Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ever-after

Fotografia ślubna

Polecane posty

Gość A to fragment z przepisów
...Natomiast przychody uzyskane z tytułu realizacji umowy zlecenia lub umowy o dzieło, od osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej, stanowią przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 20 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy. W konsekwencji na zleceniodawcy nie ciąży obowiązek płatnika, w rozumieniu przepisów ustawy. Obowiązek wpłacenia zaliczek na podatek w trakcie roku podatkowego nie obciąża także zleceniobiorcy. Dopiero w zeznaniu podatkowym zleceniobiorca jest zobligowany wykazać dochód z tego tytułu wraz z innymi dochodami i od łącznej sumy obliczyć należny za dany rok podatek dochodowy. Myślę że to zamknie gęby tym co twierdzą że umowa o dzieło to jedno wielkie oszukiwanie.

Gość Na marginesie....
Jeśli chodzi o fotografów to starają się pisząc o umowie o dzieło zmanipulować państwo i zleceniodawcę którym jest młoda para. Z drugiej strony podziwiam odwagę fotografów nie mających zarejestrowanej działalności gospodarczej że ma publikują strony w internecie i pojawiają się na forach internetowych. Czy zresztą jest to odwaga...? a moŻe to jest głupota... WARTO TO PRZECZYTAĆ- Dla celów podatkowych wykonawca dzieła powinien obciążyć zamawiającego (zatrudniającego): * rachunkiem, jeżeli nie jest podatnikiem VAT, albo gdy korzysta ze zwolnienia podmiotowego do 10\'000 euro i nie zarejestrował się jako podatnik VAT; * fakturą, jeżeli jest podatnikiem VAT. Jeżeli chodzi o ewidencje dla celów podatkowych, to wykonawca dzieła: * nie prowadzi żadnych ewidencji, jeżeli jego usługi nie podlegają opodatkowaniu VAT; * prowadzi ewidencję sprzedaży (data, kwota), jeżeli jego usługi podlegają opodatkowaniu VAT, ale korzysta ze zwolnienia podmiotowego do 10\'000 euro rocznie) - pod rygorem naliczenia VAT 22%; * prowadzi pełne ewidencje VAT, jeżeli jest podatnikiem VAT czynnym. Zaliczka dla celów podatku dochodowego zawsze potrącana jest przez pracodawcę. Po zakończeniu roku w terminie do końca lutego wykonawca dzieła otrzyma PIT-11/8B, w którym znajdzie kwoty do ujęcia w PIT rocznym. W przypadku wykonawcy będącego podatnikiem VAT, prowadzi on samodzielnie ewidencje VAT, składa samodzielnie deklaracje VAT i odprowadza samodzielnie podatek VAT do urzędu skarbowego. Pracodawca nadal potrąca zaliczkę na podatek dochodowy PIT. Na przykład: Wynagrodzenie 1220 zł brutto czyli 1000 zł netto + 220 zł VAT. Zaliczka PIT wyniesie 1000 zł - 200 zł kosztów uzyskania przychodu = 800 zł, x 19% = 152 zł W takim wypadku wykonawca otrzyma 1000 zł - 152 zł = 848 zł i do tego 220zł VAT, w sumie 1068 zł. Zaliczkę PIT odprowadzi za niego pracodawca, podatek VAT odprowadzi sam wykonawca. Koszty uzyskania przychodu Koszty uzyskania przy umowie o dzieło wynoszą: * 20% przychodu - jest to stawka podstawowa, każdy może ją sobie naliczyć; * 50% przychodu z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych, w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami (gdy przychód związany jest ze zbyciem praw autorskich, ale dzieje się to na podstawie umowy o dzieło, czy zamówienia na dzieło objęte prawem autorskim); * więcej - jeżeli podatnik udowodni, że koszty uzyskania przychodów były wyższe niż wynikające z zastosowania ww. norm procentowych, wówczas koszty uzyskania przyjmuje się w wysokości kosztów faktycznie poniesionych (należy jednak te koszty odpowiednio udokumentować, najlepiej fakturami, rachunkami, imiennymi dowodami zapłaty). Jeżeli przy umowie o dzieło powstanie obowiązek rozliczenia składek ZUS, wówczas koszty uzyskania przychodu rozlicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez pracodawcę składki ZUS na ubezpieczenia społeczne: Na przykład: Przy wypłacie 1000 zł (bez VAT) składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe potrącane wykonawcy dzieła z jego wynagrodzenia wyniosą 162,60 zł. W takim wypadku koszty uzyskania przychodu obliczymy od kwoty: (1000 zł - 162,60 zł) x 20%, czyli 167,48 zł. Nie dokonujemy zaokrągleń.

