a nie ma.

jednemu szkodzi drugiemu nie pewne predyspozycje sie dziedziczy :) a jak widzimy ze dziecko cos niewyraxnie mowi trzeba isc do logopedy ;) :p

brat mojego męża ma 7 lat i trudno go zrozumieć, tak sepleni. A nie pił z niekapka.

DLATEGO ZE wykorzystuje do tego bardzo mało mięśni twarzy,które są odpowiedzialne w pryszłości za rozwój mowy. Zapytajcie pediatre co wam powie, logopeda od razu pyta z czego i jak długo dziecko piło. Z butli ze smoczkiem używa dużo więcej mięśni. Nie jest to regułą i wiem, że wiele sie oburzy bo u nich se to nie sprawdziło dlatego moge tylko pogratulować szczęscia. Poprostu OSTRZEGAM

uwazasz ze butelka ze smoczkime jest \"zdrowsza\"?? jezeli tak to się myslisz :)

ja piłam butlą do pierwszej klasy i nie seplenie. Moja siostra tak samo. Seplenienie to predyspozycje.

Gość lekarze zawsze musza na cos
zwalic na to na bulteki ze smokiem a to na niekapki a to na smoczki itp . moja corka piła z butli do 2 lat , smoczka ssala do 2 lat a z niekapka pilado 2,5 roku zycia i jakos nia ma ani wady zgryzu ani wady wymowy . a jak jest problem z wymowa radze udac sie do logopedy a nie zwalac wszystko na niekapek . moglabym tylko zgodzic sie co do smoczkow bo dziecko prawie non stop ma go w buzi . ale butelke lub niekapek to tylko pare minut a nawet pare sekund jak dziecko pije . dziecko musialo by miec ten niekapek ciagle w buzi zeby jakas wada powstala. zastanowcie sie czasem matki nad tym co lekarze bredzą ! to samo dotyczy prochnicy - nie ma znaczenia jak dziecko je czy z łyzeczki z butli - jesli nie dba sie o higiene zebow od samego poczatku to prochnica i tak bedzie bez wzgledu w jaki sposob dziecko je . dorosły czlowiek tez je z łyzeczki i mimo tego tez ma czesto prochnice .

Gość moja droga uważam ze w
przypadku twojego dziecka to czysty zbieg okoloiczności ... Moje dziecko skończyło z niekapkiem jak ukończył 2,5 roku choć w tzw międzyczasie popijał juz z kubeczka .A powiem ci ze mówic zaczął baardzo szybko ...2 letnie dziecko ,trajkoczące jak najęte .Czesto na spacerze w parku było mi troche dziwnie bo wzbudzałam jakąś dziką sensacje :o Dziecko ledwo widac ze spacerówki a mówi dużo,wyrażnie i pełnymi zdaniami ....dla mnie to było normalne bo zdążyłam przywyknac a dla innych to dziwowisko .Pediatra tez wiedziała ze mam niekapek bo czesto miał go w rączce u lekarza i nigdy nie usłyszałam takiego komentarza .

Gość czarownica na odkrzaczu
ludzie to się so wszystkiego przyczepią. Dziecko by musiało chyba na tym niekapku wisieć cały dzień przez pare lat. A prawda jest taka że pierwsze pije z butelki ze smokiem, potem ptzez 6mies czy rok pije z niekapka czy bidona z rurką a potem kubeczek zwykły. Raczej taka jest kolejność. Kontakt z niekapkiem ma pare razy dziennie po pare razy, wiec z kąd niby ta wada ma się wziąść. Wszystko zależy od predyspozycji dziecka