Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BelleMare

Super przepis na Kebaba + sos czosnkowy i salatka

Polecane posty

Gość BelleMare

Dzielę się kulinarnym sukcesem :) Podbija serce mężczyzn, budzi zazdrość płci pięknej..;) dla 2 osób: - 2 średnie piersi z kurczaka - przyprawa kebab/gyros 1 op.(np. Prymat,Kamis) - ostra papryka - sos sojowy (ja używam indonezyjski ze słodkawą nutą) - pieprz ziołowy - smalec lub olej do smażenia na sos: - pół małego kubeczka naturalnego jogurtu (np. Danone) - 2 łyżeczki majonezu (najlepiej Dekoracyjny Winiary) - 2 duże ząbki czosnku - pieprz ziołowy - suszone oregano - szczypta łagodnej papryki na szybką sałatkę: - 2 duże pomidory - 2 średnie korniszony - pół czerwonej i żółtej papryki - świeża bazylia (kilka listków) - ocet balsamiczny - oliwa z oliwek dodatki: - frytki (najlepiej o ciekawym kształcie) - pikantny ketchup :) Na początek kroimy mięso w średnie kawałki, a'la kostka lub jak komu wyjdzie ;) Wrzucamy je do miseczki, dodajemy łyżeczkę oliwy, 1/3 przyprawy do Kebaba, szczyptę papryki, sporo pieprzu ziołowego (jest łagodny) i 2 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy całość i odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Dobrze jest odstawić na godzinkę. W czasie gdy mięsko przechodzi nam aromatami, przygotujemy sos. Do małej miseczki wlewamy pół jogurtu i dodajemy majonez, energicznie mieszamy aby nie było "grudek", można się wspomóc małą trzepaczką ;) Gdy już konsystencja nas zadowoli wyciskamy czosnek, wsypujemy szczyptę papryki, suszone oregano i pieprz ziołowy. Całość mieszamy i również odstawiamy aby sos się przegryzł :D Gdy już poczujemy burczenie w brzuchu rozgrzewamy frytkownice/piekarnik/garnek z tłuszczem do frytek :) Wstawiamy frytki i rozgrzewamy patelnie ze smalcem/olejem i wrzucamy mięsko na średni ogień. W międzyczasie myjemy pomidorki i paprykę, kroimy je w drobną kostkę wraz z ogórkami i mieszamy. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym , wrzucamy parę listów bazylii i lekka mieszamy. Sałatka gotowa! Oczywiście cały czas pilnujemy smażenia mięska i frytek. Nasz kebab musi się dobrze zarumienić, puszcza też dużo soku a sos sojowy sprawi, że mięsko będzie mocno przysmażone a w środku jędrne i soczyste. Łączny czas smażenia to ok 10-15 minut, zależnie na jakim ogniu smażycie. Tak więc nasze fryteczki już rumiane ;) kebab gotowy.... Proponuję podawać na bambusowych naczynkach (ja mam duże, płaskie bambusowe talerze), nakładamy porcję frytek, do tego mięsko. Polewamy mięsko schłodzonym sosem czosnkowym i ketchupem (no chyba , ze ktoś nie lubi), frytki wedle uznania. sałatkę podajemy w osobnych miseczkach. Do tego jakiś orzeźwiający napój - Mojito na przykład :) i... Voila! Smacznego! :) Aga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam nadzieje, że przepis się Wam spodoba i uradujecie niejedno męskie serce! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fajne dal kobiet,które lubią się chwalić jakie to dobre z nich kuchary...a potem ryczą jak facet mezem zostanie i ich miejsce widzi tylko w kuchni.Smutne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba cie nie rozumiem a ty szufladkujesz ludzi... ;) moja pasją jest gotowanie i tak, lubie siedziec w kuchni :) a meza mam juz od ladnych 8 lat.... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kutka91
troche duzo roboty .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tylko dlatego, że się rozpisałam, bo naprawdę szybciutko się to przyrządza. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sruturryy
żadna mi rewelacja ot zwyczajny przepis na gyrosa ubrany w kwieciste pisanie, bo koło kebaba to na pewno nie leżało:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jojjjjoooj
a ja dziękuję za przepis!!! :) i proszę o więcej - ja jestem żoną dopiero od roku i dopiero wprawiam się w gotowanie i cieszę się że starsze stażem małżeńskim kobiety podają przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co to ma wspólnego
ze stażem małżeńskim hehehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oszalała żona
W odrobinę zmodyfikowanej wersji polecam do sosu dodać startego na tartce świeżego ogórka i przyprawę tzatziki, ale już wtedy bez papryki. Aha i majonez zastępujemy serkiem ostrowia. Do tego można podać dwa trójkąciki chlebka pita (ale może być tez bez) i obowiązkowo anyżkowe ouzo z colą i lodem.... Mój mąż z tym szaleje :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja polecam do sosu
czosnkowego jogurt śródziemnomorski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oszalała żona
sama juz nie wiem oczywiście że nie ma nie anyżkowego ouzo :p ten przymiotnik dodałam bardziej ze względu na tych którzy wogóle nie wiedzą co to jest ouzo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A wiecie, co ja przed chwila zrobilam? Salatke gyros, ale po swojemu i na sposob wegetarianski :D Podgotowalam troche kotlety sojowe, potem pokroilam na kawalki, wytarzalam je w przyprawie gyros i usmazylam. Do miski wrzucilam te kotlety, potem pokrojone ogoreczki (konserwowe), papryke, kapuste pekinska i kukurydze z puszki. Do tego jogurcik wymieszany z rozgniecionym czosnkiem (nie znosze majonezu 😡), sproszkowana papryka, troche czarnego pieprzu i wpierdolilam pol miski, bo takie dobre :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katapi
Super przepis, jeszcze nie robiłam ale wydaje się pycha aż w brzuchu burczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja1234567890
supper

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autorko ja bym chętnie takie
cos zjadła o ile ktoś by mi przygotował te pysznosci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dzieki za przepis, a znasz
moze jakis na prawdziwego kebaba? Tj z wieprzowiny? Bo moj uwielbia kebab, ale mowi, ze kurczak smierdzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuu
w krajach kababowych ludzie nie jedza wieprzowiny :D prawdziwy kebab jest z baraniny albo wolu. a jak komus smierdzi, to chyba nie kurczak, tylko chemia z tych przypraw ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dzieki za przepis, a znasz
Niewazne, on nienawidzi kurczaka, zna ktos poza kurczakiem? Moze byc z wolu ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja lubię robić czasem domowy kebab, przynajmniej wiem z jakiego jest mięska i nie jest to tłuste, do tego koniecznie sos czosnkowy tak jak piszesz w postaci jogurtu naturalnego+czosnku, zdrowsze to :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuu
zamiast kury daj inne mieso, reszta tak samo. domowy kebab zdrowszy od ulicznego, byle nie przyprawiac tym, co poleca autorka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja gotuje dziecku sama od
wszystko bardzo tluste , ciezkie i ogolnie bleee A poza tym takie jedzenie to najprostsza droga do zawalu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuuu
e tam, ciezki i tlusty to ew. ten smalec, poza tym spoko, szkoda tylko ze przyprawione glutamiankiem, ale niektorzy widac lubia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zomol
Dla mnie super !!! Smaczne, proste, szybkie do przygotowania i o niebo lepsze od ulicznego kebabu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ouzo
ze względu na tych którzy wogóle nie wiedzą co to jest ouzo Nie ma takich mądralo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×