Gość Na marginesie....
Uwaga ! Minusy umowy o dzieło Nie należy również zapominać, że zatrudniony w oparciu o umowę o dzieło pozbawiony jest świadczeń socjalnych: * zasiłku dla bezrobotnych; * ubezpieczenia zdrowotnego (bezpłatna służba zdrowia); * ubezpieczenia emerytalnego (kapitał do emerytury); * ubezpieczenia rentowego (renta); * ubezpieczenia chorobowego (zasiłki); * ubezpieczenia wypadkowego (odszkodowania za wypadek przy pracy); * wypłat z Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych na wypadek niewypłacalności pracodawcy. UWAGA TO JEST NAJLEPSZE!!!!!!! W razie wyrządzenia szkody pracodawcy czy osobie trzeciej, zatrudniony na podstawie umowy o dzieło odpowiada całym swoim majątkiem w pełnej wysokości, bez ograniczeń!

Zła Ewa...brak mi slow na Ciebie....jak bierzesz fotografa niewiadomo skad to potem zdarzaja sie takie przypadki oszustwa,ale winni sa tylko i wylacznie ludzie,ze sa naiwni i dali sie nabrac.Nie znam sie na prawie i nie bede na ten temat sie wypowiadala.Jedno jest pewne te dwa przypadki,o ktorych piszesz cytuje\"Młode pary nawet nie mogły się nigdzie odwołać lub domagać odszkodowania bo same by na tym ucierpiały. \"Widzisz to jest tylko i wylacznie ich wina.Wlasnie tacy ludzie jak oni sprzyjaja szerzeniu sie takich oszustw!!!

Gość Kate N.
a co pozwala Ci sądzić, że młodzi ludzie zaczynający pracę nad swoja firmą, pełni zapału, to oszuści? Strona jest przednia. Gratuluje i sukcesów zyczę.

Gość Alan Górski
Witam serdecznie, Jestem przyjacielem Ani z Ever After. W zeszłym roku jako moja frendówa robiła mi sesję zdjęciową. Wraz z żona jesteśmy bardzo zadowoleni z wyników jej pracy. Uważam, że to dobrze, że tak utalentowani ludzie pojawiają się na rynku! Jeżeli ktoś chce nietuzinkową sesję z pomysłem, SZCZERZE POLECAM!!!

Gość Dygresjaa
Kate N. Nie chodzi o stronę choć ona też powinna powstać jako legalna strona ;O. Strona w internecie zwraca uwagę nie tylko potencjalnego klienta, ale też służb państwowych jakimi są urzędy podatkowe. Wiele było nagonek na internet i jest ich coraz więcej:( , :(. Jeśli chodzi o świadczenie usług to nie ma żadnego okresu próbnego tylko jest konieczności legalizacji swojej działalności. Każdy musi zaryzykować i nie może być równych i równiejszych. Zresztą jeśli usługodawca jest uczciwy i nie chce nikim manipulować to o wiele bardziej opłaca się być mu zarejestrowanym działalność niż pracował na czarno ;). Brak slow Ewie chyba chodzi o to że zatrudniając osobę prowadzącą nielegalnie usługi samemu można zostać ukaranym za zatrudnianie na lewo w celu zmniejszenia kosztów usługi .

no wlasnie Dygresjaa.Mnie jedynie denerwuje podawanie glupich przykladow ludzkiej naiwnosci i pazernosci.

Gość Kate N.
Napisałam ogólnie! więc do Ciebie także. Nie rozumiem tej tutaj nagonki na powstająca firmę jakby oni się od czegokolwiek uchylali. Sądzę, że każdy ma swoją głowę i zna prawo i nie rozumiem oszczerstw wobec bogu ducha zaczynających na rynku, że niby to oszuści i złodzieje! Zakładając działalność każdy zdaje sobie sprawe zarówno z profitów jak i obowiązków jakie na nim spoczywają. Nie rozumiem czemu tutaj odbywa sie lincz osób, które coś robią, zaczynają i chcą coś robić dla naszej gospodarki i dla siebie. Uważam każdą inicjatywę gospodarczą za pozytywnie działającą na rynek, a oszczerstwa pownno się zostawić na moment kiedy Ci rzeczywiście coś zbroją. Póki co życzę Ever After powodzenia i sukcesów.

Gość informatyk z wawy
a jak niby można nielegalnie zarejestrować stronę internetową, hahaha

Gość Dygresjaa
Kate ty chyba nic nie rozumiesz;-O. Zobacz omawiana firma reklamuje się darmowo poprzez fora internetowe zdobywając zamówienia:-P. Inni prowadzący działalność też szukają poprzez net zamówień, ale płacą za to niesamowitą kasę, choć dzięki temu mają też i wiele udogodnień. Omawiana firma nie ponosząc kosztów w postaci podatków nie płacąc za serwisy internetowe daje zaniżone ceny usług stając się pozornie konkurencyjną firmą dla innych usługodawców. Pomyśl np. o sobie:D:D. Pracujesz w firmie zarabiasz godziwe dla ciebie pieniądze. Aby to stanowisko mieć inwertowałaś w siebie poprzez szkoły kursy i związane z tym pieniądze. Przychodzi jednak dzień, że zjawia się człowiek, który chce pracować na twoim stanowisku i aby dostać to stanowisko chce 70% twoich dochodów i jeszcze będzie pracował dwie godziny dłużej:(:(. Tak samo jest z fotografami, którzy inwestują w naukę sprzęt itp. potem chcą, aby się inwestycje zwracały. Od początku działalności legalizują firmy, aby uczciwie to, co zainwestowali się im zwracało. Jednak spora grupa ludzi pracujących na czarno powoduje, że trudno jest tym uczciwym zarobić na zwrot inwestycji i jeszcze zarabiać. Szukając fotografa miałam ceny kompleksowe od 500 zł do 3000 zł. Dopiero w granicach 2000 zł fotograf sam z siebie mówił, że ma zalegalizowaną działalność na świadczenie usług fotograficznych. Informatyku jeśli ktos zamieszcza w necie stronę o swiadczeniu usług to musi te usługi miec zalegalizowane. Czy znasz pojęcie strony firmowej??👄

Gość Kate N.
Ehh, Ty w koło macieju swoje. Wypowiedź, która jest tu pierwszym postem jakoś w moich oczach nie zasługuje na miano reklamy :) Słowo. Jeżeli chodzi o reklame w internecie i nie internecie, reklamę płatną, to nie sądzę, żeby jej nie mieli. Wcześniej ktoś napisał o "psie ogrodnika" coś w tym jest. Nie znasz ludzi, nie wiesz o nich nic a starasz się grać tu deus sx machina, wszystkowiedzącego. Nie podoba mi się to, że tak prosto i bez zająknięcia piszesz oszczerstwa. Wiesz, może daj ludziom sie zorganizować i zacząć działać a potem zaczynaj im bruździć. Zachowujesz się jak ktoś komu żal, czego nie wiem, ale frustratom chciałabym powiedzieć stanowcze "NIE". i Wybacz tu dość mocne słowo, ale całość akcji z tym wątkiem jest dla mnie dość żenująca. Robisz niewinnym ludziom totalną siarę pod szuldem walki o dobro społeczne, i robisz to zapewne celowo. Po co? Dlaczego? To pozostanie zagadką.

Gość Dygresjaa
Teraz to już ja zgłupiałam . CZY TO NIE JEST REKLAMA: ""Nie macie jeszcze fotografa?? Szukacie kogoś kto zrobi wam wyjątkowe i nietuzinkowe zdjęcia?? zapraszamy Jesteśmy parą fotografów, dla ktoryxh fotografia ślubna to nie tylko reportaż. www.ever-after.pl Wolne terminy na 2009!!!!!!!!"" Zdaje się że najwyraźniej albo nie czytałaś pierwszej wypowiedzi albo jesteś ever-after :D i coś ci ta reklama nie wychodzi. Mam nadzieje że ktoś głębiej zainteresuje się ta firmą :P Mam kilku kolegów prowadzących działalność foto usługowa i sporo się nasłuchałam i pewnie jeszcze nasłucham. Popieram ich rozmowy aby tępić ludzi zaniżających poziom i ceny usług.

Gość o rety ale cyrk
ale piękna strona i jeszcze piękniejsze te foty. Zakładka ceremonia wręcz powaliła mnie z nóg. To teraz same bukiety kwiatów biorą ślub? Gdzie są młode pary? będę wszystkim pokazywała ta PRZEŚLICZNE!! PIĘKNE!! zdjęcia hihihihihihihihi

Gość Kate N.
hehehe, to ever after musi mieć pokaźną ekipe w takim razie :):):) skoro i ja u nich pracuje :) Nudzisz mnie kobieto (choc może nie kobieto) Rób co chcesz i niech cie ktoś dopchnie, bo tu juz o sobie wiele powiedziałaś (-eś). I miej sobie kolegów i koleżanki o także oni niech robią co chcą :) Mi to gance gal. Ważne jest, że rynek mądry jest i obronią się Ci którzy obronić się mają i mogą. Twoi koledzy i ty nic na to nie poradzisz, że zdolni wypłyną, taką czy inną reklamą i takimi a nie innymi cenami. Pozdrawiam Kate N (chociaz mam odwagę napisać swoje imie) nie to co Ty. Karaluchy pod poduchy

Gość o rty ale cyrk
Kate N. ładne masz to swoje imię choć osobowości ci się chyba całkiem pokręciły. Kate N=ever-after faktycznie to nie jest reklama hihihi. A ja jestem święty turecki i w dodatku jestem ślepa hihi . Faktycznie tez zdjęcia na stronie same się obronią tylko przed czym?hihi Kate N ale wsypa z tą niby nie reklamą. Nie pogrążaj się dalej bo nawet nie mam siły się już śmiać hihihi

Gość ever after michal
nie wydaje mi się zebym gdziekolwiek pisal ze nie jestesmy legalnie dzialajaca firma. jedyne do czego sie odnosilem to do oskarzen o oszustwa, ktore mozna podciagnac pod powodztwo cywilne, przyznaje sie bez bicia, ze nie przeczytałem regulaminu forum o zakazie reklamy, wiec jesli mozna miec do nas o cos pretensje to tylko o to. zakompleksionej konkurencji radzilbym wycofac swoje obelgi bo jest to bezpodstawne szarganie czyjegos imienia.

Gość proszę..
Czy można was prosić o podanie regonu. To nie jest chyba tajemnica? A podobno wcale się tu nie reklamujecie? Nigdzie nie mogłam was znaleźć jako podmiot gospodarczy. Chyba macie zarejestrowaną nazwę firmy? Nazwa najbardziej się mi u was podoba.

Gość Kate N
Cóż, niestety nie mam ani aparatu ani umiejętności fotograficznych choć bym chciała. Dla wszystkich powodzenia i brońcie się jak możecie przed ludźmi typu "dygresja" :).

Gość gość
Do ślubu znajoma ostatnio korzystała z usług www.fotoprimo.pl/fotografia-slubna-slub.html wykonał niesamowite zdjęcia ślubne !

Gość JackSparrow
auto - reklama na tego typu forum jakichkolwiek usług foto, video, DJ, itp (np. zakamuflowana prośba o opinię) to prosta droga do bycia ocenionym negatywnie przez wszechobecne trole internetowe (alfa i omega w każdej dziedzinie). Inaczej mówiąc - nie chcesz sobie zaszkodzić, reklamuj się w inny sposób :)